REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Avem dovada că ministrul Culturii minte: a fost informat că la Constanța se cer 10.000 euro șpagă pentru un aviz

Avem dovada că ministrul Culturii minte: a fost informat că la Constanța se cer 10.000 euro șpagă pentru un aviz

Mirela PASCAL 11 noiembrie 2022 | 00:00 7405

L-am prins cu minciuna! Avem dovada că ministrul Culturii, Liviu Romașcanu, a mințit când ne-a declarat că nu a avut sesizări cu privire la Magdalena Tiță, șefa Direcției de Cultură Constanța, și a instituției pe care o conduce. În realitate, ministrul a fost informat de practica ilegală a DJC Constanta și vă detaliem mai jos! Replica a intrat în posesia unui memoriu transmis de către firma 3D American Style Development SRL, care se chinuie să investească, de doi ani, în Palazu Mare și i se pun bețe în roate. Societatea atrage atenția, în documentul transmis, de faptul că i s-a solicitat suma de 10.000 de euro pentru obținerea avizului solicitat. Atunci, de ce spune ministrul că nu a  primit semnale de la Constanța?

Magdalena Tiță, șefa Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a fost prinsă în flagrant în timp ce primea mită. Potrivit informațiilor noastre, aceasta ar fi primit 2 000 de lei pentru a eliberarea unui aviz, pentru construirea unui imobil. În flagrant a fost implicat și un inspector din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța. Tiță a fost plasată sub control judiciar și i s-a interzis să-și mai exercite funcția.

Ministrul Culturii, reacție: Niciodată nu a primit ministerul sesizări de acest gen

Contactat pentru un punct de vedere, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat, pentru Replica, că are toleranță 0 față de gestul șefei de la Constanța și că așteaptă comunicarea oficială a DNA pentru a lua măsuri.  ”Nu am o comunicare oficială din partea DNA-ului. Tot ce pot să spun este că, dacă s-a întâmplat un asemenea lucru, este extrem de grav. Niciodată nu a primit ministerul sesizări de acest gen, de la Direcția de Cultură Constanța. Din păcate, doamna este una dintre cele mai bune directoare din cadrul Direcțiilor Județene de Cultură, surpriza e la fel de mare ca pentru dvs. Am toleranță 0 față de așa ceva”.

Așadar, ministrul spune că nu a primit semnale de la Constanța! Vă demonstrăm mai jos că a primit chiar în această vară, cu lux de amănunte.

Tiță nu e la prima abatere

Magdalena Tiță nu e la prima abatere, aceasta fiind, și în trecut, implicată într-un scandal…relatat, pe larg, de Replica. Aceasta a fost acuzată de abuz și presiuni asupra unei firme ce ar fi trebuit să înceapă lucrările la ansamblul rezidențial de pe lacul Siutghiol, zona Palazu Mare, în 2020, dar acest lucru nu a fost posibil, din pricina lipsei unei aviz al Direcției de Cultură. Aviz solicitat, ca urmare a situării, în zona respectivă, a unui sit arheologic, inclus în lista Monumentelor arheologice, potrivit Ordinului nr.2314/2004 și Ordinul 2828/2015, emise de Ministrul Culturii. Ordin care a fost, ulterior, anulat de instanță.

ordinul 2314/2004, anulat de instanță

Deși autorizația de construcție pentru mai multe ansambluri rezidențiale de 3 și 4 etaje, dar și un spital cu 6 etaje, din Palazu Mare, pe malul Lacului Siutghiol, ar fi trebuit obținută, conform graficului, în octombrie 2020, iar lucrările să înceapă imediat, o adresă din partea Direcției de Cultură Constanța a iscat un scandal monstru, care s-a soldat cu plângere la DNA pe numele directorului Magdalena Tiță, dar și pe numele unui arheolog de la Muzeul de Istorie Constanța.  DNA a clasat plângerea, pentru lipsă de probe.

terenul pe care urmează să se investească

Abuzuri la Direcția de Cultură...

De ce minte ministrul Culturii și spune că nu a primit avertismente, plângeri, sesizări cu privire la activitatea de la Constanța?! Societatea de mai sus a sesizat ministerul Culturii, Lucian Romașcanu, prin intermediul unui memoriu în care vorbește, pe larg, despre abuzurile de la Direcția Județeană de Cultură Constanța. Printre cele relatate, reprezentanții societății i-au adus în atenția ministrului faptul că ”nu este cazul să ne ofensăm de o realitate de notorietate, știut fiind că pentru a obține avizul de la direcțiile de cultură și de la Ministerul Culturii, cel mai adesea, investitorii achită sume neoficiale, fie pentru urgentarea, fie pentru obținerea avizului. Societății, chiar dacă nu a putut dovedi în cadrul plângerii penale făcute (n.red. la DNA), i s-a solicitat suma de 10.000 de euro, pentru obținerea avizului. Prin aceste acțiuni abuzive se încalcă dreptul de proprietate privată și se produc grave prejudicii în patrimoniul societății”.

extras din memoriul transmis de SC 3D American Style Development SRL ministrului Culturii

Administratorul SC 3D American Style Development SRL: Ministrul a fost informat de practica ilegală de la DJC

Narcisa Popescu, administratorul societății, a declarat, pentru Replica, că ”ministrul Culturii a fost informat de practica ilegală a DJC Constanta, cât si de abuzurile Institutului Național al Patrimoniului prin care se instituie sarcini arheologice din penița arheologului Băjenaru din Constanta. De asemenea, societatea se află într-un litigiu cu Ministerul Culturii si Institutul Național al Patrimoniului având ca obiect radierea acestor sarcini instituite ilegal pe terenurile societății”.

