REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Anxietatea: ce este, cauze, simptome și tratament

Anxietatea: ce este, cauze, simptome și tratament

Replica API 1 iunie 2021 | 00:00 762

Cele două tipuri de tratament folosite în tratarea anxietății sunt psihoterapia și tratamentul medicamentos. În unele cazuri, pacienții folosesc aceste două metode de tratament în paralel pentru a le spori eficiența.

Tratamentul medicamentos pentru anxietate

Tratamentul medicamentos pentru anxietate este ales de medic în funcție de starea pacientului, dar și de alte afecțiuni de care acesta suferă. Medicamentele folosite pentru tratarea acestei afecțiuni pot avea atât avantaje, cât și dezavantaje precum inducerea dependenței. De regulă, următoarele categorii de medicamente sunt folosite în tratarea anxietății:

Antidepresivele. Acestea sunt concepute pentru tratarea simptomelor depresiei, însă pot fi la fel de bine folosite și pentru anxietate. De regulă sunt recomandați inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei și inhibitorii selectivi ai recaptarii noradrenalinei.

Busiprona. Acest medicament este anxiolitic, adică tratează simptomele anxietății.

Benzodiazepinele. În unele cazuri, medicul psihiatru poate considera benzodiazepinele potrivite pentru atenuarea anxietății. Aceste sedative sunt folosite pentru o perioadă limitată de timp, în special pentru ușurarea simptomelor acute ale anxietății. Benzodiazepinele pot cauza dependență și nu sunt recomandate persoanelor care suferă de alcoolism sau care iau droguri.

Consilierea psihologică

Consilierea psihologică, adică psihoterapia, constă în folosirea terapiei pentru reducerea simptomelor anxietății. Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai eficientă formă de psihoterapie pentru anxietatea generalizată. Această metodă terapeutică implică educarea pacientului, care învață cum să își controleze corpul pentru a elimina simptomele anxietății, apoi cum să își controleze gândurile și să oprească îngrijorarea astfel încât să poată să revină la stilul de viață pe care îl avea înainte de declanșarea anxietății.

Prin consilierea psihologică se dorește schimbarea tiparelor gândirii astfel încât anxietatea să nu mai reprezinte un pericol. Psihoterapia presupune și terapie prin expunere, adică încurajarea pacientului să se expună la factorii declanșatori ai anxietății, astfel încât să se obișnuiască cu ei și să își recapete încrederea în forțele proprii.

Tehnici de relaxare pentru reducerea stărilor de anxietate

Exercițiile de respirație sunt extrem de eficiente în reducerea stărilor de anxietate și mulți terapeuți de recomandă. Asta pentru că în momentele în care anxietatea atacă, respirația devine prea rapidă și așa apare hiperventilația, care vine la pachet cu amețeli și senzație de sufocare, simptome care nu fac alteceva decât să întărească cercul vicios al anxietății. Exercițiile de respirație combat hiperventilația și liniștesc totodată mintea, slăbind treptat intensitatea anxietății.

Meditația este o altă tehnică de relaxare eficientă în combaterea anxietății, studiile făcute în ultimii ani în domeniu confirmând efectele liniștitoare ale acestei practici străvechi. Meditația practicată zilnic poate elimina definitiv anxietatea.

Yoga este o practică ce îmbină posturile fizice cu exercițiile de respirație și meditația, ceea ce înseamnă că are toate calitățile pentru a fi o practică eficientă în combaterea tulburărilor anxioase.

Remedii naturiste pentru stările de anxietate

Există o serie de remedii naturiste pentru ameliorarea stărilor anxioase, cunoscute în popor pentru proprietățile lor calmante. Ceaiul de mușețel, de pildă, conține substanțe active care acționează la nivelul creierului precum un sedativ. Mușețelul poate fi consumat și sub formă de extract pentru tratarea anxietății. Valeriana este, de asemenea, o plantă cu puternice efecte sedative. Aceasta poate fi consumată sub formă de ceai, extract sau tinctură și este recomandată și pentru tratarea insomniilor.

Lavanda are efecte puternice asupra sistemului nervos. Un studiu a dovedit faptul că persoanele care miros uleiul esențial de lavandă sunt mai calme decât cele care nu miros acest ulei. Așadar, aromaterapia cu ulei esențial de lavandă poate fi folosită în tratarea tulburărilor anxioase. Și uleiul esențial de grepfrut are efecte benefice pentru persoanele anxioase.

Sfaturi pentru prevenirea stărilor de anxietate

Stările de anxietate pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu obiceiuri care asigură echilibrul minții și organismului și prin limitarea lucrurilor care ne afectează sănătatea, fie ea fizică sau emoțională.

