rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu Gheorghe Ungureanu:

'Am început să fac treabă în Casa de Cultură doar cu forțe proprii! Dacă am fi sprijiniți, chiar am face cultură'

În cei 17 ani de când se află la conducerea instituţiei, Gheorghe Ungureanu, director al Casei de Cultură a Sindicatelor, a reușit să o transforme astfel încât să fie o instituţie culturală de renume. Astăzi, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa au loc multe spectacole din toate genurile, de la teatru la muzică uşoară, folk şi muzică populară, spectacole pentru copii și de umor. În acelaşi timp, instituţia contribuie la dezvoltarea mişcării culturale şi sportive din municipiul nostru. Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa găzduieşte și repetiţiile unor formaţii de dansuri populare, formaţii de muzică uşoară şi populară, cursuri de dans, balet şi teatru, cursuri de şah.

Într-un interviu acordat cotidianului Replica de Constanța, Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură din Constanța, ne-a explicat cum s-a schimbat instituția de când este sub conducerea sa, cum stă cu finanțările dar și ce spectacole va găzdui în viitorul apropiat.

Reporter: Sunteti director de 17 ani, cât de greu este să manageriati o asemnea instituție și cu ce probleme vă confruntați?

Gheorghe Ungureanu: Când am devenit eu director, acum 17 ani, Casa de Cultură era într-un stadiu deplorabil și am decis să punem piciorul în prag ca să evităm dezastrul. De atunci, am pornit cu forțe proprii și cu ajutorul prietenilor care m-au ajutat cu ce au putut, chiar și cu var lavabil și meseriași. Începutul a fost foarte greu însă am primit încurajări de la cei apropiați și nu am cedat nici o clipă.

Reporter: Aveți în desfășurare sau în plan proiecte de modernizare sau reabilitare a Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța?

Gheorghe Ungureanu: Am foarte multe planuri de reabilitare și proiecte, însă cu forțele proprii abia o ducem de pe astăzi pe mâine, pentru că toate s-au scumpit. Acum 10 ani am făcut un proiect pentru fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro pentru reabilitare termică însă nu am putut merge până la sfârșit pentru că îmi trebuia actul de proprietate, pe care nu îl aveam. De abia anul acesta am reușit să o intabulez. Nu am lăsat nici o clipă Casa de Cultură de izbeliște. Îmi amintesc că atunci când am venit eu aici, acum 17 ani, intra vântul pe toate ferestrele, acestea fiind dintr-un lemn care în timp s-a strâns lăsând vântul și frigul să intre nestingherit. Recent am reparat acoperișul, complet, am facut și turnul scenei și am mers chiar eu să cumpăr materiale și cele necesare pentru reparații și am angajat doar forța de muncă, pentru că o firmă ne lua o sumă enormă pentru reparațiile de care aveam nevoie. Aceste renovări le-am făcut tot cu ajutorul prietenilor și cunoștințelor dar și prin forțe proprii.

Reporter: Cum stați cu finanțarea? Primiți ajutor din partea autorităților locale pentru evenimentele culturale pe care le organizați?

Gheorghe Ungureanu: Finanțarea este proprie. Nu primim ajutor din partea autorităților locale, dar eu îi înțeleg pentru că acest lucru nu este legiferat în codul fiscal. Casele de Cultură de Sindicat au fost lăsate de izbeliște de către marii conducători. Eu am făcut demersuri la toate partidele politice pentru a mă sprijini să plătesc impozitul pe spațiile închiriate și răspunsul nu l-am primit nici până la ora actuală. Eu plăteam impozitul doar pe spațiile închiriate și acum 3 ani, a venit controlul fiscal și mi-a făcut o verificare din urmă și mi-a fost spus că trebuie să plătesc toată suprafața Casei de Cultură, chiar dacă aceasta este un așezământ cultural. Atunci a venit de plată din urmă peste 3 miliarde de lei cu penalități cu tot, însă am avut noroc, și pe această cale îi mulțumesc primarului Decebal Făgădău și Consiliului Local că m-au ajutat să fac o întreagă documentație și mi-au acordat ștergerea datoriei în întregime. Momentan avem 14 angajați cu salarii minime și nici nu știu cum o să ne mai descurcăm pe viitor. Mie îmi pare rău foarte pentru că, dacă am fi sprijiniți, noi chiar am face cultură aici.

