A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://www.replicaonline.ro/rbin/data261000/33_sanatoriul_mangalia_gratuit.jpg): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: module/modul-header.php

Line Number: 69

Backtrace:

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/views/module/modul-header.php
Line: 69
Function: getimagesize

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/views/template.php
Line: 2
Function: view

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/controllers/Home.php
Line: 184
Function: view

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/controllers/Home.php
Line: 71
Function: post

File: /home/replicaonlinero/public_html/index.php
Line: 329
Function: require_once

REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bolnavi puşi pe drumuri şi REFUZAŢI la tratament la Sanatoriul Balnear Mangalia. De vină: MEDICUL de FAMILIE!

Bolnavi puşi pe drumuri şi REFUZAŢI la tratament la Sanatoriul Balnear Mangalia. De vină: MEDICUL de FAMILIE!

Replica API 4 august 2018 | 00:00 4174

INCONŞTIENŢĂ CRASĂ

INCONŞTIENŢĂ CRASĂ

Cura de tratament într-unul din sanatoriile de pe litoral ar trebui să aducă bolnavilor un „strop” de mai bine. Dar, din păcate, sunt și situații când pacienții sunt puși pe drumuri degeaba: vin pe litoral, dintr-un colț al țării sau altul, cu biletul de trimitere de la medicul de familie sau cu biletul de tratament de la Casa de Pensii, doar pentru a afla că pentru afecțiunea de care suferă sunt contraindicate cura balneară și sejurul la malul mării. Cu nervi, cu revoltă și concediul stricat, pacienții sunt nevoiți să plece înapoi! Ori, dacă rămân cazați în sanatoriu pentru odihnă, se revoltă împotriva medicilor care nu le permit să urmeze procedurile. Este și cazul unui bărbat din județul Dâmbovița, venit la Sanatoriul Mangalia împreună cu fiul său, bolnav de epilepsie, care a sesizat responsabilii din domeniul sanitar de faptul că fiului său nu i se permite să efectueze procedurile balneare.

Pentru doi bărbați din județul Dâmbovița, tată și fiu, sejurul de câteva zile la malul mării, într-unul din sanatoriile de pe litoral, a fost până de curând una din puținele bucurii. Tânărul, în vârstă de 34 de ani, este diagnosticat cu epilepsie, iar pe lângă acest diagnostic care i-a dat de furcă toată viața, a dezvoltat probleme și la coloana vertebrală, la genunchi și a avut și o luxație la gleznă. Tatăl său are probleme specifice vârstei: o osteoartrită generalizată, dar și un diabet zaharat tip II. De ani buni, spun cei doi, vin pentru câteva zile pe litoral, fie la Eforie Nord, fie la Sanatoriul Mangalia, pentru proceduri medicale. Tatăl, pentru proceduri în bazinul cu apă sulfuroasă, în cada cu nămol sau pentru masaj cu nămol. Fiul, pentru că are contraindicație de cure balneare, beneficia doar de proceduri de fizioterapie și masaj uscat.

Pe 28 iulie a.c., au sosit din nou în Sanatoriul Mangalia, cu documentele necesare: biletele de trimitere de la medicul de familie și biletele de tratament de la Casa de Pensii din județul de domiciliu. De data aceasta, însă, spre revolta celor doi, medicii i-au informat că, având în vedere diagnosticul tânărului, nu va putea efectua proceduri balneare. Drept pentru care, în timp ce tatăl urmează procedurile balneare prescrise, tânărul își petrece orele pe canapelele de pe holul instituției.

„Nu se poate așa ceva, este bătaie de joc! Până acum am venit de atâtea ori și nu a fost nicio problemă. Da, nu are voie în apă sau nămol, pentru că i se poate face rău. Dar de data aceasta medicul i-a interzis cura balneară, chiar i-a menționat lucrul acesta și pe documente și l-a trecut și într-un registru. Ne-a spus că este drept răzbunare pentru că, la ultimul sejur, am reclamat Sanatoriul Mangalia la Ministerul Sănătății pentru condițiile de aici, pentru că este mizerie, pentru că ne-au cazat într-o cameră fără televizor și frigider”, ne-a reclamat tatăl.

