REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bolnavii în fază terminală din Constanţa, la mâna guvernanţilor! Se redeschide Casa Soarelui?

Bolnavii în fază terminală din Constanţa, la mâna guvernanţilor! Se redeschide Casa Soarelui?

Replica API 21 martie 2018 | 00:00 370

Este Constanţa din nou în dizgraţie? Asistăm la un nou episod trist, când nevoile unui mare judeţ sunt ignorate de conducătorii de la centru doar pentru că au existat lupte politice în interiorul unui partid? Să sperăm că nu, pentru că există oameni care mor cu zile, un spital regional care pare să nu se mai facă şi aşa mai departe. Între timp, vedem că tot mai multe investiţii au loc la Braşov – fie că vorbim de mari fabrici, fie că vorbim despre fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării pentru unităţi de sănătate... Este foarte bine, doar că şi cetăţenii judeţului Constanţa aşteaptă „îndurare” de la centru: bunăoară, este nevoie să se redeschidă Radioterapia. Este inuman ca oamenii bolnavi de cancer să fie chinuiţi nu doar de boală, ci şi de drumuri, de la Constanţa la Bucureşti, pentru tratament! La fel, este inuman ca bolnavii în fază terminală să nu mai aibă unde să le fie alinate durerile. Casa Soarelui, care oferea îngrijire paliativă, a fost închisă anul trecut!

Din 2007, când a fost înfiinţat centrul de îngrijire Casa Soarelui, peste 2.000 de pacienţi bolnavi de cancer au primit îngrijire şi tratament. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îngrijirea paliativă presupune îngrijirea activă totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ.

De ce a fost închisă Casa Soarelui? Pentru că Direcția de Sănătate Publică nu a mai oferit cu titlu gratuit terenul pe care a funcționat centrul.

Pus în faţa faptului împlinit, Consiliul Judeţean Constanţa a început demersurile de preluare a sediului. Dacă acest demers va fi realizat, Casa Soarelui va fi trecută în subordinea Spitalului Județean Constanța, fără a-i fi schimbată destinația. Însă, de la declaraţiile preşedintelui CJC, Horia Ţuţuianu, în acest sens, şi până la realizarea efectivă a preluării, e cale lungă! În cursul zilei de ieri, Ţuţuianu s-a aflat din nou la Ministerul Sănătăţii, pentru a afla ce anume ţine în loc proiectul. “Ne aşteptam ca solicitarea să fie pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de data trecută… a existat o neclaritate, sperăm ca acum să se rezolve”, a precizat Ţuţuianu. Mai exact, la Ministerul Sănătăţii nu ajunsese un document din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Interesant însă că nici reprezentanţii ministerului nu solicitaseră documentul, aşa că nici DSP nu ştia că este necesară transmiterea lui. Mai rămâne să sperăm că după această clarificare lucrurile intră pe făgaşul normal.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scapati in pm de Felix si o sa va fie bine....a jucat soarta constantei pe o mana moarta masonu asta pervers
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218