REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Bombă de la CCR! Judecătorii excluși din magistratură vor putea reveni în sistem

Bombă de la CCR! Judecătorii excluși din magistratură vor putea reveni în sistem

Replica API 10 iunie 2022 | 23:17 2497

Bomba de la Curtea Constituțională: orice judecător și procuror sancționat disciplinar cu excluderea din magistratură va putea solicita oricând reprimirea în sistem. Decizia a fost pronunțată miercuri, 8 iunie, și vine după ce fostul judecător din Constanța, Dumitru Dinică, a ridicat excepția de neconstituționalitate în dosarul în care acesta se judecă cu Baroul București și Uniunea Națională a Barourilor din România. Acum, Dinică se pregătește să revină în magistratură.

Dumitru Dinică

Miercuri, 8 iunie 2022, CCR a stabilit ca art. 100 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – articol care reglementează sancțiunile disciplinare – este constituțional doar daca pedeapsa excluderii din magistratura nu are efect permanent. Decizia a fost pronunțată în unanimitate și cu voturile judecătoarelor Livia Stanciu si Simina Tănăsescu, numite la CCR de către președintele Klaus Iohannis.

Fostul judecător din Constanța, Dumitru Dinică, succes la CCR

„În ședința din data de 8 iunie 2022, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate si a constatat ca dispozițiile art.100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor sunt constituționale numai în măsura in care sancțiunea disciplinara a excluderii din magistratura nu are efect permanent”, se arată în decizia CCR.

Practic, CCR obliga legiuitorul să reglementeze un termen după care magistrații excluși disciplinar pot fi reabilitați si reprimiți in sistem. Astfel, urmare a deciziei CCR, magistrații excluși definitiv din sistem pe motive disciplinare vor putea oricând să ceara in instanță reprimirea in magistratura.

Cel care a sesizat CCR este chiar Dumitru Dinică, fost judecător la Constanța, exclus în 2011.”Am dat explicații completului constituțional, am explicat că funcționarii publici au termen 7 ani să se reabiliteze, exista reabilitarea după pedepsele penale, în dreptul german magistrații au termen de 6 ani pentru reabilitare. Se creează o situație mai grea în dreptul disciplinar, decât în dreptul penal”, a declarat, pentru Replica, Dumitru Dinică.

Reamintim că Secția pentru Judecători în materie disciplinara a CSM a hotărât, în 2011, admiterea acțiunii disciplinare formulate de Comisia de disciplină pentru judecători, împotriva judecătorului Dumitru Mircea Dinică din cadrul Judecătoriei Constanța. Acuzat că a hărțuit sexual mai multe colege, CSM i-a aplicat judecătorului Dinică sancțiunea cea mai aspră, și anume „excludere din magistratură”.

Fostul judecător are speranțe să revină în magistratură

În realitate, spune fostul magistrat, a fost sancționat pentru efectuarea cu întârziere a lucrărilor, a dosarelor, având în lucru și 4000 de dosare. După scandal, fostul magistrat a pierdut totul: familiei, bani, serviciu, viață decentă. A plecat prin țări străine la muncă, însă s-a întors acasă. A vrut să reintre în Baroul București, dar nu a fost primit, din pricina excluderii sale din magistratură, așa că a mers în instanță, la Arad. Dosarul a fost suspendat, până la judecarea excepției de neconstituționalitate a articolului 100 din Legea 303/2004. Odată pronunțată CCR, speța se va relua. Însă, Dumitru Dinică spune că are planuri mari. ”Odată cu decizia CCR, o să-mi dea voie să fiu trecut pe tabloul avocaților, inclusiv să revin în magistratură. Mai am 10 ani, ce fac până la pensie. Mă întorc în magistratură, dacă mă acceptă, mă suspend și intru în avocatură”, a mai precizat fostul magistrat.

Dinică: nu a fost hărțuire sexuală, le dădeam ordine și nu le convenea

„Eu am fost acuzat de hărțuire sexuală…ancheta oficială din 2014 nu a văzut hărțuirea sexuală, ci neredactarea dosarelor în termen. Nu aveam cum să le fac aveam 4093. Când să le fac?! La 1 noaptea plecam din birou. Au început cu urmări, cu microfoane, cu grefieri de la penal să încerce să mă mituiască… Hărțuirea sexuală e infracțiune la Codul Penal. Dacă aș fi săvârșit infracțiunea, eram anchetat penal. Se spune că au fost gesturi nedemne față de aceste fete, lucram cu 35 de grefiere, prin rotație. Trei dintre acestea au spus că le-am deranjat. În realitate, a fost o altercație. Le dădeam ordine și nu le-a convenit”, a mai spus fostul judecător.

Precizăm că ar putea beneficia de decizia CCR magistrați controversați excluși definitiv din sistem pe motive disciplinare – precum procurorul DNA Mircea Negulescu „Portocală”, judecătoarea CAB Camelia Bogdan sau Cristi Dănileț.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vulpea care pazeste gaina; numai in Romania.
1
0
de fapt si pirnaiasii pot deveni judecatori si,mai ales,judecatori ccr.oricum nu se cunoaste diferenta.vezi nastase pirnaie,etc!
0
0
Daca este vorba de C.C.R.nici o veste nu este o stire bomba,de la aia te poti astepta la orice abuz,abuzuri pe care in trecut le-au platit statul Roman adica toti romani,niste nesimtiti nu le ajung salariile,pensile,pensile de serviciu si celelalte avantaje pe care le primesc legal mai fac si alte abuzuri.
2
0
Mafia filiera tacerii...Va recomand sa cititi aceste doua carti...Justitia romana un CIRC ! Legile sunt facute doar pentru P****I si trebuie respectate doar de P****I !
0
0
pai asa e cand puneti politic un analfabet cu facultatea la spiru, plagiator la ccr.dar are el pensie de 5000euroi?are.are salariu de 5000 de eurois.are.asta sa va apere?niiciodata.
1
0
Corb la corb nu-si scoate ochii. Astia dau decizii numai contra omului de rind.
1
0
javrele se apara unele pe altele , CCR desfiintat de urgenta
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212