Reporter: Ce spații au mai fost scoase la licitație? Se prezină oamenii la licitații?

Gheorghe Ungureanu: Când am avut probleme, în anii trecuți, am scos toate spațiile la licitație însă nu s-a prezentat nimeni.

Reporter: Ce spații se închiriază și cât mai este chiria?

Gheorghe Ungureanu: Majoritatea spațiilor sunt închiriate, sunt spații mici dar din banii pe care îi primesc din chirii abia acopăr salariile și ce trebuie să dăm la stat. În Casa de Cultură se țin cursuri de șah și mai fac repetiții cei de la balet, dansuri grecești și populare și nu ai cum să le iei acestor copii bani pe chirie și nici nu vreau să fac acest lucru.

Reporter: Cât de des mai vin constănțenii la spectacole?

Gheorghe Ungureanu: Constănțenii sunt dornici de cultură și ar veni în fiecare zi la spectacole, însă nu au bani. Îți spun sincer ca mă uit cu drag la unii pensionari că din pensia mică pe care o au își pun bani de o parte și în fiecare lună vin măcar la un spectacol. Eu am grijă mereu să aduc ceea ce se cere, ca să fie toată lumea mulțumită și să vină la spectacole. Pentru elevi, de exemplu, la unele piese de teatru le ofer un bilet pentru două persoane. Ei ar veni în număr și mai mare, dar prețurile sunt cam scumpe pentru piesele de teatru însă și cheltuielile cunt mari. În cea mai mare parte din spectacole, se joacă cu casa închisă și e o satisfacție foarte mare pentru mine. Oamenii vor calitate și dacă nu pui suflet, nu îți iese nimic și eu nu știu cât suflet mai am ca să mai pun.

Reporter: Vă aminiți vreun eveniment deosebit, un moment special care a avut loc în Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța?

Gheorghe Ungureanu: Cel mai important eveniment, pe care nu o să-l uit niciodată a fost baletul pe gheață. Am avut ambiția și am reușit acum 5 ani de zile să aduc cei mai mari balerini patinatori din Moscova. A fost o feerie. A fost splendid. Și un al doilea eveniment care îl am în suflet este acela că am reușit să aduc corul Armatei Roșii, chiar înainte de tragicul accident.

Reporter: Ce spectacole va găzdui Casa de Cultură în viitorul apropiat?

Gheorghe Ungureanu: Perioada ce urmează este una foarte încărcată. Am încercat să stabilesc spectacole pentru toate vârstele și toate gusturile și sper că am și reușit. Astfel că pe data de 23 octombrie se pune în scenă piesa ”Jake și femeile lui” apoi, pe 24 octombrie avem spectacolul de comedie ”Capcană pentru un bărbat căsătorit”, pe 26 octombrie este surpriza lunii, musicalul ”Mamma Mia” și pe 27 avem spectacolul ”Soț de vânzare” din regia lui Marius Gîlea. Nu în ultimul rând, pe data de 29 octombrie, oferim un concert pentru tineret susținut de Irina Rimes. Luna noiembrie debutează în forță cu un concert ce va ține două zile, respectiv, 5 și 6 noiembrie susținut de bunul nostru prieten Smiley. Apoi, pe data de 8 noiembrie organizăm un concert Zdob și Zdub, urmat pe 14 de spectacolul ”Jumătatea mea, bărbatul!” și pe data de 15 avem ”Diagnostic rezervat”, o comedie prezentaă de Teatrul Globe din București. Pe data de 20 noiembrie Teatrul Elisabeta va prezenta comedia ”Fantoma, dragostea mea!”, pe 27 Natanticu, Varză, Alex Zob și Irena Boclinca vă garantează o seară de Stand up pe cinste iar pe data de 29 noiembrie, Teatrul Academic Municipal de Operă și Balet din Kiev va prezenta spectacolul ”Lacul Lebedelor”.

