REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Angajaţi ‘loviţi’ de Curtea de Conturi: sporurile acordate de Primăria Cumpăna, RECUPERATE!

Angajaţi ‘loviţi’ de Curtea de Conturi: sporurile acordate de Primăria Cumpăna, RECUPERATE!

Replica API 9 august 2018 | 22:04 565

Aşa se întâmplă când legea este interpretată ‘după ureche’

Aşa se întâmplă când legea este interpretată ‘după ureche’

Mariana Gâju

Comuna Cumpăna derulează, în prezent, o serie de contracte care sigur vor intra în atenţia Curţii de Conturi, având în vedere că ele au atras deja atenţia opiniei publice. Vorbim despre încheierea unor contracte pe bani publici, pentru servicii necesare comunităţii, fără doar şi poate, dar care par a fi prestabilite.

Vorbim despre contractul pentru dezinsecţie. Întrucât există suspiciuni cu privire la maniera de acordare a acestui contract, cotidianul „Replica” de Constanţa a solicitat un punct de vedere primăriei, care a reacţionat făcând referire la „Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”: „Asistenţa de sănătate publică reprezintă efortul organizat al societăţii în vederea protejării şi promovării sănătăţii populaţiei.

Asistenţa de sănătate publică se realizează prin ansamblul măsurilor politico-legislative, al programelor şi strategiilor adresate determinanţilor stării de sănătate, precum şi prin organizarea instituţiilor pentru furnizarea tuturor serviciilor necesare”, se arată într-un răspuns al reprezentanţilor primăriei, care citează din legea mai sus menţionată.

În constinuarea răspunsului, primăria condusă de Mariana Gâju oferă noi pasaje din lege, fără a ne lămuri cum a fost posibilă „minunea” sesizată şi de presa centrală: „Pe 22 martie, administratorul firmei a trimis o ofertă de dezinsecție și deratizare către primărie, în care este cuprins și prețul.

După câteva zile, pe 18 aprilie, un inspector din primărie, Georgiana Hodorogea, întocmește un referat prin care anunță că este nevoie de achiziționarea serviciilor de dezinsecție și deratizare. Nu trece nici o săptămână și pe site-ul de licitații publice apar nu unul, ci trei contracte semnate cu firma nou-înființată (…)”, se arată într-un articol publicat de România Liberă.

Trecem însă peste acest detaliu şi reamintim că, într-un raport al Curţii de Conturi se arăta că: unii primari și viceprimari sunt „bănuiți de acordarea nelegală către persoanele care deţin funcţii de demnitate publică a unor drepturi de natură salarială neprevăzute de legislația în vigoare în sumă totală de 365 mii lei, cu titlul de drepturi speciale pentru menținerea sănătății și securității în muncă, spor de condiţii vătămătoare, spor pentru orele afectate în derularea unor proiecte cu finanţare europeană, alocație individuală zilnică de hrană, tichete sociale, prime pentru sărbătorile de Paști și de Crăciun”.

A fost şi cazul Primăriei Cumpăna, unde tot Curtea de Conturi a constatat stabilirea eronată a salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual, fie prin includerea în mod eronat alături de salariul de bază a unor sporuri în baza de calcul la care s-au aplicat alte sporuri fie prin majorarea salariilor brute fără a exista în acest sens o bază legală. A existat un proces, Primăria Cumpăna contestând concluzia din raportul Curţii de Conturi.

Procesul a fost pierdut, fapt pentru care, a comunicat Primăria Cumpăna în data de 8 august 2018: „Prin rapoartele de control întocmite de către auditorii publici din cadrul Camerei de Conturi Constanţa, în perioada 2010-2016, au fost dispuse măsuri pentru recuperarea unor sume de bani considerate a fi fost acordate/cheltuite cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, sume ce au fost recuperate integral”. Precizăm că sumele în cauză însumează peste 2 miliarde de lei vechi.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe la Castelu cand mai treceti?In caz ca doriti sa veniti,va sfatuiesc sa-i sunati mai intai pe cei din primarie.Nu de alta dar ,mai mereu sunt ocupati cu tot felul de deplasari,la munte ,la mare,in strainatate etc.
1
0
o tiganca semi analfabeta a ajuns pimarita si fraerii o voteaza .....ptr o banita de malai
3
0
Isi pun salarii si sporuri mari, iar apoi vor pensii speciale. Daca nu le convin salariile din primarii sa nu mai candideze. Nu-i obliga nimeni.
2
0
D-na Gaju a facut ptr Cumpana numai vorbiti aiurea, pe cand Carjaliu : plimbari luna de luna , familia de izbeliste, mincinos fara pereche ne-am saturat de aroganta lui de om " destept "
0
1
La cate potlogarii are in spinare hoasca asta,nu mai dureaza mult si o agata DNA!
11
1
Primara asta este corupta, tine bani ascunsi in casa, are seif in podea
12
1
ar trebui sa terminam odata cu contractele cu dedicatie, sa se aplice legea fara mila
19
1
Aici e articol la comanda lui Cirjaliu care e deranjat ca primarul cumpana l a sarit la toate capitolele!aseara vorbea la peco din agigea ca o sa le arate el la toti primarii care l iau peste picior !
7
5
A cui e firma de dezinsectie?
18
2
Si cucoana din imagine doreste ca la pensie sa-si recapete demnitatea printr-o pensie speciala! Mai oamenii buni, cine ii obliga pe acesti oameni sa se faca primari? Sa stea pe gaura lor si sa-si faca afacerea lor daca vor sa aiba demnitate. Dar e mai bine bugetar, este? Asa multi ani ii doresc .... cu executare!
27
4
Madama biju,pardon,asta e nume de catel,giju are legea dupa ureche?! Si pe unde ii intra-n cap?
20
2
Consilierii de la Cumpana, niste borfasi in frunte cu primaria.
24
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108