REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bloc cu șapte etaje, în apropierea plajei 3 Papuci. Primăria Constanța s-a opus construcției!

Bloc cu șapte etaje, în apropierea plajei 3 Papuci. Primăria Constanța s-a opus construcției!

Replica API 12 august 2019 | 17:08 685

Un nou bloc cu șapte etaje se va construi în Constanța, în apropierea plajei 3 Papuci. Proprietarul intenționează să elaboreze un PUZ întrucât, în acest moment, terenul figurează în evidența PUG (plan urbanistic general) ca și spațiu verde. Proprietarul a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu de prezentare a PUZ-ului. Trebuie precizat faptul că terenul în cauză, în suprafață de 500 mp, a făcut obiectul unui litigiu între proprietar, respectiv Mihai Valentin Florin, și Primăria Constanța care refuza să elaboreze PUZ-ul tocmai din motivul specificat mai sus: PUZ - urile trebuie să fie în concordanță cu PUG-ul unității administrative, iar aici terenul în litigiu este prevăzut ca spațiu verde-parc. Însă, judecătorii au fost de partea proprietarului, așa că terenul trebuie să-și schimbe destinația: din spațiu verde în teren liber pentru construcții.

Fiecare petec de iarbă verde se transformă, cu voia sau fără voia administrației locale, în construcții! În viitorul foarte apropiat, în cartierul Faleză Nord, aproape de țărmul Mării Negre, se va construi un nou mastodont. Locația este situată, mai exact, în capătul străzii Ion Rațiu, pe Prelungirea Ion Rațiu, lângă Universitatea Spiru Haret. Inițial, terenul în cauză a făcut parte din zona de studiu pentru care s-a demarat procedura de eliberare a PUZ-Zona de Coastă –Pescărie-Portul Tomis însă, în urma propunerilor ABADL, însă terenul a fost scos din zona de studiu, în urma oslicitărilor făcute de proprietar. Astăzi, terenul a ajuns în posesia reprezentanților Mediului, după ce proprietarul a formulat un memoriu în vederea realizării PUZ-ului necesar construcției.

Trebuie precizat faptul că, în urmă cu câțiva ani, același teren a făcut obiectul unui litigiu în instanță, împreună cu Primăria Constanța și Consiliul Local.

În 2015, Mihai Valentin Florin, proprietarul terenului, a deschis o acțiune în instanță, prin intermediul căreia solicita ca Primăria Constanța să fie obligată la elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal ( PUZ) pentru terenul de 500 mp în vederea construirii unui imobil S+P+7E-apartamente de locuit, precum și eliberarea certificatului de urbanism ca act premergător autorizației de construire. În ianuarie 2016, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de proprietar și a obligat Primăria Constanța și Consiliul Local Constanța să întocmească și să adopte Planul Urbanistic Zonal prin care să se reglementeze regimul de construire al zonei în care se află terenul proprietatea acestuia, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Administrația locală a atacat hotărârea la Curtea de Apel, precizând că PUZ-urile trebuie să fie în concordanță cu PUG-ul unității administrative din care face parte terenul, iar în PUG-ul Municipiului Constanța, terenul în litigiu este prevăzut ca spațiu verde-parc. Curtea de Apel însă, a constatat, în baza documentelor depus ela dosar, că terenul este sub interdicție de construire până la aprobarea planului urbanistic zonal care va studia oportunitatea construirii elaborat Conform Legii nr. 350/06.07.2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului. Fapt pentru care, Curtea de Apel a respins, în 2016, recursul și a menținut decizia primei instanțe. Așa că proprietarul are liber la construcții. Evident, după ce se va elabora noul PUZ!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum a devenit un parc proprietate privata?
19
0
Primaria se opune ca sa creasca spaga.Un apartament din 4 se dau spaga.Asa era pe vremea mea. Si fac puz si dau autorizatie chiar si in curtea primariei.daca spaga e groasa dau si curtea spitalului
13
2
Corect, daca e proprietatea omului trebuie sa si o poata valorifica intr un fel.
4
12
Hahaha, e bun articolul pt toti astia care vor "spatii verzi" pe terenuri proprietate privata a altora... Sper sa vada si nepregatitii de politruci de la Constanta Altfel, atunci cand vrei spatiu verde, cumperi teren si faci spatiu verde, lumea vrea spatiu verde pe terenul altuia...
5
13
Cat i-o fi dat judecatorului?!
12
2
sa-ti iei lumanari la copii
7
9

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218