rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Bombă! PUZ-ul care permitea construirea de blocuri cu 24 și 39 de etaje, în Piața Chiliei, anulat definitiv!

Într-o zonă din Constanța, compusă aproape exclusiv din locuințe individuale cu regim mic de înălțime, adică doar parter, un PUZ-ul aprobat în 2009 permitea edificarea unor blocuri cu 24, respectiv 39 de etaje, complex ce urma să poarte numele de Marina Park. Oare solul fostei baze a RATC ar fi suportat, din condiții tehnice corespunzătoare, greutatea celor 9 blocuri cu 24 etaje, respectiv 3 blocuri cu 39 de etaje? Nu vom afla niciodată, pentru că PUZ-ul aprobat în 2009 a fost anulat, definitiv, de Curtea de Apel Galați.

Curtea de Apel Galați a anulat, definitiv, PUZ-ul care permitea construirea unui tun imobiliar în Piața Chiliei. Vorbim despre 9 blocuri cu 24 de etaje și 3 cu 39 de etaje. Soluția a fost pronunțată marți, 28 iunie.

Magistrații au anulat,astfel, HCL Constanţa nr. 116/25.02.2009 și au respins cererile de intervenţie formulate de Banco Santander Sa, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL Bucureşti şi MCF Construct 2000 SRL. Unul din avocații care s-au opus construcției și care a mers cu dosarul în instanță este city managerul Constanței, Felicia Ovanesian.

Cum a început totul!

În februarie 2009, a fost adoptată HCLM 116/2009, prin care a fost aprobat „Planul Urbanistic Zonal Complex Imobile cu Regim Mare de înălțime - Locuire Colectivă, Comerț, Birouri și Hotel, în locul fostei baze RATC, teren în suprafață de 94.997,56 mp, proprietate Bogaris Residential Rom Cuatro SRL”. Ca efect al aprobării PUZ-ului, terenul a fost împărțit în 10 unități teritoriale de referință, dintre care una mixtă, destinată comerțului și serviciilor, locuințe, birouri și hotel, și alte 9 destinate locuințelor colective cu regim mare de înălțime, 3S+P+24E și a încă 3 blocuri cu același regim de înălțime, dar și cu 4 accente de altimetrie care permit edificarea a două blocuri de înălțime de 4S+P+39E. Suprafața terenului s-a diminuat ca efect al edificării magazinului Lidl care afectează cea 8.000 mp. Proiectul mai propune amenajarea a circa 4500 locuri de parcare in incinta, la nivelul celor 3 subsoluri generale.

Cum a fost obținut terenul!

Terenul a fost obținut de investitor de la Maria Maia Damadian, care a obținut în instanță retrocedarea terenului de 10 hectare din Piaţa Chiliei, pe care funcţiona Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa.

Moştenitorii au câştigat în instanţă, în 2006 terenul, reprezentanții RATC fiind nevoiți să-și facă bagajele și să-și mute baza. Alături de Maria Damadian, în dosar au mai avut calitatea de reclamante și Liza Damadian, Irina Tinca, Elizabeta Gulbenkian. Bătrânele sunt urmașele familiei Damadian, care a dobândit terenul la începutul perioadei interbelice, edificând ulterior o moară industrială și o fabrică plăci de mozaic. În 1999, instanța de fond de la Tribunalul Constanța a admis revendicarea doar pentru terenurile neocupate de clădiri, alei și platforme. Însă în căile de atac, au câștigat și terenul de sub platforme, alei și clădiri. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai 2005. Doi ani mai târziu, terenul a fost vândut pentru 60 de milioane de euro către SC Habbitania SRL, actuala Bogaris Residential Rom Cuatro SRL.

De ce este nelegal PUZ-ul

PUZ aprobat în 2009 se află pe masa judecătorilor. Se pare că documentul are o serie de neconformități, aspect constatat și de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, în 2017. Planul Urbanistic Zonal aprobat prin hotărârea din 2009 ar fi nelegal din mai multe puncte de vedere: certificatul de urbanism în baza căruia s-a avizat/aprobat PUZ ar fi fost emis incomplet, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentațiile de urbanism aprobate, în sensul că nu se specifică documentațiile urbanistice în temeiul cărora a fost emis. La regimul juridic certificatul de urbanism nu specifică dacă terenul studiat este înscris în Lista cuprinzând monumentele istorice din România.