Sportul și activitățile în aer liber

Practicarea exercițiilor fizice declanșează eliberarea de endorfine la nivelul creierului, care nu numai că reduce durerile fizice, însă joacă și un rol extrem de important în obținerea unei stări de bine. Așadar, endorfinele au un efect similar anxioliticelor. Mai mult decât atât, sportul epuizează cortizolul eliberat de glandele suprarenale. Cortizolul este cunoscut sub denumirea de „hormonul stresului”, fiind responsabil pentru apariția stărilor anxioase.

Integrarea într-un mediu social confortabil

Un mediu social nefavorabil declanșează și alimentează simptomele specifice anxietății. Așadar, ideal ar fi ca pacientul anxios să se integreze într-un mediu social confortabil, care să nu îi genereze stări de stres.

Importanța unei alimentații echilibrate

Nivelul scăzut de zahăr din sânge, deshidratarea sau unele chimicale din alimentele procesate (coloranți artificiali, arome artificiale) pot declanșa schimbări de dispoziție în cazul unor persoane. Și o dietă prea bogată în zaharuri poate avea un efect negativ, declanșând stări anxioase.

O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți (legume, fructe, cereale integrale) care menține nivelul de zahăr din sânge echilibrat pe parcursul zilei și hidratarea adecvată sunt de ajutor în combaterea anxietății. La fel, evitarea alcoolului, țigărilor și cofeinei, care nu fac altceva decât să accentueze stările anxioase.

Rutina zilnică

Rutina zilnică a unei persoane anxioase trebuie să fie clară și bine stabilită pentru a nu declanșa simptomele pe parcursul zilei. Ideal ar fi că dimineața să înceapă cu o sesiune meditație, urmată de sport (de preferat în aer liber), un mic dejun hrănitor și un ceai calmant.

Persoana anxioasă nu trebuie să își aglomereze prea tare programul cu multe activități întrucât lipsa timpului îi va declanșa stările anxioase. Este recomandat că îndatoririle de la locul de muncă să fie executate în liniște, cu calm și niciodată amânate pe mai târziu. Prânzul, cina, dar și gustările din timpul zilei trebuie să fie respectate cu strictețe. Seara se poate încheia cu o activitate relaxantă, cu un masaj sau cu o sesiune de aromaterapie.

Managementul stresului

Persoanele afectate de stres pentru perioade îndelungate pot dezvolta o serie de afecțiuni începând de la tulburările anxioase, până la depresie sau afecțiuni digestive ori dureri de cap. Stresul poate fi gestionat cu ajutorul unor trucuri la îndemână:

Ține un jurnal. Scrie în ele problemele pentru care nu ai soluții, lasă apoi jurnalul și uită-te peste ce ai scris după o oră. Soluțiile îți vor veni în minte mai ușor după ce vei da voie creierului să iasă din blocaj.

Meditează. Meditația te ajută să îți regăseșți liniștea și pacea interioară chiar și în cele mai tensionate momente.

Discută cu cineva. Fie că este vorba despre o rudă, un prieten, un coleg sau chiar un terapeut, descărcându-te în fața cuiva drag vei face mai ușor față stresului la care ești expus.

Fă sport. Practicarea unui sport te ajută să faci față mai bine stresului.

Evitarea alcoolului și a substanțelor halucinegene

În perioadele mai tensionate, în care anxietatea atacă, e posibil să fii tentat să consumi alcool. Pe termen scurt, efectul poate părea să fie în favoarea ta, însă, pe termen lung, alcoolul se dovedește chiar un factor declanșator al anxietății. După ce este ingerat, alcoolul reduce stresul, acționând precum un sedativ asupra sistemului nervos central.

Imediat ce alcoolul iese însă din sânge, anxietatea devine și mai accentuată din cauza că alcoolul modifică nivelul serotiniei, dar și al altor neurotransmițători din creier. Anxietatea indusă de consumul de alcool poate dura câteva ore sau chiar o zi întreagă. Consumul de substanțe halucinogene poate, de asemenea, să cauzeze stări anxioase.

Evitarea produselor excitante

Produsele excitante pentru creier precum cofeina, nicotina, alcoolul sau ginsengul accentuează simptomele specifice anxietății, așa că e recomandat să fie evitate.

Odihna

Lipsa somnului reduce abilitatea organismului de a face față stresului, ceea ce înseamnă că mărește predispoziția pentru anxietate. Lipsa somnului poate cauza stări anxioase chiar și persoanelor care nu suferă de o tulburare anxioasă.

Analiza obiectivă a surselor media și a altor surse de știri negative

Sursele de media și nu numai ne expun în permanență la știri negative, situații catastrofale și incidente tragice. Acestea nu fac altceva decât să alimenteze anxietatea și să agraveze simptomele acesteia. Așadar, evită expunerea continuă la surse de știri negative, care îți declanșează stări nedorite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272