Diana BERECHET

marţi, 22 octombrie 20191971
Comentarii

02Bani sunt destui(22 oct 23:58)
Luati exemplu de sustinere a ansamblurilor folclorice de la primaria deta. La deta exista ansambluri folclorice ale fiecarei etnii minoritare existente in localitatile judetului timis.
13Real(22 oct 21:27)
Psd a reusit sa ne tampeasca de tot sau suntem prosti de-a binelea, asta-i realitatea. Nu suportam realitatea iar cand cineva ne spune in fata cum stau lucrurile de fapt, nu ne convine si il declaram dusmanul neamului. La Casa de Cultura vin artisti pt ca nu au o alta solutie, nu mai exista o alta sala. Gheoghe ar trebui sa se pensioneze, sa lase pe unul mai tanar. Nu are niciun merit, el administreaza un imobil ca orice alt administrator. Nimic din ce se intampla acolo nu arata ca el e vreun mare suflet ci doar un slujbas. Didicat psdului
21manelistu(22 oct 19:22)
adevaru e ca "la lautari" e o oaza de cultura
45Alta(22 oct 15:22)
Bravo constanteni!! Da-ti la muie ..pana va rupeti gura!!! Cum face unu ceva pentru orasul asta ceva...pe el !!!! Stati ascunsi in spatele unui nickname si latrati pana va umpleti de spume, bravo voua!!!! Multa sanatate...voua constanteni jegosi!!!!
18Mihai(22 oct 14:50)
Pentru cei cu exprimarea "academica" care si-au lasat mesajele mai jos, oare cu ce sunteti voi mai buni??? Oare este asa de greu sa apreciem pe cineva care se straduieste si care face treaba? Draga "cultule", eu am vazut pe acea scena marii actori ai Romaniei, carora tu nu le ajungi nici la degetul mic de la picioare. Hai sa ne uitam in propria ograda! Sunteti o gramada care aruncati gunoiele pe strada si apoi tipati cat va tin plamanii ca orasul este murdar! Mi-e sila!
23Cult(22 oct 13:03)
Libidinosul asta nu are niciun merit ca jegoasa noastra Casa de Cultura ??? " face" bani. Explicatia este ca artistii de orice fel, politicienii , lui cacat si de orice fel, nu au alt loc in Constanta unde sa isi verse laturile. Si atunci, psdul javrei de Stroe tine in post un cacat care a laut o gramadade bani..la negru, si care sta capra la ordin, si le pune la dispozitie sali la tarife ridicole. Sunt atatia tineri artisti care sa faca o treaba mult mai buna, dar nu-i loc de jigodii, de expirati si lingaii psdului.
16Un roman(22 oct 13:01)
Felicitari domnule Ungureanu! Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca, neplecand urechea la toti ... ce vor aceasta tara distrusa!
23Relu(22 oct 11:46)
Un hot ordinar. Cum pula mea ss te plangi....si tu conduci jeep????
36klaus(22 oct 10:31)
Vad cateva comentarii , cu injuraturi la adresa culturi , in general . Nu este de mirare , suntem in Cocalaria City . Oricum acest oras a ajuns un exemplu negativ . Am ajuns sa ne comparam cu Tandarei sau Slobozia , la nivel de civilizatie . O comparatie cu orasele din vestu tarii , nu isi are rostu .
47Piele si covoare(22 oct 10:29)
Faceti o cultura excelenta cu expozitii lunare de haine din piele, covoare, cojoace si alte asemenea "culturalitati".
110MIMI(22 oct 08:24)
In conditiile cand in ziua de azi se prefera - cultura strazii - a mentine Casa de cultura - in viata, este o performanta.
011Felicitari(22 oct 08:18)
Tov Ungureanu are meritul de a nu fi falimentat locatia, inca.
38Incredibil(22 oct 07:58)
Un individ plin de el, cu aere de culturnic. Un cioban cu premii de stat.
150,,,,,,,,,,,,,,(22 oct 07:08)
sai dau mue la cultura.
140Muye.ro(22 oct 06:43)
Muye.romuyeeee
910Adi(22 oct 04:30)
Felicitari acestui om minunat
mai mult...Replica
25 mai 13:53ReplicaINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

Cristian Cârjaliu este primarul care, dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat, spun unii....867

25 mai 12:41ReplicaMORT de BEAT și FĂRĂ permis, s-a oprit cu mașina în stâlp. VIDEO3168
25 mai 12:34ReplicaEXCLUSIV! A fost PRINS al doilea individ care a ARUNCAT în AER un BANCOMAT!2197
25 mai 00:29ReplicaAsta da ŞMECHERIE: grecii de la Blue Beach, de la vile cu 2 nivele, la blocuri cu 8 etaje în buza mării

