REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bogdan Huțucă: Urmează o schimbare de management la Autoritatea Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră! Video

Bogdan Huțucă: Urmează o schimbare de management la Autoritatea Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră! Video

Mirela PASCAL 24 septembrie 2022 | 00:02 6500

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, s-a aflat vineri, 23 septembrie, în studioul REPLICA, pentru o discuție amplă referitoare la criza energetică. Adevărat, subiectele au fost diverse, însă în cadrul interviului s-a pus foarte mare accent pe criza energetică, mai ales că unii specialiști spun că vom avea o iarnă extrem de grea. Huțucă a declarat că Guvernul a luat măsurile necesare, astfel încât să vină în sprijinul românilor, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți, în continuare, la economia pe care o facem.

 

Bogdan Huțucă a vorbit, în cadrul interviului, despre criza energetică, despre măsurile luate de Guvern pentru sprijinul acordat companiilor, dar și utilizatorilor casnici.

Problema este una extrem de complicată, cu atât mai mult cu cât vine după o altă criză. Am trecut cu toți prin pandemie, ulterior a început această criză militară regională, iar acum ne confruntăm cu creșterea prețului la energie, la alimente și la alte produse. Cel mai îngrijorător lucru este că, la nivelul Europei și nu numai, vine o perioadă de recesiune, ceea ce înseamnă că toate aceste tendințe inflaționiste se vor adânci, cu repercursiuni atât asupra cetățenilor, cât și asupra celor care desfășoară activități. Noi stăm puțin mai bine decât unele țări Europene. Principala cauză este acest război de cucerire împotriva Europei, declanșat de Moscova. Momentul când această acțiune militară a început împotriva Ucrainei, întreaga Uniune Europeană a decis să reacționeze, acordând sprijin militar, umanitar, economic Ucrainei, impunând apoi anumite restricții împotriva Rusiei. Atunci, Rusia, care este cel mai mare producător de energie la acest moment, a decis să șantajeze întreaga Uniune Europeană”, a declarat Bogdan Huțucă.

Cu ce măsuri a venit Guvernul

”Face acest lucru prin diferite mecanisme care duc la creșterea prețului la tot ce înseamnă gaze naturale și energie. Evident, principala măsură pe care a luat-o Guvernul este cea pe care o știți, aceea de a impune anumite prețuri atât în domeniul energiei electrice cât și a gazelor.

Mă refer la ultimul set de măsuri, care nu are cum să nu aibă impact. Pentru că atunci când impui un preț la energie electrică până în 100kw/h de 0,68 și între 100 și 255 kw/h de 0,8, pentru acea masă de consumatori non-casnici, cetățeni ai României care sunt până în 255 kw/h, cumva prețul facturilor îngheață”, a completat Huțucă.

Bogdan Huțucă a vorbit despre schema care scade plafonul de la 300 km/h la 255 km/h însă este o problemă care vizează IMM-urile, spitalele și instituțiile publice. ”În acest efort al Uniunii Europene de a impune cumva economisirea, noi am ales să nu impunem, să nu restricționăm, să nu ne întoarcem în timp la practici de mult uitate ci să o încurajăm. Această schemă scade cumva plafonul de la 300 kw/h, la 255 de kw/h. Toți acești consumatori care sunt casnici să încerce să se încadreze în acei 255kw/h pentru a plăti cel mult 0,8 lei pe kw. Problema principală a acestei scheme de ajutor de stat, recunosc că are și o problemă, este tot la energie electrică nu la gaze, acolo este simplu sunt 0,31 lei pentru casnici și 0,37 lei pe kw/h pentru noncasnici până într-un plafon care este destul de generos. O problemă principală este plafonarea în zona de noncasnici, vorbim de IMM-uri, spitale, instituții publice. De ce vorbim doar de IMM-uri, spitale și instituții publice cărora pentru 85% din consum le permitem să plătească 1 leu/kw?! Pentru că fondul de solidaritate pe care l-am creat doar atât poate acoperi.

Ar putea crește prețul apei

Ministerul de Finanțe, în clipa în care a ajustat schema, a scos anumite servicii publice din această zonă, și ce este cel mai grav, este că tot ce înseamnă furnizare de apă nu este în interiorul acestei scheme.

