REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Arme nucleare tactice în Belarus: Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU

Arme nucleare tactice în Belarus: Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU

A.F. 27 martie 2023 | 00:00 615

Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în timp ce NATO a criticat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus ca represalii faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Arme nucleare tactice in Belarus: Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU

"Ucraina aşteaptă din partea Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite şi Franţei acţiuni eficace pentru a contracara şantajul nuclear al Kremlinului", a indicat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat. "Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop", adaugă acesta.

În acest timp, NATO a denunţat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei. "NATO rămâne vigilentă şi monitorizăm îndeaproape situaţia. Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne-o ajustăm pe a noastră", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu. "Rusia şi-a încălcat sistematic angajamentele asupra controlului armamentelor, cel mai recent suspendându-şi participarea la Tratatul Noul START", a adăugat ea, citează Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic "neobişnuit", întrucât Statele Unite au "desfăşurat de mult timp" arme nucleare în ţările cu care sunt aliate, menţionând Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia şi Grecia.

Preşedintele rus a precizat că aceste arme nu vor fi cedate Belarusului, întrucât "nici Statele Unite nu le cedează aliaţilor lor". El a estimat că acordul cu Belarusul pentru amplasarea de arme nucleare tactice în această ţară nu contravine obligaţiilor internaţionale ale Rusiei asupra neproliferării nucleare. Putin a mai anunţat că 10 avioane ale armatei belaruse au deja adaptate pentru lansarea armelor nucleare tactice, pe 3 aprilie va începe instruirea militarilor belaruşi, iar pe 1 iulie se va încheia construcţia unui siloz în Belarus pentru stocarea acestor arme.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii. "Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze", dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus.

Ministerul britanic al apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si daca se va intampla acest scenariu in care NATO va ataca BELARUS printr-un RAZBOI CONVENTIONAL, mai mult ca sigur RUSIA si mai ales CHINA vor inarma masiv BELARUS pentru a se apara. Iar acest razboi ar fi REPLICA IN OGLINDA a razboiului din Ucraina. Iar NATO ar suferi pierderi mari, precum Rusia in prezent. Din ambele razboaie, un singur castigator rade pe sub mustati - CHINA!!! Deci, chiar si daca Belarus ar fi ocupa intr-un final de NATO, el nu va fi "anexat" la NATO sau alte tampenii de genul. Va fi doar DE(Z)RUSIFICAT, adica Luashenko eliminat (daca il vor prinde). Oricum, poporul din Belarus nu poarta o vina, caci Lukashenko e dictator (marioneta a Moscovei) pe care l-au pus serviciile secrete rusesti acolo. Nu l-a votat nimeni. Ba chiar a pierdut ultimele alegeri si au pus parul pe cetateni. Au falsificat alegerile, a iesit Luhashenko cu Kalashnikovul in maini sa traga in cetateni, cautati asta pe google. Deci, dupa ce NATO ar avea pierderi Belarus ar reveni tot sluga a Rusiei
38
4
Daca Rusia pierde razboi din Ucraina, daca viitoare contraofensiva ucraineana are succes, s-ar putea ca Rusia sa atace nuclear tactic Ucraina, in mod special Kievul si nu o va face oricum, va folosi BELARUS pe post de cobai. Adica dupa "crima", ii va pune pistolul in mana victimei, ca in filme, intelegeti? Cu alte cuvinte, BELARUS ar ataca nuclear tactic Ucraina, daca Rusia ar pierde razboiul. Apoi va fi considerat ATAC impotriva NATO si se va activa AUTOMAT articolul 5, pentru ca radiatiile eliberate de bombe nucleare tactice vor ajunge in scurt timp si in tari membre NATO. Astfel, NATO va ataca BELARUS, dar nu nuclear ci CONVENTIONAL. Deci, va intra in Belarus cu toata forta inainte, pentru a demilitariza si DE(Z)RUSIFICA BELARUS. Aici intervine adevarata PROBLEMA. Pentru ca desi BELARUS ar ataca nuclear tactic Ucraina si indirect alte tari membre NATO prin radiatii, NATO tot ar risca un conflict cu Rusia (mai nou si cu CHINA), caci Rusia si Belarus au un tratat de aparare colectiva.
35
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468