REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Asociaţia Elevilor face campanie pentru exercitarea votului la alegeri

Asociaţia Elevilor face campanie pentru exercitarea votului la alegeri

Replica API 26 ianuarie 2016 | 00:00 156

Că tot e an electoral,

Că tot e an electoral,

Alexandru Manda

Reuşitele, dar şi activităţile în care Asociaţia Elevilor din Constanţa s-a implicat de-a lungul anului 2015, au fost făcute publice. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele asociaţiei, Alexandru Manda, a precizat şi care sunt priorităţile pe anul 2016. De asemenea, au intrat în discuţie şi propunerile asociaţiei privind planul-cadru pentru învăţământul gimnazial. Problema manualelor şcolare gratuite pentru elevii din ciclul liceal superior rămâne în continuare în atenţia AEC, la fel şi problema navetei şi a dreptului elevilor din judeţul Constanţa la tarif redus cu 75% pentru accesul la muzee. De asemenea, reprezentanţii asociaţiei au solicitat prefectului Ion Constantin să se implice în rezolvarea problemei burselor. Elevii au cerut ca în toate localităţile din judeţ să fie acordate aceste burse.

În luna februarie a anului 2015, a fost adoptată hotărârea de consiliu local prin care a fost acordată reducerea transportului în comun pentru toţi elevii din judeţul Constanţa. „Am primit o statistică a eliberării abonamentelor de la RATC, în perioada martie-decembrie 2015. În cele nouă luni au fost eliberate aproximativ 20.000 de abonamente. Deci, în urma demersurilor AEC putem spune că elevii au economisit un cuantum de 612.472 de lei”, a declarat Alexandru Manda. A doua reuşită majoră a asociaţiei a fost dreptul de vot în consiliul de administraţie.

„În toamna acestui an am fost prin şcoli şi ne-am asigurat că reprezentanţii elevilor au drept de vot în consiliul de administraţie”, a mai adăugat preşedintele AEC. De asemenea, o altă reuşită a fost implementarea burselor. În luna septembrie au fost alocaţi, de la bugetul Consiliului Local Constanţa, 2.000.000 lei pentru burse, iar în luna octombrie a fost stabilit cuantumul acestora. Asociaţia Elevilor din Constanţa a prezentat şi priorităţile pentru anul 2016.

Printre acestea se numără acordarea integrală a navetei elevilor, manuale gratuite pentru elevii din ciclul superior, aşa cum prevede şi legea educaţiei, precum şi acordarea de reduceri de 75% pentru toate muzeele din judeţul Constanţa, pentru toţi elevii. „Anul acesta vom dori să promovăm mersul la vot şi importanţa mersului la vot. De altfel, vom desfăşura o campanie de conştientizare, privind importanţa mersului la vot, iar pe lângă campania propriu-zisă vom avea dezbateri pe această temă, în municipiul Constanţa şi în alte 4 unităţi teritoriale”, a afirmat alesul elevilor.

În plus președintele asociației a mai specificat că anul acesta își dorește mai mult ca în anii trecuți să se apropiem de elevii pe care îi reprezintă și anume să organizeze întâlniri directe cu elevii din toate localitățile din județul Constanța. La finalul anului 2015 au fost lansate în dezbatere publică de către ministrul educației cele trei propuneri de plan-cadru pentru învățământul gimnazial. Președintele AEC a afirmat că nu este de acord cu acestea.

„Vă spun de la bun început că aceste planuri cadru nu sunt realizate în interesul elevilor ci sunt făcute pentru ca cadrele didactice să aibă normă. Ne dorim introducerea în planurile cadru a curicumului la decizia elevilor, deoarece opționalele sunt făcute în prezent prin curiculum la decizia școlii, și anume majoritatea clasei decide pentru toți elevii opționalul care va fi urmat, iar acest lucru nu permite centrarea pe elev. De asemenea este foarte important ca în planurile cadru să întergrăm educația pentru sănătate și educația rutieră. Planurile cadru trebuie regândite de la zero, pentru a nu mai pune accent pe normele cadrului didactic, ci pe elev.” a specificat Alexandru Manda.

Ordonanța de guvern 29/2013 a plafonat în anul 2013 naveta elevilor la 26 de lei pe abonament pe lună. Din acel moment a început o batjocoră la adresa elevilor din România. Iată câteva date statistice pentru județul Constanța: Corbu-Constanța, abonamentul costă 290 lei, iar elevii primesc 76 lei, ceea ce înseamnă 26%; Nicolae Bălcescu-Constanța, abonamentul costă 270 lei, iar elevii primesc doar 54 lei. „Este o bătaie de joc la adresa elevilor. În ultimul timp foarte mulți elevi vin la noi la asociație și ne spun că nu mai au bani să meargă la școală. Sunt cazuri în care ne sună părinții elevilor să ne spună că nu mai au posibilități financiare să își trimită copii la școală. Am văzut elevi care nu mai merg la școală pentru că statul refuză să îi sprijine.

Este foarte trist că Ministerul Educației nu dorește să sprijine decontarea integrală a navetei, nu dorește să sprijine reducerea abandonului școlar”. a declarat președintele AEC. În anul 2013, înaintea plafonării navetei, abandonul școlar în România era 17, 4%.. În anul 2014, după plafonarea navetei, abandonul școlar a ajuns 18,4%.Conform Art.69, alineatul 4. Din Legea Educației elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular, beneficiază de manuale școlare gratuite, însă Ministerul Educației refuză să respecte legea, încă din anul 2011 de când legea a intrat în vigoare. „Ne vom lupta în continuare pentru ca elevii să aibă manuale gratuite”, a încheiat Alexandru Manda.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272