REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Asociația Constanța Altfel a reușit să anuleze Regulamentul parcărilor. MOTIVAREA instanţei

Asociația Constanța Altfel a reușit să anuleze Regulamentul parcărilor. MOTIVAREA instanţei

Replica API 1 mai 2020 | 00:00 1936

Asociația Constanța Altfel obținut, pe 25 martie a.c., în instanță anularea Regulamentul parcărilor din Constanţa care a fost stabilită prin Hotărârea nr. 235/28.06.2018, decizia fiind pronunţată de judecătorii Curții de Apel Constanța.

În fapt Regulamentul stabilea cadrul general de reglementare pentru desfăşurarea activităţilor de amenajare, întreţinere, plată, rezervare a locurilor de parcare, ridicare a vehiculelor, precum şi drepturile şi obligaţiile persoanelor fizice sau juridice care utilizează locurile de parcare.

Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe

La data de 4 iunie 2019, Tribunalul Constanța a stabilit: „Admite cererea formulată de către reclamanții Constanța Altfel în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CONSTANŢA, în consecință, Dispune anularea HCLM Constanta nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța. Ia act ca s-au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunțată în data de 04.06.2019, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instantei“.

Consilul Local al Municipiului Constanța a contestat, pe data de 30 octombrie 2019, decizia Tribunalului Constanța la Curtea de Apel Constanța. În data de 25 martie, Curtea de Apel Constanța a respins ca nefondat recursul declarat de Consilul Local al Municipiului Constanța și a menținut decizia primei instanțe prin care a anulat HCLM Constanța nr. 235/28.06.2018 prin care a fost aprobat Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța. Potrivit deciziei Curți de Apel Constanța:

„Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 25 martie 2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei“.

Motivarea instanţei: Regulamentul nu conţine reguli clare

La sesizarea Asociației Constanța Altfel, asociaţie înfiinţată de senatorul Vergil Chiţac, Tribunalul Constanţa a constatat că proiectul nu a fost publicat integral măcar într-un ziar de circulaţie locală şi că actul, în ansamblul său, nu este coerent, regăsindu-se în conţinutul acestuia definiţii redundante, clasificări inutile, necuprinzând toate aspectele ce ţin de organizarea şi funcţionarea parcărilor publice din municipiul Constanţa. Mai mult, instanţa a consemnat că regulamentul nu conţine reguli clare privind modul de exploatare a parcărilor situate lângă instituţii/autorităţi publice al căror personal utilizează zilnic, cel puţin 8 ore, parcările situate lângă instituţia în care îşi desfăşoară activitatea. De asemena instanța a aratat că: „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS….Din această perspectivă, dispoziţiile art. 10 alin.2 lit. b) din Regulament încalcă prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr.72/2002 potrivit cu care «Persoanele fizice şi/sau juridice, denumite în continuare utilizatori, au acces liber şi nediscriminatoriu, în condiţiile legii, la serviciile de administrare a domeniului public şi privat organizate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază îşi au reşedinţa sau îşi desfăşoară activitatea», precum şi ale art. 36 alin. 1 din acelaşi act normativ, care stabileşte că «Dreptul de acces şi utilizare a serviciilor de administrare a domeniului public şi privat este garantat, în condiţiile legii, tuturor utilizatorilor»“.

Plata parcării prin SMS reprezintă o tehnologie învechită

În motivarea sentinței se mai arată că: „…. este de observat că problema plăţii prin SMS, cu telefonul mobil, a fost adusă în atenţia autorităţilor locale, existând situaţii în care noua aplicaţie prin care se face parcarea a funcţionat cu mare întârziere sau neprimindu-se confirmarea plăţii, ceea ce echivalează cu neplata. Reprezentanţii firmei care administrează aplicaţia Constanta Parking recomandă folosirea cardului, pe motiv că SMS-urile sunt o tehnologie învechită: <>. Probabilitate crescută ca în perioada sezonului estival, întârzierile în procesarea SMS-urilor să fie mai dese, ceea ce face persoana pasibilă de amendă, deşi, în realitate, tariful de parcare, s-a achitat“.

În aceeași motivare se arată că maniera de exploatare a locurilor de parcare de reşedinţă este discriminatorie, contrar prevederilor art.8 lit. a) din Regulament, în ce priveşte posesorii de abonament, dat fiind că aceştia plătesc pentru intervalul orar 17.00 - 08.00, interval în care restul locurilor de parcare publice sunt utilizate gratuit, dar şi în raport cu beneficiarii parcărilor comerciale, care dispun de locurile de parcare închiriate fără limită de timp.

„Primăria Constanța a gestionat abuziv și halucinant locurile de parcare închiriate cu abonament anual”

Judecătorii au arătat că:„…. este de neconceput ca beneficiarul locului de parcare, care achită un abonament anual, să nu poată beneficia de serviciul a cărui contravaloare a achitat-o (întrucât nu îşi poate bloca locul de parcare şi, implicit, prin ocuparea acestuia de către o altă persoană, în intervalul 08,00 – 17,00, nu poate folosi locul de parcare cu privire la care posedă abonament), în timp ce persoana care a parcat pe locul respectiv în intervalul 08,00 – 17,00 beneficiază în mod gratuit de locul respectiv de parcare. Practic, se ajunge la situaţia discriminatorie, nelegală şi halucinantă în care, cu alte cuvinte, persoana care a achitat un tarif anual nu are acces la loc, în detrimentul persoanei care nu a achitat niciun tarif, ceea ce contravine oricărui sistem de taxe legale, în care, odată achitată o taxă aferentă unui serviciu public, se beneficiază de acel serviciu”.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212