REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Bombă! PUZ-ul care permitea construirea de blocuri cu 24 și 39 de etaje, în Piața Chiliei, anulat definitiv!

Bombă! PUZ-ul care permitea construirea de blocuri cu 24 și 39 de etaje, în Piața Chiliei, anulat definitiv!

Replica API 29 iunie 2022 | 00:12 3826

Într-o zonă din Constanța, compusă aproape exclusiv din locuințe individuale cu regim mic de înălțime, adică doar parter, un PUZ-ul aprobat în 2009 permitea edificarea unor blocuri cu 24, respectiv 39 de etaje, complex ce urma să poarte numele de Marina Park. Oare solul fostei baze a RATC ar fi suportat, din condiții tehnice corespunzătoare, greutatea celor 9 blocuri cu 24 etaje, respectiv 3 blocuri cu 39 de etaje? Nu vom afla niciodată, pentru că PUZ-ul aprobat în 2009 a fost anulat, definitiv, de Curtea de Apel Galați.

Curtea de Apel Galați a anulat, definitiv, PUZ-ul care permitea construirea unui tun imobiliar în Piața Chiliei. Vorbim despre 9 blocuri cu 24 de etaje și 3 cu 39 de etaje. Soluția a fost pronunțată marți, 28 iunie.

Magistrații au anulat,astfel, HCL Constanţa nr. 116/25.02.2009 și au respins cererile de intervenţie formulate de Banco Santander Sa, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL Bucureşti şi MCF Construct 2000 SRL. Unul din avocații care s-au opus construcției și care a mers cu dosarul în instanță este city managerul Constanței, Felicia Ovanesian.

Cum a început totul!

În februarie 2009, a fost adoptată HCLM 116/2009, prin care a fost aprobat „Planul Urbanistic Zonal Complex Imobile cu Regim Mare de înălțime - Locuire Colectivă, Comerț, Birouri și Hotel, în locul fostei baze RATC, teren în suprafață de 94.997,56 mp, proprietate Bogaris Residential Rom Cuatro SRL”. Ca efect al aprobării PUZ-ului, terenul a fost împărțit în 10 unități teritoriale de referință, dintre care una mixtă, destinată comerțului și serviciilor, locuințe, birouri și hotel, și alte 9 destinate locuințelor colective cu regim mare de înălțime, 3S+P+24E și a încă 3 blocuri cu același regim de înălțime, dar și cu 4 accente de altimetrie care permit edificarea a două blocuri de înălțime de 4S+P+39E. Suprafața terenului s-a diminuat ca efect al edificării magazinului Lidl care afectează cea 8.000 mp. Proiectul mai propune amenajarea a circa 4500 locuri de parcare in incinta, la nivelul celor 3 subsoluri generale.

Cum a fost obținut terenul!

Terenul a fost obținut de investitor de la Maria Maia Damadian, care a obținut în instanță retrocedarea terenului de 10 hectare din Piaţa Chiliei, pe care funcţiona Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa.

Moştenitorii au câştigat în instanţă, în 2006 terenul, reprezentanții RATC fiind nevoiți să-și facă bagajele și să-și mute baza. Alături de Maria Damadian, în dosar au mai avut calitatea de reclamante și Liza Damadian, Irina Tinca, Elizabeta Gulbenkian. Bătrânele sunt urmașele familiei Damadian, care a dobândit terenul la începutul perioadei interbelice, edificând ulterior o moară industrială și o fabrică plăci de mozaic. În 1999, instanța de fond de la Tribunalul Constanța a admis revendicarea doar pentru terenurile neocupate de clădiri, alei și platforme. Însă în căile de atac, au câștigat și terenul de sub platforme, alei și clădiri. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai 2005. Doi ani mai târziu, terenul a fost vândut pentru 60 de milioane de euro către SC Habbitania SRL, actuala Bogaris Residential Rom Cuatro SRL.

De ce este nelegal PUZ-ul

PUZ aprobat în 2009 se află pe masa judecătorilor. Se pare că documentul are o serie de neconformități, aspect constatat și de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, în 2017. Planul Urbanistic Zonal aprobat prin hotărârea din 2009 ar fi nelegal din mai multe puncte de vedere: certificatul de urbanism în baza căruia s-a avizat/aprobat PUZ ar fi fost emis incomplet, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentațiile de urbanism aprobate, în sensul că nu se specifică documentațiile urbanistice în temeiul cărora a fost emis. La regimul juridic certificatul de urbanism nu specifică dacă terenul studiat este înscris în Lista cuprinzând monumentele istorice din România.

De asemenea, la regimul tehnic certificatul de urbanism nu specifică valorile aprobate ale indicatorilor urbanistici, respectiv POT și CUT, alinierea terenului și a construcțiilor față de străzile adiacente terenului, precum și înălțimea minimă și maximă admisă. Prin CU nu a fost solicitat aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură, amplasamentul studiat fiind situat în sit Arheologic Necropole.

