REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Baza Nautică CS Farul, mărul discordiei într-un dosar cu Radu Mazăre, Ilie Floroiu, o avocată şi un notar

Baza Nautică CS Farul, mărul discordiei într-un dosar cu Radu Mazăre, Ilie Floroiu, o avocată şi un notar

Replica API 2 martie 2018 | 09:15 638

Construcţie cu sau fără autoriaţie?

Construcţie cu sau fără autoriaţie?

Cum a ajuns numele fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, alături de numele unor mari personalități din sportul românesc, într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie? Simplu, prin interesul cuiva care doreşte să obţină titlu de proprietate asupra bazei nautice a Clubului Farul Constanţa, aflată pe malul lacului Siutghiol, în zona Campusului Universitar.

În dosar au fost introduse nume sonore, precum marea sportivă Gabriela Szabo – fost ministru al Tineretului şi Sportului, Ilie Floroiu – fost mare atlet, în calitate de director al Clubului Sportiv Farul, Radu Mazăre – fostul primar al Constanţei, care a „emigrat” în ţările calde la finele anului trecut, câteva judecătoare, un notar, un avocat şi un director din cadrul Primăriei Constanţa. Toţi aceştia apar în calitate de intimaţi, într-un dosar penal, având ca obiect „plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată”. Cea care a atacat această plângere NUP este nimeni alta decât SMC Prefabricate Pentru Construcţii SA (fostul SOMACO SA), prin lichidator judiciar RIM TRUST IPURL.

Mărul discordiei din tot acest scandal, pornit în urmă cu mulţi ani, este, după cum spuneam, baza nautică aflată pe malul lacului Siutghiol, în zona Campus. Toată povestea începe în perioada comunistă, pe la jumătatea anilor 70, când fostul SOMACO SA a construit acolo un imobil pentru relaxare. Contrar celor spuse de administratorul societăţii, reprezentanții clubului spun că acel imobil funcţiona fără nici o autorizaţie eliberată de primărie. Câţiva ani mai târziu s-ar fi descoperit ilegalitatea, iar directorul general, împreună cu aproape toţi subordonaţii, au fost la un pas de a fi condamnaţi pentru asta, cu mult înainte de 89.

Potrivit unor persoane din dosar, pentru a scăpa, conducerea societăţii ar fi cedat imobilul Clubului Sportiv Farul Constanţa, care l-a transformat în Bază Nautică de kaiac-canoe, aşa cum apare şi în ziua de azi, folosită pentru sporturi de performanţă. Odată cu intrarea în vigoare a Legii 69/2000 (Legea Educaţiei Fizice şi Sportului), baza nautică a intrat în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului, care l-a dat în folosinţă Clubului Farul Constanţa, cel care l-a folosit până în acel moment. Mai departe, pentru a-l putea intabula, Clubul Farul trebuia să obţină de la Primăria Constanţa şi terenul de sub baza sportivă.

Ce spune fostul director al Clubului Farul

Aceste aspecte au fost confirmate chiar de către fostul director al Clubului, Ilie Floroiu. „Din câte am aflat eu, pentru că pe vremea aceea nu eram aici la club încă, firma respectivă a construit această bază, dar fără acte. Au cedat-o Clubului, iar după Revoluţie, a trecut în patrimoniul sportului românesc, al Ministerului care l-a dat Clubului Farul în administrare, pentru că aşa spune Legea 69/2000. Conform legislaţiei şi a Ordinului Ministerului dat în acel moment, trebuia să intabulăm baza sportivă, iar pentru asta trebuia să obţinem terenul, Consiliul Local ne-a aprobat, noi am intabulat-o şi gata. Apoi ne-am judecat cu firma respectivă (SMC Prefabricate Pentru Construcţii SA, n.r.) pentru această bază nautică, pe care şi-au revendicat-o, iar noi am câştigat definitiv”, ne-a declarat fostul director al Clubului Farul.

Mai departe, reprezentanţii firmei respective, între timp intrată în faliment, au formulat plângere penală împotriva mai multor persoane. Printre aceştia se află şi Radu Mazăre.

Avocata Clubului – intimat în dosar: „Nu au vrut să-i intabuleze lui, nu avea titlu de proprietate”

„După revoluţie a apărut Legea 69/2000, care spune că direcţiile sau cluburile sportive au în folosinţă anumite baze sau terenuri, acestea devin, prin efectul legii, proprietatea publică a statului, iar clubul urma să administreze această bază pe toată perioada existenţei lui, în timp ce terenul aferent era în concesiune de la Consiliul Local. Mai departe, când SOMACO SA a fost transformată în SMC Prefabricate Pentru Construcţii SA, un anume individ, acţionar al societăţii, a trecut în patrimoniul acesteia numai baza sportivă, ca să o poată revendica.

I-am şi spus să o revendice prin instanţă, iar dacă statul hotăra în favoarea lui, nu aveam nimic împotrivă, dar nu a vrut să facă o acţiune în revendicare. El s-a dus la Primărie şi i-a dat pe toţi în judecată, nu pentru că a dat terenul sportului constănţean, ci pentru că i-a dat şi lui un efect de concesiune. Mai departe, şi-a înregistrat baza ca proprietate, iar când s-a dus să şi-o intabuleze la Oficiul de Cadastru, l-au trimis la plimbare, pentru că ei nu puteau să-i intabuleze lui, fiindcă nu avea titlu de proprietate. Era deja intabulat Clubul Farul, care avea şi actul de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Şi-a făcut expertiză şi cadastru de la sine putere, apoi a venit la instanţa de judecată, unde a pierdut”, a declarat pentru „Replica” avocata Georgeta Topală.

