REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Bombă! Contractele ABADL pentru sectoarele de plajă cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept!

Bombă! Contractele ABADL pentru sectoarele de plajă cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept!

Mirela PASCAL 5 iulie 2023 | 00:00 4526

Așa cum Replica anunța recent, mulți dintre operatorii care dețin sectoare de plajă în Constanța și Mamaia funcționează ilegal. Cei mai mulți dintre ei nu au cerut, nici până în prezent, Primăriei Constanța, autorizațiile de construire și de funcționare a beach barurilor, în timp ce alții au demarat procedurile după ridicarea construcțiilor. Nici organele statului abilitate să desfășoare controale, și care au scos în evidență neregulile de pe plajele din Constanța, nu i-a scos pe șefii ABADL din birouri. În continuare, operatorii fac ce-i taie capul, deși în caietul de sarcini se specifică clar că în cazul în care locatarul nu obține actele necesare pentru desfășurarea în condiții legale a activității, contractul de închiriere încetează de drept.

Bomba! Contractele ABADL pentru sectoarele de plaja cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept!

Poliția Economică Constanța a luat cu asalt, în urmă cu câteva zile, plajele din Constanța, iar ce au constatat este mai presus de... lege: multe dintre beach baruri au fost ridicate fără autorizație de funcționare ori de construire. Zeci de operatori economici care au închiriat plaje ar fi trebuit să depună, în luna mai, la Primăria Constanța, documente pentru obținerea avizelor, ceea ce nu au făcut, înțelegând să funcționeze ilegal. Mai marii din Apele Române nu iau în calcul toți factorii ce contribuie la buna desfășurare a sezonului estival, eșuând într-o privință extrem de importantă: verificarea investitorilor și în anularea, după caz, a contractelor de închiriere, așa cum, de altfel, este specificat și în caietul de sarcini pentru licitația privind atribuirea sectoarelor de plajă.

Documentul prevede că desfășurarea activității pe suprafața propusă se face după obținerea autorizației de construire și autorizației de funcționare, iar în cazul în care locatarul nu obține autorizațiile de construire și funcționare, contractul de închiriere încetează de drept. Asta înseamnă că respectivele contracte pentru sectoarele de plajă cu beach baruri neautorizate, încheiate cu ABADL, au încetat de drept!

Bomba! Contractele ABADL pentru sectoarele de plaja cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept! facsimil caietul de sarcini

Dar ABADL s-a văzut cu sacii în căruță, mulțumindu-se cu taxele plătite de operator și închizând ochii la ilegalități, motivând că e treaba altor instituții să verifice legalitatea avizelor. Despre acesta aspect, Hristu Uzun, director ABADL, declara, pentru Replica: "ABADL răspunde doar de avizele și autorizațiile eliberate de Apele Române. Sunt mai multe instituții implicate în situația plajelor. Nu poți să întrerupi contractul fără niciun motiv întemeiat. Trebuie să existe un abuz serios. Dacă se construiește un beach-bar fără certificat de urbanism sau autorizație, se ia amendă, dar nu se reziliază imediat contractul. Rezilierea durează mai mult. ABADL-ul are o responsabilitate economică și legislativă, dar și de a respecta clientul. Acolo unde există probleme majore se reziliază contractul. Primăria trebuie să intervină în cazul beach-bar-urilor. Dacă ei își plătesc taxa pentru beach-bar, așa cum trebuie, noi nu avem ce să facem. Noi îi respectăm și încercăm să îi ajutăm cât putem, în limitele legale. E o tevatură întreagă creată de faptul că OPC-ul a început să închidă beach-bar-uri." 

Bomba! Contractele ABADL pentru sectoarele de plaja cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept! facsimil caietul de sarcini

Nu numai caietul de sarcini obligă operatorii să obține avizele, și ci Regulamentul privind organizarea și desfăşurarea activităţilor comerciale și a serviciilor de Piaţă în Municipiul Constanţa, care revede faptul că ”beach–barurile au obligaţia obţinerii autorizaţiei de funcţionare pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, în conformitate cu contractele de închiriere încheiate cu Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, în baza autorizaţiilor de construire emise de UAT Constanţa, cu respectarea întocmai a suprafeţelor aprobate pentru această activitate”.

Bomba! Contractele ABADL pentru sectoarele de plaja cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept!

Operatorii serioși, care respectă legea, au transmis la ABADL o sesizare prin intermediul căreia solicită să întreprindă măsurile corespunzătoare caietului de sarcini și să rezilieze contractele atribuite prin licitație tuturor celor care nu au obținut autorizațiile de construire și funcționare a beach barurilor.

Vă solicit să întreprindeți măsura corespunzătoare punctului 8, al.5 și 6 din Caietului de sarcini, și să procedați la rezilierea de drept a tuturor  contractelor de închiriere plaje, atribuite prin licitiație din 2023, pentru încălcarea art.8 al.5 si 6. “ În cazul în care locatarul nu obține actele necesare pentru desfășurarea în condiții legale a activității, contractul de închiriere încetează de drept“, fără a fi necesar vreun alt motiv. Solicit acest lucru motivat de faptul că prin caietul de sarcini a fost stabilită expres condiția imperativă a încetării de drept a contractului de închiriere, pentru neîndeplinirea celei mai importante condiții de funcționare a unei societăți, respectiv autorizațiile. Întrucât la acest moment, toate contractele de închiriere sunt în derulare fără îndeplinirea condițiilor de autorizare și că pe litoralul românesc funcționează societăți fără autorizații de funcționare, fără autorizații de construire și fără respectarea legislației de mediu, solicit încetarea de drept a acestora”, se arată în sesizarea unui operator transmisă către ABADL.