Curtea de Apel Galați a tranșat dosarul

Suplimentar față de cele constatate de Inspectoratul de Stat în Construcții, hotărârea ar fi fost adoptată cu exces de putere, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor zonei, motivat de împrejurarea că deși hotărâre/PUZ-ul modifică radical tot regimul zonei, aceasta nu cuprinde considerentele de fapt și de drept care au stat la baza aprobării acesteia.

În decembrie 2019, Liga pentru Drepturile constănțenilor și Prefectura au pierdut în instanță acțiunea prin intermediul căreia solicita anularea hotărârii din 2009 prin care s-a aprobat PUZ-ul. Joi, reclamantele au formulat recurs, la Curtea de Apel. Dosarul a ajuns, în faza de apel, la Curtea de Apel Galați care, iată, a tranșat definitiv speța și a anulat PUZ-ul.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
din Revista Memoria Gandirii Arestate: .**A trecut timp si, la 17 februarie 1958 Zahu Pana a fost arestat. Vestea m-a intristat si nici nu banuiam ca arestarea lui poate fi pusa in legatura cu petrecerea consumata cu aproape doi ani in urma la Stere Hasoti acasa. Voi afla mai tarziu ca intre noi se aflase un turnator, omul Securitatii, si acesta era chiar Stere Hasoti.
0
0
Adevarat spui .
0
0
Hasotti maestru al dreptului? E avocatul papornitzar, dupa cum ia zis vadim tudor. Si avea sio amanta la sanatoriul techirghiol.
0
0
Pozitionarea fostei baze Ratc ca fiind in Piata Chiliei e cel putin bizara, scuzabila doar pt o fata venita de la tara care nu cunoaste Constanta. Cat despre ineptia ca solul nu ar fi suportat blocurile, ce sa mai zic! Afla, draga, ca exista solutii tehnice pentru orice fel de soluri, doar pretul face diferenta. Tu ce crezi, ca blocurile se scufundau si ajungeau in China?!
0
0
DNA sa vada cine era de fapt propietarul. In nici un caz cei ce au revendicat si castigat terenul.. Sper ca adevarul sa fie scos l iveala de institutiile abilitate.
0
0
Inca un exemplu. Constanta ramane un oras c****t si devalizat, in urma multor orase din Romania. Cred ca este singurul in care nici o administratie nu a reusit sa ingrijeasca spatiile verzi. Se aduna iarba taiata, de un metru, cu patura. Si parcul din Vaslui arata mult mai bine.
0
0
Bravo Felicia Ovanesian, felicitari justitiei din Galati, ca aia din Constanta scartaie. Acolo merge un parc IT cu multa zona verde, alei pentru sport. Ca in parcul Tabacarie nu se mai poate.
0
0
PUTETI CONSTRUI MASTODONTI IN AFARA CONSTANTEI! AVETI UNDE SA VA EXTINDETI! SI PUTETI SA FACETI DIN START SI DRUMURI LATE!
0
0
Aceasta a fost o mangla la care mazare nu si-a luat decat partial spga. Terenul a fost obtinut de dl avocat hasoti. Daca nu era el instanta le-ar fi dat teren in compensare sau bani in echivalent. Dar cum a fost un maestru al dreptului judecatorii au mutat ditamai itc ul ca sa vina blocurile. In sf in plm au mai dat si judecatorii o solutie corecta. Macar acu dupa 15 ani. Duceti va frate la cogeala sau la marginea orasului si faceti acolo turnurile voastre stil ghetou. Mai decongestionati tigania asta de oras
0
0
Primaria? Ganditi dezvoltarea orasului pe orizontala, nu mai dati autorizatii pentru tot felul de plombe chicioase prin cartiere, lasati oamenii cu viziune sa construiasca, incurajati proiectele mari. Profitati de portul Constanta si de fondurile europene. Hai, ca se poate !
2
0
Constanta are potential urias. Si orasul si plajele de pe tot litoralul. Construiti cladiri unde sa poata veni firme mari, internationale, multinationale, asa atrageti tineret si se va dezvolta frumos orasul. De ce doar Clujul poate ? Construiti cu gandul la generatia de maine, va rugam !
3
0
Decat parloaga si plin de serpi, preferam blocuri si magazine decente, asa cum e in poza.
2
0
Se vede ca nu esti din Constanta, ci vreun brailean sau ialomitean aciuat pe aici. Blocurile de care vorbesti sunt construite inainte de 89. Asta una la mana. A doua la mana, tu stii ce inseamna 39 de etaje, sau n-ai notiunea cifrelor?
0
0
mai faceti un kaufland acolo si va arata a super oras. da blocurile de la stadion nu sunt in contradictie cu regimul de inaltime?
0
0
Ramasitele aprobarilor lui Mazare si Fagadau .In km 5 intre case incepuse sa se construiasca blocuri cu 5 etaje fara locuri de parcare . Si constantenii inca plang dupa carele alegorice ce va mai place sa fiti furati dar cu lautari nu oricum . Tabacariei e dat jumate din el si voi tot o ardeti amiralu amiralu , nu ii tin parte dar romanul uita repede si ii place circul , berea si semintele .
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218