Ce spune administratorul special al societăţii, Alexandru Rădulescu

În schimb, administratorul special al fostului Somaco SA are o altă variantă, contrară celei prezentată de reprezentanții CS Farul Constanța:

„Baza nautică rămasă acolo, clădirea şi tot ce este acolo au fost făcute de Somaco SA, însă terenul era dat în folosinţă. Aşa se faceau atunci, terenurile erau date de Statul Român, iar beneficiarul trebuia să facă o lucrare potrivit unei HG şi se obţinea titlul de la Ministerul Industriei. Deci terenul nu era al Primăriei Constanţa. Terenurile aparţineau întreprinderii, iar întreprinderea aparţinea Ministerului Industriei.

După anul 2000, am făcut documentaţia potrivit HG 834, dar primarul Radu Mazăre nu a vrut să semneze, pe motiv că pe una din laturi Primăria era vecin. Dacă nu mi-a semnat nu am putut obţine titlul de proprietate pe teren, dar clădirea este a noastră, asta au recunoscut şi cei de la primărie.

Noi plătim taxe locale pe clădire şi pe teren încă de atunci, în jur de 75.000 lei pe an. La un moment dat, ne-am trezit că s-a intabulat Primăria la Cartea Funciară, şi cu clădiri, şi cu terenuri. S-a intabulat printrun act fals, printr-un protocol încheiat între sindicatul nostru cu cei de la CS Farul Constanţa, iar cei de la Cartea Funciară, în baza acestui protocol, au intabulat Primăria. Aici a fost concursul lui Radu Mazăre, al lui Ilie Floroiu, al avcatei Georgeta Topală, care a falsificat toate documentele astea, plus cele două judecătoare de la Cartea Funciară.

Au intabulat proprietatea fără a avea un titlu de proprietate, în baza unui simplu protocol, că aşa a vrut Mazăre la momentul respectiv. Mai exact, noi plătim taxe locale pe clădire şi pe teren, iar altul este proprietar, ca pe vremea comuniştilor, ne-au luat proprietăţile. Atunci am făcut o plângere penală la DNA, iar acolo s-a cam viciat treaba asta, procurorul nu prea a vrut să se ocupe, comisarul de acolo căruia i-am dus documentele a zis că am dreptate, că am fost expropriat, dar până la urmă au dat scoatere de sub urmărire, că s-au prescris faptele”, ne-a declarat, la rândul său, Alexandru Rădulescu, administratorul special al societăţii.

Construcţie „cu” sau „fără” autorizaţie?

Întrebat despre legalitatea construirii bazei sportive, despre care celelalte părţi au spus că a fost construită fără autorizaţie, Rădulescu a negat acest aspect.

„Baza sportivă a avut toate aprobările din 1974, inclusiv pentru construcţie, reţeaua electrică şi cea de apă. Cei de la primărie recunosc asta, pentru că de acolo ni s-a dat nume de stradă şi număr, nu exista o adresă iniţial. S-a stabilit că suntem proprietari pe clădire, iar terenul îl aveam în folosinţă. Toate avizele necesare au fost obţinute la vremea respectivă şi au fost prezente în documentele financiare ale societăţii, cu toate activele de la vremea aceea.

Noi am construit baza nautică, iar Clubul Sportiv s-a folosit de ea. Am încercat să vorbesc cu Elena Frâncu (directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport Constanţa, n.r.), am sprijinit şi am sponsorizat competiţiile de kaiac –canoe cu 5 miliarde de lei vechi, cum erau atunci, ca să fie o treabă civilizată, dar pe partea cealaltă ei făceau documente false ca să intabuleze în favoarea Primăriei.

Legea Sportului pe care o invocă ei nu are nici o legătură cu asta, pentru că acolo zice că toate activele care aparţin statului să intre în administrarea cluburilor sportive, dar în cazul nostru este vorba despre o proprietate privată. Cele mai mari escrocherii s-au făcut atunci când s-a făcut inventarierea. Consiliul Local a făcut inventarul tuturor activelor statului din municipiu, moment în care au trecut şi această bază nautică în proprietatea primăriei”, a mai declarat administratorul societăţii.

Cine putea fi cel vinovat?

Întrebat pe cine consideră răspunzător pentru această situaţie, răspunsul a venit cum nici nu se putea altfel:

„Totul a plecat de la Mazăre, el a convocat Consiliul Local, iar mânăria a fost făcută de doamna Topală (avocata Georgeta Topală, n.r.),care s-a dus peste tot, angajată de către Ilie Floroiu (directorul CS Farul)”.

De precizat că procurorii au dispus „neînceperea urmăririi penale”, iar în luna mai a anului trecut, SMC Prefabricate Pentru Construcţii SA a formulat plângere NUP la Curtea de Apel Bucureşti, care şi-a declinat competenţa în favoarea instanţei supreme. Pe data de 19 februarie, Înalta Curte a judecat plângrerea NUP pe fond, urmând a se pronunţa pe data de 5 martie. Întrebat ce va face dacă soluţia va fi în defavoarea sa, Alexandru Rădulescu ne-a declarat că o va lua de la capăt, printr-o acţiune în revendicare.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si notarul care este este
0
0
o alta hotie marca mazarel ! justitia doarme ?
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367