REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Alertă la Zaporojie! Rușii spun că ucrainenii ar fi lovit cupola centralei nucleare

Alertă la Zaporojie! Rușii spun că ucrainenii ar fi lovit cupola centralei nucleare

A.F. 9 aprilie 2024 | 00:00 814

Armata ucraineană a lovit duminică cupola de deasupra unui reactor oprit al centralei nucleare Zaporojie, dar nivelurile de radiaţii sunt normale şi nu există daune grave, a declarat adminstraţia instalată de Rusia a centralei, potrivit Reuters.

Alerta la Zaporojie! Rusii spun ca ucrainenii ar fi lovit cupola centralei nucleare

Nu a fost imediat clar ce armă a fost folosită, dar administraţia centrală a spus mai devreme că aceasta a fost atacată de drone ucrainene.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost informată de administraţia centralei că o dronă a explodat la locul centralei şi că informaţiile sunt 'concordante' cu observaţiile AIEA.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părţi ar trebui să se abţină de la acţiuni care 'pun în pericol securitatea nucleară'.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa şi aflată aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. La instalaţie se află de asemenea combustibil nuclear uzat.

În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.

Conform acesteia, armata ucraineană 'a atacat cupola' clădirii care găzduieşte reactorul nr. 6.

'Nivelurile de radiaţie la centrală şi în zona înconjurătoare nu s-au modificat', a transmis aceeaşi sursă, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt.nu.sunt,da ma rushi nu sunt chiar atat de proshti comparativ cu Romania dar tot in U.R.S.S. pe teritoriul Ukrainei a avut loc cel mai mare accident nuclear din istoria omeniri,Cernobal.
1
0
chiar atat de inculti daca au facut cea mai mare centrala nucleara din europa la noi abia s-au facut 2 reactoare de catre canadieni si italieni ca noi nu suntem in stare
2
3
Hai ca începe distracția. Rusii și ucrainenii sunt aceiași. Niște inculți.
8
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272