REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
15.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Boloş: Nu se pune în discuţie să fie eliminate pensiile speciale, dar pot fi aşezate în normalitate

Boloş: Nu se pune în discuţie să fie eliminate pensiile speciale, dar pot fi aşezate în normalitate

A.F. 20 octombrie 2022 | 00:00 936

Pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate, însă acestea pot fi aşezate într-o anumită normalitate, a declarat, luni ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă.

"Eu am spus de numărate ori, cu toate că am fost poate şi aspru criticat, dar îmi asum acest lucru, că pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate. Altceva se pune în discuţie: ca aceste cheltuieli cu pensiile speciale să fie aşezate într-o anumită normalitate. Şi, iarăşi îmi asum ceea ce şi cred cu tărie, că orice om de bună credinţă va achiesa la tipurile acestea de măsuri. Repet, sunt până la urmă lucruri care vor trebui asumate de Coaliţie şi de Guvernul României, dar sunt anumite măsuri de bun simţ", a spus Marcel Boloş, întrebat de jurnalişti ce discuţii au avut loc la Bruxelles în privinţa reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale şi ce modificări s-ar putea aduce, scrie Agerpres.

El a subliniat că pensia în plată nu ar trebui să depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale.

"Spre exemplu, pensia în plată să nu depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale sau anumite facilităţi, precum premiile sau nu ştiu ce prime de vacanţe incluse în ultimul salariu de calcul pentru pensia specială. Mi se pare că acestea deja duc noţiunea de pensie specială într-o zonă în care depăşim limita normalităţii, ca să nu spun a bunului simţ", a susţinut Boloş.

Totodată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a subliniat că "e nevoie de această aşezare în normalitate, lucru la care va trebui să găsim o formulă de rezolvare, pentru că este un red line din partea Comisiei, adică poate să ducă la blocarea PNRR-ului".

"Deci, practic, aceste categorii de măsuri de aşezare în normalitate a sistemului de pensii speciale, aşa cum este în toată Uniunea Europeană, trebuie luate, iar, repet, e decizia Guvernului României şi a Coaliţiei de guvernare (...). Alt exemplu, vârsta de pensionare. De ce să avem vârstă de pensionare, să zicem, de 45 de ani, haideţi să corelăm cu capacitatea de muncă a celor care lucrează în sistem. Nu, nu mă refer la o anumită categorie de beneficiari, ca să nu bulversez prin declaraţiile mele tot ce înseamnă sistemul de pensii speciale. Dar, repet, eu cred că e nevoie de această aşezare în normalitate, lucru la care va trebui să îi găsim o formulă de rezolvare, pentru că este un red line din partea Comisiei, adică poate să ducă la blocarea PNRR-ului", a adăugat Marcel Boloş.

În opinia sa, aceasta este "o chestiune care ţine de deciziile de deciziile de la nivelul Guvernului României şi trebuie asumate de Coaliţie".

"Sigur că aici va trebui, probabil domnul prim-ministru va decide acest lucru, un grup de lucru de la nivelul Guvernului, care să coordoneze această reformă a pensiilor speciale. Eu pledez, repet, încă o dată, pentru aceste reguli ale pensiilor speciale, aşezate într-o normalitate pe care care cred că orice român de bună credinţă le acceptă şi cred că este o modalitate, dar, repet, acest lucru va trebui definitivat cu serviciile Comisiei. Cred că este o modalitate de a ajunge la un compromis pentru un jalon extrem de important. România are câteva, să spun aşa, reforme de tip red line şi, dintre acestea, fac parte şi decarbonarea, reforma pensiilor speciale şi reforma pensiilor", a explicat şeful de la Investiţii şi Proiecte Europene.

Pe data de 21 septembrie, ministrul Boloş a afirmat că România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică, atrăgând atenţia că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană.

"Să ştiţi că România nu se poate comporta ca o ţară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem ţara din Uniunea Europeană care a inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim poate printre puţinele, dacă nu chiar singura ţară din Uniunea Europeană, care să le eliminăm. Aici trebuie căutată o soluţie de mijloc şi gândit un mecanism care să fie unul echilibrat. Nici să cădem în extrema aceea în care să zicem pensiile speciale sunt eliminate, ci dimpotrivă cred eu că o cale de mijloc e necesară pentru ca să ieşim din acest impas", a spus Marcel Boloş la acea dată, întrebat de jurnalişti despre o postare a lui Florin Cîţu care afirma că, dacă s-ar elimina pensiile speciale, nici nu ar mai fi nevoie să fie scos din PNRR pragul de 9,4% pentru cheltuielile cu pensiile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da,sa sedwau. leu pensie speciala.cit ai cotizat,atita iei.si se adunampe toata perioada,se imparte la nr de ani,nu pe ultima luna.si sa munceasca pina la 65 de ani.orice juriszda semianalfabeta si securist ridica o sacosa de bani lunar,nemeritati.sa.i dati la doctori,sa traiti putin,sint bani furati!!!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272