Indignați, cei doi pacienți au depus, vineri, 3 august a.c., reclamații la mai multe instituții, printre care Colegiul Medicilor Constanța și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța.

Conducerea Sanatoriului Balnear Mangalia explică de ce sunt nevoiți să refuze curele balneare unor bolnavi

Referitor la cele semnalate, am contactat conducerea Sanatoriului Mangalia. Atât managerul instituției, Bogdan Maganu, cât și directorul medical, dr. Magdalena Dumitrescu, erau la curent cu situația celor doi pacienți. Mai ales că, așa cum ne-au precizat, nu este un caz singural!

Tânărul, fiind diagnosticat cu epilepsie, are contraindicație pentru sejur medical pe litoral și mai ales pentru cure balneare. Cu toate acestea, inclusiv pe biletul de trimitere de la medicul de familie este scris, negru pe alb, diagnosticul și indicația de „cură balneară”. Să fie necunoștință sau dezinteres din partea medicului de familie? Oricare ar fi motivul, cert este, după cum au subliniat reprezentanții sanatoriului, că simpul fapt că tânărul se află pe litoral, un climat excitant solicitant, îi poate afecta sănătatea.

Nu este o noutate în lumea medicală faptul că epilepsia are contraindicație pentru curele balneare. În total sunt 17 patologii cu această contraindicație, printre care și bolile infecțioase în perioada de contagiozitate, bolile venerice, tumorile maligne, indiferent de formă sau stadiul evolutiv, sarcina. Iar în ultima ședință de Consiliu de Administrație a Sanatoriului Mangalia, din luna iulie a.c., s-a luat decizia punerii la punct a protocoalelor unității, în conformitate cu ghidurile naționale balneare.

„În ultimul Consiliu de Administrație am stabilit care sunt contraindicațiile de cură balneară, conform ghidurilor balneare, adoptate pe specialitatea noastră. Am pus la punct acest aspect și toți medicii se pliază pe acest ghid. Decizia doamnei doctor de a-i contraindica cura balneară este perfect justificată. Faptul că până acum „a mers și așa” nu este un argument, nu putem să lăsăm lucrurile în acest fel”, a explicat dr. Magdalena Dumitrescu.

Iar, după cum ne-au precizat reprezentanții sanatoriului, din păcate, nu este singurul caz în care medicii de familie curanți sau Casa de Pensii nu ține cont de contraindicațiile medicale și pun pacienții pe drumuri. În cazul acesta, tânărul a putut rămâne cazat în sanatoriu, ținându-se cont de faptul că a venit însoțit de tatăl său, care urmează la rândul său tratament. Sunt însă alte situații când pacienții sunt refuzați, deși comit kilometri buni, din cine știe ce colț al țării, pentru a ajunge la Mangalia.

Acesta este motivul pentru care, de curând, reprezentanții sanatoriului au transmis o nouă adresă către Casa de Pensii, în care le-au reamintit care sunt indicațiile medicale în care pot acorda servicii bolnavilor.

Cât privește reclamația privind condițiile de cazare, reprezentanții sanatoriului au explicat că cei doi au fost cazați gratuit, în baza biletului de tratament de la Casa de Pensii și beneficiază de condiții standard. Adică într-un salon cu cel puțin trei paturi, fără dotări suplimentare. ”Pentru aceste dotări, precum televizor sau frigider, trebuie să plătească suplimentar. Au fost înștiințați de acest aspect, dar au refuzat”, a adăugat dr. Dumitrescu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai; reporterul lui peste prajit cum poti sa scrii:desi comit kilometri buni; poate strabat kilometri buni .Consulta dex - ul sa vezi ce eroare de exprimare.Tu , da , ai comis-o!
7
1
Din cate proceduri sunt pitea sa i dea si lui un masaj uscat ,o kineto.si cred ca si alte proceduri care nu i fac rau .Pt un pacient orice mica ameliorere conteaza .
8
1
Normal medicii de familie dau trimiteri catre medicii de specialitate. Abia acestia din urma pot de indicatii daca trebuie sau nu ca pacientii sa urmeze nu stiu ce tratamente. Stiu si eu medici de familie care dau retete in cazuri de boli de inima sau altele ce nu ar intra in zona lor de pregatire profesionala.
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102