Grecii asociaţi la SC Blue Beach SRL intenţionează să-şi transforme imobilele din Mamaia, complex cunoscut sub...3042

25 mai 09:56ReplicaFăgădău mai bagă 26 de milioane de lei pentru refacerea aleilor din Piaţa Ovidiu1581
25 mai 00:28ReplicaÎn lipsa cluburilor, DISTRACŢIA şi FIGURILE s-au mutat în PARCĂRI şi pe ŞOSELE4327
25 mai 00:00ReplicaVideo CAMERA ASCUNSĂ: Supermarketurile au cedat NERVOS!

Măsurarea temperaturii este o opțiune și nu o obligație. Cel puțin asta reiese din atitudinea personalului din...2416

25 mai 00:32ReplicaUn șobolan a stârnit PANICĂ în stația de autobuz de la Cora Brătianu1153
25 mai 07:33ReplicaStudiul care RĂSTOARNĂ cazul COVID. În câte zile DISPARE riscul de infectare2730
25 mai 09:19ReplicaBătaie la o mănăstire: doi bărbaţi au încercat să oprească o slujbă. VIDEO

Doi bărbați au fost bătuți de enoriași, după ce s-au certat cu călugărițele. Pe lângă cercetările...1345

25 mai 00:20ReplicaVreme rece însoțită de ploi și vijelii, în această săptămână, în Constanța1316
25 mai 00:00ReplicaPromisiuni! Cursă charter specială săptămânală pentru navigatorii români1203
Vremea
19.3°17.4° - 19.3° luni, 25 mai 2020
ConstanțaUmiditate: 48%
Vânt: 2.44 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 mai 21:01SportTurneul de la Charleston se va disputa fără spectatori - Sofia Kenin şi Bianca Andreescu figurează printre cele 16 jucătoare invitate

Sofia Kenin şi Bianca Andreescu figurează printre cele 16 jucătoare invitate să participe la Credit One Bank...558

25 mai 00:00SportRemiză dramatică între FC Koln şi Fortuna Dusseldorf, în campionatul Germaniei

FC Koln a smuls în extremis remiza în meciul de acasă cu Fortuna Dusseldorf, încheiat 2-2, duminică, în epilogul...273

25 mai 00:00SportRB Leipzig a surclasat-o pe Mainz în campionatul Germaniei

RB Leipzig s-a impus la o diferenţă zdrobitoare, 5-0, pe terenul lui Mainz, duminică, în etapa a 27-a a...248

25 mai 00:00SportAugsburg, victorie pe terenul lui Schalke în campionatul Germaniei

Augsburg s-a impus cu 3-0 terenul lui Schalke 04, duminică, în etapa a 27-a a campionatului de fotbal al Germaniei,...241

Local
25 mai 22:30LocalSeniorii care au împlinit 80 si 90 de ani, dar și 50 de ani de căsătorie, premiați la domiciliu

Având în vedere faptul că, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele de apreciere a bunicilor, organizate în...776

25 mai 22:31LocalSute de containere destinate deşeurilor vor fi montate la platformele din Constanţa

Începând de luni, 25 mai, aproximativ 400 de containere destinate deșeurilor reciclabile vor fi montate la toate...1018

25 mai 22:32LocalTânără cercetată de Poliţie după ce şi-a trântit pe jos bebeluşul de două luni, într-un hotel

Tânăra din Italia, care şi-a aruncat pe jos bebeluşul de două luni, sâmbătă, în urma unei dispute verbale pe...1113

25 mai 22:34LocalIncendiu într-o casă din Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați sâmbătă, 23 mai, să intervină pentru lichidarea unui incendiu...1327

25 mai 22:34LocalAsociațiile de elevi cer demiterea Monicăi Anisie din fruntea Ministerului Educației

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din...919

25 mai 22:35LocalAu revenit în țară 394 de cetățeni români de pe vasele de croazieră din America de Nord

801

Politică
25 mai 00:00PoliticăMAE anunţă repatrierea a 277 de români din Franţa şi Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă revenirea în ţară a 277 de cetăţeni români aflaţi în Republica...263