 

Tot ce înseamnă furnizare de apă, de exemplu pentru RAJA, nu mai e energia cu 1 leu pe kw/h, o trimite să contracteze pe piața liberă la prețul pieței. Prețul apei poate crește cumva de la o medie de 10 lei la 24 lei. Toate proiectele pe fonduri europene, care au făcut analiză de cost - beneficiu cu energia la 1 leu pe kw/h trebuie toate regândite și se află cumva într-un blocaj. Dacă o companie cum e RAJA Constanța poate duce o perioadă de timp acest impact asupra ei, fără ca noi să resimțim într-un fel, celelalte companii din România deja își pun problema de restricționare a apei. RAJA poate duce până la sfârșitul anului sigur, fără probleme dar și pentru ea este un efort care strică indicatorii economici, care la acest moment sunt impecabili. Intervine rolul nostru ca Parlament de a corecta această problemă și rolul Ministerului de Finanțe este de a ne găsi o sursă de finanțare bugetară, astfel încât să putem acoperi această schemă de ajutor de stat pentru că tot ce înseamnă scheme de ajutor de stat și plafonări în România, înseamnă bani”, a mai precizat Huțucă.

Dată fiind situația energetică a României și a Europei s-au luat măsuri pentru finanțarea cu fonduri europene a investițiilor în energie regenerabilă: eoliene, solară, producție de hidrogen. Clasa politică urmărește modul de aplicare a politicilor europene în acest domeniu? Sunt controlate/verificate instituțiile care trebuie să avizeze pe plan local astfel de investiții. Bogdan Huțucă a declarat:

Din diferite motive numărul enorm de mare de dosare depuse pentru tot ce înseamnă panouri fotovoltaice, pe diferite axe, pe diferite fonduri care pot finanța această zonă și a numărului de personal redus, au luat decizii de resetare a jocului și anunțau că au externalizat, în parte, un set de evaluări, astfel încât să nu le mai facă cu resurse proprii, iar pe de altă parte s-a luat decizia să digitalizeze procesul astfel atât timp, implementarea pe aceste panouri fotovoltaice să fie mult mai rapidă. Procedura este foarte costisitoare, dar foarte eficientă”, a spus parlamentarul.

Există o structură la nivelul Curții de Conturi, care controlează instituțiile pe partea de fonduri europene, care răspunde la nivel european. Sunt câteodată exagerați, în sensul că impun mult prea multe corecții și mult prea mari. Pentru o abatere care afectează 0.05% din proiect, ei vin și îți dă o corecție de 25% din proiect, sunt foarte duri și foarte severi din aceasta perspectivă. Implementarea fondurilor europene este în permanență selectată și auditată”, a completat șeful PNL.

Huțucă, proiect pentru cei care apelează la energia solară

Mai mult, Huțucă precizat că are în lucru un proiect care vine în sprijinul celor care doresc să apeleze la energia solară. ”Am un proiect în care sunt co-inițiator care vine în ajutorul cetățenilor. Astăzi, dacă îți pui panouri fotovoltaice pe casă sau la bloc oriunde, se compensează cât bagi în rețea cu cât îți intră în rețea și nu plătești decât diferența, dar această compensare de transfer de energie nu se face decât la locuința de domiciliu. Acest proiect permite ca cei care au astfel de instalații să-și poată compensa acest transfer la toate locuințele sau la toate spațiile pe care le dețin, sunt valabile nu numai pentru cetățean cât și pentru agenții economici”.

În județul Constanța s-au aprobat obiective de investiții în domeniile menționate (solar, eolian, producere de hidrogen) precum și în alte județe. ”Cel mai bun exemplu este RAJA. RAJA încearcă să își identifice surse de finanțare pe lângă cele proprii, astfel încât să demareze un proiect ca pe toate stațiile de epurare, care nu sunt puține, să instaleze panouri fotovoltaice, pe un calcul incipient făcut de companie, trecea undeva la o independență de 25% energetică ceea ce pentru o companie atât de mare 25% are un impact important în posturile companiei. Și Portul Constanța. Dar George Niculescu este la zi cu absolut toate informațiile în ceea ce privește Constanța cât și în ceea ce privește nivelul național”, a precizat deputatul PNL.