Bomba! Contractele ABADL pentru sectoarele de plaja cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept! sesizarea transmisă către ABADL

Poliția Locală, sesizată

Totodată, și Poliția Locală a  fost sesizată în acest caz, un alt operator solicitând organului de control să identifice „proprietarul beach barului Euxin Beach, amplasat pe sectorul de plajă Constanța I subsector 3 V , fără autorizație de construire. Menționez că, din informațiile noastre, acesta aparține societății Sofcas Rada SRL. Răspunsul îmi este necesar  pentru a dovedi ABADL Constanța că beach barul nu aparține subscrisei și pentru a evita eventualele sancțiuni“.

Bomba! Contractele ABADL pentru sectoarele de plaja cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept! sesizarea către Poliția Locală

Referitor la societatea mai sus menționată, Replica a relatat faptul că a obținut abia luni, 3 iulie a.c. un certificat de urbanism ce permite amenajarea sectorului de plajă pe care l-a închiriat și înființarea unui bar, deși construcția a fost deja montată. Încă de la începutul acestui sezon estival, beach-bar-ul, pentru care doar ce s-a obținut documentul de urbanism necesar, era gata pentru a întâmpina turiști. Societatea este controlată de Marilena Vizitiu, soția fostului șef al IPJ, Mircea Relu Vizitiu.

Bomba! Contractele ABADL pentru sectoarele de plaja cu beach baruri neautorizate sunt nule de drept!

Acestea fiind spuse, ne întrebăm „ce motive serioase” așteaptă ABADL pentru a rezilia contractele cu pricina, și de ce consideră că lipsa autorizațiilor nu este un motiv suficient de puternic pentru a le ”sufla” plajele de sub nas.

Vom reveni!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
megedonii pe lege. Au neamuri judecatori si le anuleaza amenzile. Trebuie sa faca bani megedonii cu orice pret. Incalcarea legii este in natura lor invata in familie sa fure megedonii. Familii de ho-tzi .
3
5
Presa noastră cea vitează, este câinele de pază, care latră : Contra cost!
5
2
Am ajuns, din cauza acestor banditi care sunt cunostintele banditilor de la Apele Dobrogea si ale altor autoritati,sa nu mai putem sa stam cu un cearceaf pe plajele pline de paie si tepi.
10
1
Treceți pe la birou
4
0
Dar hotelul Golen Palace al lui Pescu Sima din Ceamurlia de Sus cum a ajuns sa fie construit pe nisipul plajei din Mamaia ?... In Ceamurlia tot pe nisip avea casa construita ?...
9
0
Crapați mucanilor de ciuda ca altceva nu stiți decat sa va plangeți cand aveați interes la m*******i eram buni cum nu va mai cantam în strună nu mai suntem buni ramaneți frustrați ca atât stiți leneși si prăduitori pacat de țara asta ca 90% e opera voastră nu mai aruncați cu săgeți in minorități asumați-vă ce sunteți niște lepre
1
15
Rumana de ape, joaca pe propriile regili. Am auzit ca 90% din ABADL, este venit de la sudul Dunarii. Asa o fi?
5
1
unii stiu ce scriu, dar unii sunt p****i rau. e vorba aia : oameni putini restu populatie
3
0
Numai in romania armanilor se poate servi holeră la preț de 5 stele
12
0
Nu e puz aprobat pe plaja noua. Se stie. Ce sa faca oamenii, trebuie sa puna beach bar si sa lucreze. Acum mare lucru nu risca , doar amenzi de 400 lei la politia locala si mai ales tot timpul sunt solutii romanesti.
7
1
Nu vedeti elefantul din camera probabil.mai bine intrebati va de ce nu se pot lua aceste autorizatii de construire…cel putin pe zona de nord este din cauza ca nu este PUZ UL facut de 19 ani.turismul functioneaza si cu acesti operatori care investesc si se chinuie in fiecare sezon cu zeci de controale.vrem sa avem turism dar ne dam singuri cu Tesla in c…sunt sigur ca toti operatorii vor sa intre in legalitate dar nu li se da ocazia.toti astia de aici care latra aiurea …cum dracu sa ai plaja fara beach bar?cine credeti ca va plati toate taxele doar pt șezlonguri?
9
6
Hai mai baieti lasati-o mai moale cu demolarea, functionarii de la apele armane sa demoleze barurile fratilor armani, asta sa o credeti voi papagalilor.
22
1
Corect articolul si corecta sesizarea. Verificati ! Trebuie incetate contractele tuturor care si au amplasat beach bar fara autorizatie. Sigur nu se va intampla nimic....vor fi tolerati ...e abuz total al tuturor...unii sunt controlati, iar altii tolerati...
17
1
Am vazut un tiganas amgajat care refolosea paharele de plastic. Poti sa imbolnavesti oamenii, huooo Turna bere in pahare folositw
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272