De asemenea, la regimul tehnic certificatul de urbanism nu specifică valorile aprobate ale indicatorilor urbanistici, respectiv POT și CUT, alinierea terenului și a construcțiilor față de străzile adiacente terenului, precum și înălțimea minimă și maximă admisă. Prin CU nu a fost solicitat aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură, amplasamentul studiat fiind situat în sit Arheologic Necropole.

Curtea de Apel Galați a tranșat dosarul

Suplimentar față de cele constatate de Inspectoratul de Stat în Construcții, hotărârea ar fi fost adoptată cu exces de putere, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor zonei, motivat de împrejurarea că deși hotărâre/PUZ-ul modifică radical tot regimul zonei, aceasta nu cuprinde considerentele de fapt și de drept care au stat la baza aprobării acesteia.

În decembrie 2019, Liga pentru Drepturile constănțenilor și Prefectura au pierdut în instanță acțiunea prin intermediul căreia solicita anularea hotărârii din 2009 prin care s-a aprobat PUZ-ul. Joi, reclamantele au formulat recurs, la Curtea de Apel. Dosarul a ajuns, în faza de apel, la Curtea de Apel Galați care, iată, a tranșat definitiv speța și a anulat PUZ-ul.

Mirela PASCAL

miercuri, 29 iunie 20222709
GANDUL.RO
Cum face duș un prahovean, după 14 zile de când s-a luat apa caldă în Ploiești
Comentarii