Guvernul pregătește ținte de consum pentru reducerea consumului de energie la instituțiile publice

Bogdan Huțucă este de părere atât timp cât economisim până-n 255 km/h pe oră nu vor fi probleme. Trebuie să controlăm consumul, să ne încadrăm în schema de ajutor de stat. Însă, IMM-urile, și nu numai, plătesc consumul la piața liberă. Există agenți economici care au redus programul de funcționare, pentru a economisi energie. Huțucă spune că este o mișcare normală. ”Este absolut normal, un fenomen care se întâmplă în absolut toată Europa. Noi ne mișcăm mai încet, un fenomen de economisire. Mi-aș dori ca Guvernul să accelereze țintele de consum pentru instituții și autorități publice pentru că principalul exemplu ar trebui să fie statul. Se vor stabili ținte de consum. Iar singura soluție pentru instituții va fi aceasta: de reducere a consumului la energie, să nu mai consumi noaptea. Se lucrează la ținte de consum pentru instituții și autorități publice. În rest, nu putem impune nimănui să-și facă economia, celelalte țări fac acest lucru, noi am decis să nu o facem”.

Huțucă: un CV de polițistă nu are cum să te ajute în problema offshore-ului în România

Despre angajările pe criterii politice, de la stat, precum fermiera din Maramureș, fostă angajată la Poliția Locală și care a ajuns șefă la ACROPO, Huțucă a declarat: ”M-am intereectat rar cu ACROPO (n. red. Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră), nu cunosc situația angajărilor de acolo. Da, un CV de polițistă nu are cum să te ajute în problema offshore-ului în România.La întrebarea dacă e normal să faci angajări sau nu, răspunsul nu poate fi unul așa, chirurgical, precis. Suntem în perioadă de recesiune și toate angajările trebuie limitate, dar pe de altă parte sunt domenii care rămân blocate dacă nu aducem profesioniști în ele, înțeleg că nu e cazul ACROPO. Am înțeles că urmează o schimbare de management la ACROPO și rediscutăm subiectul la acel moment”.

Huțucă: Nu îi cunosc performanțele lui Vizan

Referitor la schimbarea de la conducerea Portului, lui Florin Goidea cu Florin Vizan, parlamentarul a declarat: ”Ceea ce pot eu să vă spun de domnul Goidea... destul de rar să întâlnești oameni cu asemenea determinare și preocupare cu o capacitate de a relaționa și de a se interconecta cumva la București pentru a debloca o sumă de situații care erau blocate de foarte mulți ani pentru a face posibilă anumite proiecte de investiții. Acolo există o procedură de numire a managementului, de numire de administrator. Iar despre domnul Vizan nu vreau să vorbesc, nu îi cunosc foarte bine performanțele, decât ceea ce am citit în CV”.

Șantierele din Constanța, o mare parte, se vor închide în 2024

Cât despre șantierele din Constanța, Huțucă are o explicație: ”Ce se întâmplă astăzi în Constanța pornește de la multitudinea de proiecte demarate. În mare parte se vor închide până în 2024. Finalitatea este una de bună-credință și de bună intenție, toate aceste lucrări într-un mod sau altul trebuie făcute, acești bani dacă nu îi prinzi acum, nu îi mai prinzi niciodată. Sunt rezilieri de contracte care au intervenit, din pricina creșterii prețurilor, alți agenți economici au intrat în faliment. Eu cred că, dacă închidem toate proiectele până-n 2024, nu cred că aceste chestiuni ne vor afecta la alegeri”.

Huțucă: Primarul are în proiect modernizarea CET-ului

Primarul Chițac are proiectul de modernizare a CET-ului. Proiect depus pe PNRR, suntem primii vizați să câștigăm acest proiect. Proiectul presupune modernizare integrală a CET-ului, două unități de producție termice și electrice, noi, în implementare, cu motoare de co-generare pe gaz și o centrală termoelectrică pe bază de biomasă. Soluțiile sunt de înaltă eficiență. Dacă va fi implementat proiectul, din clipa aceea s-a închis problema termoficării.”, a mai spus Huțucă.

Despre problemele din coaliție, de la nivel local, dar și care este relația lui Huțucă cu primarul Chițac, puteți urmări în interviul integral de mai jos:

M.P.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum este cu cei care nu stiau ca trebuie sa plateascaTVA, ca fiind persoane fizice nestiitoare de cod fiscal, dar care vindeau apartamente cu carul, sau prin evaziune.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367