REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Bolnav de TBC, refuzat la internare de 2 ori, ABANDONAT în stradă, deşi abia mai respiră

Bolnav de TBC, refuzat la internare de 2 ori, ABANDONAT în stradă, deşi abia mai respiră

Replica API 7 aprilie 2018 | 00:01 1700

Anchetă

Anchetă

Cazul unui bolnav de tuberculoză din Eforie Sud, plimbat de la o clinică la alta, apoi lăsat în stradă fără a fi tratat, din cauză că este caz social, ridică semne se întrebare asupra procedurilor din sistemul medical, dar produce şi idnignare în acelaşi timp. Este cazul unui bărbat care abia respiră, nu se poate hrăni, nu are adăpost şi nici asigurare medicală, dar care a primit o mână întinsă din partea unei femei din localitate, care l-a adăpostit temporar şi îi mai oferă câte o farfurie de mâncare caldă, deşi nici nu poate mânca.

Tot ea a făcut şi numeroase demersuri pentru a fi consultat şi internat în vederea tratării, dar s-a lovit de numeroase formalităţi care nu au dus nicăieri, fără să-i uşureze cumva situaţia bolnavului. Daniel Guciu, în vârstă de 54 de ani, este cunoscut în comunitatea locală din Eforie Sud ca fiind un om fără adăpost. Oamenii povestesc că pe vremuri a fost cel mai bun meseriaş din zonă în domeniul construirii acoperişurilor. A fost „nevoie” doar de câteva necazuri în lanţ ca să ajungă pe drumuri. În urmă cu 2-3 ani, bărbatul a fost diagnosticat cu TBC, istoricul acestuia aflându-se atât la un medic de familie, cât şi la alţi medici din Secţia TBC de la Agigea, aflată în subordinea Spitalului Judeţean Constanţa. Numai că, în momentul de faţă, bărbatul nu are asigurare medicală, iar starea lui s-a gravat foarte mult.

„I-au dat 10 lei să se urce în autobuz, deşi are diagnostic TBC”

Mai multe informaţii am aflat de la femeia care l-a primit în curte şi i-a oferit adăpost provizoriu. „Este un amărât care, cândva, a fost cel mai bun meşter din zonă. Acum abia respiră, tuşeşte mult şi nu poate nici mânca. Abia se poate ţine pe picioare, nu ştim cât mai are de trăit în ritmul acesta. Se ştie că este caz de tuberculoză, dar îl plimbă dintr-o parte în alta şi refuză să-l interneze. Am chemat ambulanţa, prima dată marţi, l-au dus la Spitalul Judeţean, de acolo l-au dus la secţia TBC de la Palazu, de unde l-au trimis la Secţia TBC de la Agigea.

Aici nu ştiu ce i-au făcut, dar au refuzat toţi să-l interneze, ba i-au dat şi 10 lei ca să se urce în autobuz şi să plece acasă. Vă daţi seama, au trimis un bolnav de TBC cu autobuzul înapoi. A venit înapoi la noi la poartă, dar şi noi unde să-l cazăm? E vorba de tuberculoză, noi avem copil de 11 ani. Mi-e milă de el, i-am dat mâncare, pe care nu a mancat-o pentru că nu poate. Abia a reuşit să bea un ceai”, ne-a declarat femeia care poate fi considerată „samariteanul cel milostiv”.

„Basculat” în stradă a doua oară

Întrucât starea bolnavului părea că se degradează şi mai mult, miercuri seară, femeia a chemat din nou ambulanţa, pentru a-l duce, din nou, la Urgenţa Spitalului Judeţean. Din nou a fost examinat, iar joi, în jurul prânzului, a fost adus, din nou, „acasă”, adică în locul de unde a fost luat. De această dată avea mai multe hârtii în care era menţionat că necesită investigaţii de urgenţă, cu privire la boala sa, deşi nu fusese confirmat oficial cu TBC, în ciuda istoricului său. Însă personalul de pe Ambulanţă îşi luase măsuri de protecţie, folosind măşti şi mănuşi.

Ce zice medicul examinator

Pentru a afla mai bine care este situaţia bărbatului, a fost contactat chiar medicul-primar pneumolog Gabriel Taran, cel care l-a examinat şi i-a întocmit fişele medicale. „Din câte ştiu a fost două zile la rând la spital, dar nu are leziuni de tuberculoză. Sunt 4 medici care spun acelaşi lucru: doi la noi, doi la Palazu. Dânsul nu are asigurare medicală şi nu constituie nici urgenţă medicală, dacă cineva îmi face o cale prin care să îl pot interna, eu şi azi îl internez.