extras din memoriul transmis de SC 3D American Style Development SRL ministrului Culturii

Narcisa Popescu ne-a mai declarat că, deși memoriul a fost transmis la Ministerul Culturii în luna iulie, nici până astăzi nu a primit răspuns. ”Mai mult, am cerut în repetate rânduri audiență la Ministrul Culturii, fără niciun răspuns”. ”Ministerul Culturii, prin DJCC,  nu delimitează în mod deliberat siturile arheologice pentru a cere avize de la oameni. Avize care implică diagnostice și cercetări arheologice de mii de euro realizate de Muzeul de Istorie si Arheologie Constanța, prin arheolog Constantin Bajenaru. Același arheolog înregistrează pe bandă rulantă situri, fără nicio baza științifică, pentru a avea motiv să se ceară avizul DJCC… și tot așa”, a completat Narcisa Popescu. Societatea a fost prejudiciată, din pricina lipsei avizului de la Direcția Județeană de Cultură Constanța, cu suma de 4 milioane de euro.

Cine sunt acționarii firmei 3D American Style Development SRL

Firma 3D American Style Development SRL a fost înființată în anul 2012 și este deținută de Nicușor Dănuț Anastasiu Moisoiu, cu 20% din valoarea acțiunilor, David Shoshan-40%, Grinberg David Dudu-35% și Dafi Consult Invest SRL-5%. David Shoshan este producător american de filme, cu un palmares de circa 40 de pelicule produse la Hollywood. Partenerul său David Dudu Greenberg este cetățean israelian născut la Iași. Administratorii societății sunt Shoshan David, Popescu Nicolita Narcisa și Grinberg David Dudu.

 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Calculul este incomplet, domnule! Corect este acesta: Tița- Cliante- Popescu= 2proști și jumăt**e. Domnule Lungu vă așteptăm, după 1 ianuarie, vă pregătim biroul, calculatorul, rechizitele și biblioteca atât de necesară dumneavoastră. Sărbători fericite, stimabile și respectabile!
0
1
Daaa corect Lungu asta. Ce sa mai vorbim. De scandalul cu autostrada ai auzit? Dar cu metopele de la Adamclisi?. In privinta spagilor este adevarat>niciodata nu a fost prins. Deci rezulta ca Tita -Cliante=2 proaste.
1
0
Dacă se dorește reabilitarea acesteia să fie readus, măcar pentru câteva luni, ca director domnul Lungu v****l. Foarte bun manager, corect până la exagerare, mănâncă arheologie pe pâine, în două luni de zile lucrurile revin la normal. Omul e dispus să lucreze pro bono, doar din pasiune, dragoste de meserie și animat de dorința de a aduce instituția la standardele la care a lăsat-o la plecare
0
2
Domn ministru o tinichea aroganta si mincinoasa ca orice PSD-ist
5
0
o ingropati pe femeie cu un articol care oricum e de cacat dar nu faceti un articol misto despre coruptia din primarie, de unde va dau aia mese la terase ca sa nu muriti de foame hahahha
14
9
Ca si la Casa de Pensii, spaga pe concursuri la greu.Directoarea Samoila cere niste sume .A umplut institutia de rude si machidoance.
22
1
Iar ai un articol fara sens. Cum ne pregatesti tu, citez, cu lux de amanunte sa ne dezvalui ca a fost o plangere la dna dar a fost clasata din lipsa de probe. Alt articol fara sens de data asta acuzandul voalat pe Romascanu ca minte. Vezi ca e cam belita, il denigrezi, il acuzi de minciuna si bine nu te vad. Daca DNA a clasat dosarul nu avea cum sa il instinteze.pe de alta parte maine o sa merg si eu la DNA sa depun o plangere impotriva voastra asa zisei redactii REPLICA pt coruptie.n am dovezi dar asa , just for fun, scriu in plangere ca vivepresedintele unui partid politic este defapt propietarul acestei haznale,replica si murad egal LOVE.o sa fie clasata ca n am dovezi dar doar asa sa mergeti sa dati cu subsemnatu sa vezi ce insemana sa mananvi bors si bok aiure
8
11
unde sunt institutiile statului de drept sa cerceteze?
16
0
pai nu intelegeti bai nebunilor ca Tita este cea mai buna directoare ! Ii umbla cineva la vuvuzela si voiam si eu sa dau in ea ! Mai primeam si eu un acces la savarina ,mai una alta !
16
0
La Ovidiu e unul la urbanism curat ca lacrima
10
1
Nimic nou sub soare, de parcă nu știm cu toții, că instituțiile statului sunt cangrenate nu mai au nici un tratament, pleacă ai noștri, vin ai noștri
25
0
Acest Bajenaru și aceasta Țita fac ce fac de muuuulta vreme și lumea știe, inclusiv la Ministerul culturii, unde Bajenaru taia și spanzura în comisia de monumente, unde se cosmetizau avizele de interes. L-au dat afara si de acolo, dar face mizerii mari în continuare în Cta, unde geme arheologia. Rețeaua e mare; procurorii au treaba, nu gluma. Și la Minister sunt oamenii lot, care au si ei taxe.....Ehee, belea mare cu avizele astea! Desființați practica de a da Directiile avize și Inspectoratul în construcții sa lucreze direct cu Muzeul de arheologie pentru consultanta.
34
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614