REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Aurescu, la videoconferinţa Comunităţii Democraţiilor: Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton de adaptabilitate

Aurescu, la videoconferinţa Comunităţii Democraţiilor: Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton de adaptabilitate

Replica API 29 iunie 2020 | 00:00 938

Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton de adaptabilitate, rezistenţă şi angajament de a lucra împreună, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea videoconferinţei aniversare a Comunităţii Democraţiilor.

Bogdan Aurescu

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

Şeful diplomaţiei române a abordat, în discursul său, provocările pe care le-a adus pandemia de COVID-19.

"În ultimele luni, România a mizat pe multilateralism, responsabilitate şi empatie. A fost prima ţară care a găzduit rezerva europeană comună pentru echipamente medicale de urgenţă, distribuind materiale medicale către ţările din vecinătatea noastră şi nu numai. De asemenea, am oferit pachete de sprijin bilateral şi personal medical pentru ţări precum Republica Moldova, Italia, SUA şi, în curând, în Ucraina", a punctat el, scrie Agerpres.

Ministrul român amintit de cele 19 principii ale Declaraţiei de la Varşovia, care au reunit, în urmă cu 20 de ani, "106 state aflate în diferite etape ale parcursului democratic, dar animate de acelaşi ideal democratic".

În acest context, el a vorbit de evoluţia ţării noastre.

"La acel moment, România nu era încă membră a NATO şi nici a Uniunii Europene, dar făcea eforturi să îşi consolideze instituţiile şi practicile democratice. Astăzi, statutul de stat membru UE şi NATO, împreună cu Parteneriatul strategic cu SUA, reprezintă pilonii politicii noastre externe", a spus Bogdan Aurescu.

El a adăugat că "România este o democraţie solidă, cu o societate civilă matură, cu o presă liberă şi dinamică".

"Respectarea statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale sunt valori pe care le împărtăşim cu mulţi parteneri şi prieteni din întreaga lume", a subliniat ministrul român de Externe.

Criza COVID are mai mult decât o dimensiune sanitară, a adăugat ministrul. "Unii folosesc pandemia pentru a demonstra lipsa de eficienţă a autorităţilor; alţi actori indică duşmani externi pentru dificultăţi interne sau dispreţuiesc valorile liberale şi se grăbesc în a le cataloga ca învechite", a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, ştirile false, dezinformarea şi confuzia, "care pun la îndoială valorile comunităţii noastre, sunt mai prezente ca niciodată în fluxurile de ştiri".

"Această realitate necesită o acţiune coordonată şi hotărâtă. Nu trebuie să rămânem cu mâinile încrucişate - în caz contrar, nu există nicio îndoială că moştenirea noastră comună, precum şi bunăstarea concetăţenilor noştri vor fi afectate", a apreciat şeful diplomaţiei române.

În context, el a vorbit despre posibilitatea ca această criză să devină una a democraţiei.

"Am convingerea că ar trebui să folosim impulsul dat de aniversarea Comunităţii Democraţiilor, pentru a ne concentra asupra a ceea ce putem face pentru a preveni ca această criză sanitară să devină o criză a democraţiei", a menţionat el.

Totodată, ministrul a făcut referire la prioritatea promovării "informaţiilor exacte privind starea de fapt şi drepturile şi îndatoririle cetăţenilor în timpul pandemiei".

Aurescu a anunţat şi că România va organiza, în a doua parte a lunii iulie, un Forum virtual pentru tineret, ce va avea ca obiectiv împărtăşirea bunelor practici la nivel regional în ceea ce priveşte participarea politică şi civică a tinerilor.

Ministrul de Externe a subliniat că preşedinţia României la Comunitatea Democraţiilor va continua seria evenimentelor privind "Combaterea interferenţei externe maligne în democraţii".

"Asistăm la eforturile constante ale unor entităţi străine de a estompa graniţa dintre adevăr şi minciună, de a semăna confuzie şi neîncredere în guvernele alese în mod democratic. Din păcate, aceasta pare a fi devenit o caracteristică a timpurilor noastre", a apreciat oficialul român.

El a spus că democraţia este "un maraton".

"Vreau să îmi reafirm convingerea că democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton - de adaptabilitate, rezistenţă şi angajament de a lucra împreună - un maraton pe care trebuie să îl câştigăm împreună", a evidenţiat Bogdan Aurescu.

Ministrul a prezidat, vineri, Conferinţa aniversară de nivel înalt a Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată în sistem videoconferinţă, în contextul exercitării preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (2019-2021).

La eveniment a participat fostul secretar de stat american Madeleine Albright, fondator al Comunităţii Democraţiilor, în calitate de keynote speaker. Conferinţa a fost co-moderată de secretarul general al Comunităţii Democraţiilor, Thomas Garrett.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212