Recomandarea a fost făcută încă de prima dată când a fost adus, să se prezinte în Dispensarul TBC din Constanţa, pentru că pe cei de acolo nu-i interesează forma de asigurare. Există un program prin care se poat face investigaţii fără asigurare medicală, iar dacă apare o suspiciune cât de mică de TBC, atunci îl internează şi devine asigurat prin efectul legii, prin acest program. (...) Potrivit istoricului său, acest domn a avut tuberculoză cândva, mai demult. Dar asta nu înseamnă că are şi în acest moment tuberculoză activă. Este nevoie de nişte investigaţii foarte simple, trebuie să dea un examen în ambulatoriul de tuberculoză. (...)

Dacă dânsul este compensat respiratoriu, nu constituie o urgenţă epidemiologică, nu îl putem interna. Poate a avut tuberculoză care s-a reactivat, dar urmărirea cazului de TBC se face la medicul care l-a tratat. Ei vor să-l parcheze musai într-un spital, dar şi noi suntem legaţi de mâini şi de picioare, pentru că el este neasigurat, iar dacă îl internez nimeni nu îmi va plăti acea asigurare, iar eu voi fi tras la răspundere că de ce l-am internat.

Dacă este o formă acută de boală, care pune viaţa în pericol, atunci este o urgenţă şi nu ne întreabă nimeni de asigurare. În concluzie, soluţia este foarte simplă: să meargă la dispensarul TBC din Constanţa şi să facă acel examen, iar a doua zi va avea rezultatul. În funcţie de acesta, dacă se confirmă că este supect de TBC, medicul respectiv îl va interna la noi sau la Palazu, în vederea tratamentului”, ne-a declarat medicul Gabriel Taran.

„Ambulanţierii l-au preluat foarte nervoşi. Dacă moare, cineva va răspunde”

Nu se ştie cum a fost examinat la UPU şi cum s-a stabilit că nu este o urgenţă, dat fiind faptul că bărbatul nu se poate hrăni, abia respiră şi tuşeşte întruna, însă este cert că a fost trimis înapoi în stradă, ca şi cum nu ar avea nici o problemă, dar însoţit de recomandări. Urmare a acestui fapt, joi, la scurt timp de când ambulanţa l-a adus înapoi, a fost solicitată, din nou, pentru a-l prelua. „Au venit din nou şi l-au luat, foarte nervoşi, pentru că nu ştiau unde să-l ducă. Medciul de familie ne-a şi spus că bolnavul este pe ultima sută de metri, de aceea nu-l primesc nicăieri, iar în stradă nu-l pot lăsa, pentru că dacă moare vor trebui să răspundă pentru asta”, ne-a mai declarat femeia care l-a îngrijit în tot acest timp.