25 mai 00:00PoliticăChirica, replică pentru Chicu: Aţi vorbit urât despre ţara care a întins o mână de ajutor

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, afirmă că nu se poate supăra pe premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, aşa cum...363

25 mai 00:00PoliticăEmil Constantinescu: Actuala criză sanitară mondială, o şansă istorică pentru un nou proiect politic global

269

Interviuri
13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...4814

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...6861

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

2927

13 apr 15:21InterviuriINTERVIU. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: Ne aşteptăm la un aflux mare de pacienţi

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, Stela Halichidis, a răspuns întrebărilor lansate de către...6468

13 apr 10:16InterviuriMicrorezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

În contextul pandemiei de coronavirus, și în Constanța, la fel ca în toată țara, au fost închise toate...2491

11 apr 00:00InterviuriINTERVIU cu deputatul George Vișan, despre pandemia de coronavirus și conflictul dintre PSD și PNL

2229

Monden
25 mai 00:00MondenPriscilla Presley, viaţa la 75 de ani. Cum arăta la nunta cu Elvis și cum arată acum

Priscilla Presley a împlinit 75 de ani pe 24 mai, o vârstă memorabilă. Până acum, a strâns o mulţime de...474

25 mai 00:00MondenPovestea de dragoste pe care nimeni nu o poate uita. De ce s-au despărţit Bruce Willis şi Demi Moore

În cei 13 ani de căsătorie, povestea lor a făcut înconjurul lumii. La 20 de ani de la divorţ, Willis şi Moore...601

25 mai 00:00MondenCourteney Cox & Johnny McDaid, nebuni unul după altul

268

25 mai 14:01MondenDonna din Beverly Hills, 14 ani de căsnicie, cinci copii şi multe lupte financiare

Actriţa Tori Spelling, în vârstă de 47 de ani, s-a născut într-una dintre cele mai bogate familii de la Hollywood....377

25 mai 00:00MondenDakota Johnson: "Mă lupt cu depresia de la 14-15 ani!"

Actriţa din 50 Shades of Grey a recunoscut că are această problemă de multă vreme şi le-a împărtăşit fanilor...284

25 mai 00:00MondenÎl cunoaşteţi pe rapperul Big Tip? Dincolo de scenă, el este fiul lui Celine Dion

287

Mapamond
25 mai 00:00MapamondMii de spanioli au protestat împotriva premierului Sanchez pentru gestionarea crizei COVID-19

Mii de persoane au protestat sâmbătă în cadrul unor marşuri auto şi moto în mai multe oraşe ale Spaniei...219

25 mai 00:00MapamondGrecia: O femeie afgană, ucisă într-o dispută în tabăra supraaglomerată de migranţi Moria

O tânără afgană a fost ucisă de o altă femeie din Afganistan într-o dispută în tabăra supraaglomerată de...253

25 mai 00:00MapamondPakistan: Cel puţin 97 de morţi în prăbuşirea unui Airbus A320 la Karachi

214

Sănătate
25 mai 00:00SănătateTrei pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

Cu siguranță avem nevoie, uneori, de mici "pauze digestive", pentru a ne ajută organismul să facă față mai ușor...245

25 mai 18:24SănătateAdevărul despre detoxifiere și de ce nu fac "minuni" curele cu sucuri

Detoxifierea este un "trend" de care mulți dintre noi au auzit, așa că astăzi ne dorim să demontăm câteva mituri...243

25 mai 00:00SănătateMerişoarele și rolul lor în tratarea infecțiilor urinare - mit și realitate

Ai auzit, probabil, că sucul de merișoare ar fi un aliat bun contra infecțiilor de tract urinar. Așa că astăzi ne...252

25 mai 00:00SănătateCum îți poți păstra agilitatea mentală la o vârstă înaintată?

Un grup de cercetători din Australia au demarat, recent, un studiu1 observațional asupra caracteristicilor prezentate...287

25 mai 00:00SănătateMai mulți pași zilnic, o tensiune arterială mai mică

Persoanele care au făcut mai mulți pași zilnic, după cum au dovedit brățările de fitness purtate de acestea, au...233

25 mai 00:00SănătateAlternative naturale pentru cafea

243

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT