REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Amnesty International atrage atenţia asupra situaţiei în care se află femeile din Rusia și Belarus

Amnesty International atrage atenţia asupra situaţiei în care se află femeile din Rusia și Belarus

Valentina CAMARA 15 decembrie 2022 | 00:00 445

Organizaţia Amnesty International (AI) a denunţat miercuri situaţia în care se află femeile din Rusia, Belarus şi din alte ţări din regiune, în raportul său anual privind Europa de Est şi Asia Centrală, transmite EFE.

"În Rusia, după ce, în 2017, parlamentul a luat decizia dramatică de a dezincrimina anumite forme de violenţă în familie, au urmat amendamente aduse Constituţiei, în 2020, care au inclus formulări precum "protejarea familiei" şi a "instituţiei căsătoriei drept uniune între un bărbat şi o femeie", a avertizat AI.

Potrivit organizaţiei, în Belarus a fost respins, în 2018, un proiect de lege pentru protejarea femeilor de violenţă în familie.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat cu acea ocazie că Minskul "va acţiona pornind exclusiv de la propriile sale interese, de la valorile tradiţionale, slave şi experienţa vitală", a subliniat ONG-ul.

Şi preşedintele azer Ilham Aliev a declarat în 2019 că Azerbaidjanul este un stat care are la bază "valorile tradiţionale", nu o societate care "nu face distincţia între bărbaţi şi femei".

În întreaga regiune - continuă AI - guvernele au recurs la un discurs similar, prezentând "valorile tradiţionale" naţionale şi "familia tradiţională" drept scuturi de protecţie împotriva influenţelor "nefaste" ale lumii globalizate.

"Discursul 'valorilor tradiţionale', care sunt patriarhale şi care, din punct de vedere istoric, au permis, ba chiar au încurajat oprimarea femeilor, anulează legile şi politicile pentru protecţia drepturilor femeilor", se menţionează în raport.

AI deplânge faptul că multe ţări din Europa de Est şi din Asia Centrală, între care figurează Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan, "violenţa în familie este adesea considerată normală şi se tolerează" din cauza stereotipurilor de gen "nocive" şi a atitudinilor sociale "discriminatorii" la adresa femeilor.

"Atitudinile faţă de violenţa în familie împiedică la rândul lor evaluarea impactului total al problemei", avertizează Amnesty International.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pe care AI le citează, estimează că 20% dintre femeile din Europa de Est şi 18% dintre femeile din Asia Centrală au fost victimele violenţei fizice sau sexuale cel puţin o dată în viaţă.

La rândul său, AI aminteşte că, în majoritatea ţărilor din regiune, acest tip de violenţă continuă să fie văzut drept "o chestiune privată de familie", ceea ce contribuie la "normalizarea" sa, potrivit agerpres.ro  .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272