Anchetă socială, la Eforie

Primarul din Eforie, Robert Şerban, a fost, la rândul lui, înştiinţat despre acest caz, chiar în cursul zilei de joi, 5 aprilie. „Am fost informat despre acest caz, am dat dispoziţie în vedrea derulării unei anchete sociale, iar la final vom face cumva să-l ajutăm. Am înţeles că ar fi bolnav de tuberculoză, părerea mea e că ar trebui internat”, ne-a declarat, la rândul lui, primarul de la Eforie. Vizavi de recomandările medicului pneumolog Gabriel Taran, Dispensarul TBC din Constanţa, zona Tomis III, va avea liber în această perioadă, până marţi, 10 aprilie, când ar putea analiza situaţia lui Daniel Guciu, diagnosticat în 2015 cu TBC. Asta dacă vor mai avea ce consulta.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi i-am recomandat sa mearga si la menegerul nostru Catalin sa il ajute acesta este un om foarte milos.Da milos din cale afara chiar acesta a transmis sa il expediem ciit mai elegant.Da da chiar cu mentiunea fara fara presa.Ce sa ii faci asa sint slugile politice daaa fost cirurg prafuit ne satul.Sper omului bolnav sa ii fie bine.
2
0
daca era ciuma sau holera.....tampitii astia din sistemul sanitar....tot in libertate il lasau?....la ce focar de boschetareala este la carciuma zisa politie nu ma mira sa nu aiba si altii
1
2
Esti mare cretin omule, mergi si controleaza-te. Ia mai citeste o data ce a zis primarul, seamana cu ce spui tu? idiotule.Tu nu intelegi ca omul ala are tbc de 3 ani?
0
1
Daca inhaleaza putin piper si se plimba cat e ziua de lunga prin locurile cele mai aglomerate o fi bine?
0
0
omul nu poate fi internat legal, a ajuns si primarul sa puna diagnostic de TBC, din auzite, idioti
3
0
oricum noi, internati fiind, primim retetele in mana sa ni le cumparam daca vrem sa fim tratati, iar daca ti se intampla un accident pe ghiata-rupt sau fisurat mana sau picior, aici lucrurile se complica, platesti totul inclusiv consultatia, radiografia si cele necesare punerii in ghips. Am beneficiat de acest tratament. Despre ce vorbiti?
1
1
Procurorii sa ridice medicii criminali care au decis ca nu e urgenta. Cta colcaie de medici incompetenti ajunsi in functii doar pt ca sunt copiii sau sotia sau sotul unui alt medic sau alt bugetar.
4
2
Omul asta era un meserias cautat de multa lume...dar din cauza problemelor cu familia uite unde a ajuns
2
0
Voi nu va pricepeti deloc. Ca sa il internez trebuie sa dea si el ceva nu asa la milogeala. Daca il internam o sa vrea si altii moca si se invata lumea sa nu munceasca si prostii care muncesc pierd in dauna astora. In mod normal trebuie lasat pe strada cu o pancarda sa scrie ca cine nu munceste asa va ajunge. Mai internam si pe blat dar tot ciosta spaga , daca il bagam pe asta pierdeam locul.
1
6
Traiasca regele gragnea!
5
0
Cine este asta? Sunt nascut, crescut in sud, am 54 de ani si nu am auzit de asta. Unde a stat stie cineva?
1
5
Asta i Romania, n ai bani mori cu zile
10
0
vaiii dar speram sa il ajute domnul grasa catalin cu partidul dinsului PSD.inteleg ca nu ii mai pasa si se da la fund. Sa crapi nimicule sa crapi cu menegeriatul tau cu tot.
8
0
Daca nu e o urgenta, nu se poate interna pe cele 3 zile de urgenta. Spitalului nu ii plateste nimeni internarea, investigatiile si tratamentul acestui om. Vor pierde bani pt investigatiile si tratamentul unor pacienti care au platit o viata intreaga si tot acei oameni vor trebui sa isi cumpere unele medicamente sau sa faca analize in ambulator
5
3
romania este pe LOCUL INTAI IN LUME la CAZURILE DE TUBERCULOAZA !!! Adica avem cele mai multe cazuri pe cap de locuitor !!! Este un GENOCID PROGRAMAT in LABORATOARELE EVREILOR care STAPANESC romania, din pacate !!!
3
3
Oricum statul trebuie sa i trateze boala....
7
3
Astia s marii medici ai romaniei. Pt asta au invatat ei. Sa faca batrana aia vagaboanda si sa o refuze sa o trateze si sa l lase pe omul asta de izbeliste! Pt asta au devenit medici! Cand cer salarii mari sa si aduca aminte cati amarati au fost umiliti si respinsi si cati au murit din cauza incompetentei si a nepasarii lor! Bv dane! Poate l vor ajuta....daca nu va fi prea tarziu
14
5
Ce este strigator la cer , e faptul ca e lasat pe strada , trimis cu autobuzul acasa in conditiile in care este o boala contagioasa.Aloooo spitalele de TBC ce faetiiii?Dormiti....nu e problema spitalului mare vi a celor de pneumoftiziologie.Rusine
14
4
Indiferent unde a dormit, in strada, in casa sau pe camp, nu merita sa moara ca un animal. Este un om bolnav. Peste tot in lume l-ar fi internat in spital, dar la noi se acorda mai multa atentie cainilor de pe strazi si sunt tare multi cei care acuza autoritatile ca nu au grija de caini. In schimb, cand e vb de oameni, gasesc motive, precum ca doarme de 20 de ani sub cerul liber, ca e boschetar etc
20
4
Nu v a placut cu Ceasca, ca va dadea casa si servici.
13
0
Ba asta doarme de 20 de ani sub ceru liber iarna vara nu cautati vinovati
5
8
Huooooo romanilor De aia ne rad toti in fata! Mie sila ....alooooo .... trezirea Romania !!!
13
3
Astia sint medici? Ce daca n-are acte e un suflet de om -madicii stiu doar sa ceara bani sint hapsini nu-i mai satura d-zeu --si cind ai acte la fel se poarta
19
6
Bagamias pula in rasa voastra de romani spurcati natie de curve si turnatori e saptamana mare futu va n gat de javre penale sa va iau ambulanta si spitalul si medicii in pula nenorocitilor natie de criminali si hoti! Mor oamenii cu zile si voi nu internati! Natie de coarde!
20
5
poate dati niste date sa il ajutam
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614