00hagi constantin(30 iun 07:54)
din Revista Memoria Gandirii Arestate: .**A trecut timp si, la 17 februarie 1958 Zahu Pana a fost arestat. Vestea m-a intristat si nici nu banuiam ca arestarea lui poate fi pusa in legatura cu petrecerea consumata cu aproape doi ani in urma la Stere Hasoti acasa. Voi afla mai tarziu ca intre noi se aflase un turnator, omul Securitatii, si acesta era chiar Stere Hasoti.
00Pt Foarte Bine(29 iun 21:41)
Adevarat spui .
03namolar(29 iun 20:53)
Hasotti maestru al dreptului? E avocatul papornitzar, dupa cum ia zis vadim tudor. Si avea sio amanta la sanatoriul techirghiol.
43M****a loveste din nou(29 iun 18:58)
Pozitionarea fostei baze Ratc ca fiind in Piata Chiliei e cel putin bizara, scuzabila doar pt o fata venita de la tara care nu cunoaste Constanta. Cat despre ineptia ca solul nu ar fi suportat blocurile, ce sa mai zic! Afla, draga, ca exista solutii tehnice pentru orice fel de soluri, doar pretul face diferenta. Tu ce crezi, ca blocurile se scufundau si ajungeau in China?!
03Carmen(29 iun 18:15)
DNA sa vada cine era de fapt propietarul. In nici un caz cei ce au revendicat si castigat terenul.. Sper ca adevarul sa fie scos l iveala de institutiile abilitate.
014Loco(29 iun 11:04)
Inca un exemplu. Constanta ramane un oras c****t si devalizat, in urma multor orase din Romania. Cred ca este singurul in care nici o administratie nu a reusit sa ingrijeasca spatiile verzi. Se aduna iarba taiata, de un metru, cu patura. Si parcul din Vaslui arata mult mai bine.
814Bravo(29 iun 10:27)
Bravo Felicia Ovanesian, felicitari justitiei din Galati, ca aia din Constanta scartaie. Acolo merge un parc IT cu multa zona verde, alei pentru sport. Ca in parcul Tabacarie nu se mai poate.
217FOARTE BINE!(29 iun 10:22)
PUTETI CONSTRUI MASTODONTI IN AFARA CONSTANTEI! AVETI UNDE SA VA EXTINDETI! SI PUTETI SA FACETI DIN START SI DRUMURI LATE!
214Lulu(29 iun 09:32)
Aceasta a fost o mangla la care mazare nu si-a luat decat partial spga. Terenul a fost obtinut de dl avocat hasoti. Daca nu era el instanta le-ar fi dat teren in compensare sau bani in echivalent. Dar cum a fost un maestru al dreptului judecatorii au mutat ditamai itc ul ca sa vina blocurile. In sf in plm au mai dat si judecatorii o solutie corecta. Macar acu dupa 15 ani. Duceti va frate la cogeala sau la marginea orasului si faceti acolo turnurile voastre stil ghetou. Mai decongestionati tigania asta de oras
020Constanta de maine(29 iun 09:05)
Primaria? Ganditi dezvoltarea orasului pe orizontala, nu mai dati autorizatii pentru tot felul de plombe chicioase prin cartiere, lasati oamenii cu viziune sa construiasca, incurajati proiectele mari. Profitati de portul Constanta si de fondurile europene. Hai, ca se poate !
313Vlad(29 iun 08:36)
Constanta are potential urias. Si orasul si plajele de pe tot litoralul. Construiti cladiri unde sa poata veni firme mari, internationale, multinationale, asa atrageti tineret si se va dezvolta frumos orasul. De ce doar Clujul poate ? Construiti cu gandul la generatia de maine, va rugam !
1310tzaranoilor(29 iun 08:09)
Decat parloaga si plin de serpi, preferam blocuri si magazine decente, asa cum e in poza.
716Pt asta de sub mine(29 iun 06:06)
Se vede ca nu esti din Constanta, ci vreun brailean sau ialomitean aciuat pe aici. Blocurile de care vorbesti sunt construite inainte de 89. Asta una la mana. A doua la mana, tu stii ce inseamna 39 de etaje, sau n-ai notiunea cifrelor?
915gica(29 iun 01:32)
mai faceti un kaufland acolo si va arata a super oras. da blocurile de la stadion nu sunt in contradictie cu regimul de inaltime?
322Mazare si Fagadau(29 iun 00:56)
Ramasitele aprobarilor lui Mazare si Fagadau .In km 5 intre case incepuse sa se construiasca blocuri cu 5 etaje fara locuri de parcare . Si constantenii inca plang dupa carele alegorice ce va mai place sa fiti furati dar cu lautari nu oricum . Tabacariei e dat jumate din el si voi tot o ardeti amiralu amiralu , nu ii tin parte dar romanul uita repede si ii place circul , berea si semintele .
mai mult...Replica
17 aug 16:44ReplicaÎn sfârșit! A început montarea stațiilor de autobuz, în Constanța

După o lungă așteptare, constănțenii vor avea, în sfârșit, stații de autobuz. În cursul zilei de miercuri, 17...227

17 aug 14:28ReplicaUn copil, lăsat pe o saltea pneumatică pe plaja din Vama Veche, a ajuns în apropiere de Bulgaria1873
17 aug 15:16ReplicaInterviu cu Marius Cristian Oprișan, șeful CRPECA. Video448
17 aug 10:10ReplicaRâuri de bere pe șosea, în zona CET! Video

Incident spumos, în Constanța! Mai multe lăzi cu bere au căzut dintr-un camion. Totul s-a întâmplat în cursul...2711

17 aug 22:21ReplicaTaxiurile unui fost șef de la DRDP, arestat pentru șpagă, scoase la licitație4619
17 aug 23:57ReplicaFamilia Dușu și-a extins afacerile în turism printr-o firmă fără profit și cu datorii de 30 de milioane de lei3306
17 aug 22:54ReplicaFostul handbalist Rudi Stănescu a pierdut, definitiv, războiul cu ANAF, din cauza jocurilor de noroc

Rudi Stănescu, fost handbalist român care a jucat pentru HC Dobrogea Sud Constanța și echipa națională a României...3379

17 aug 22:27ReplicaConstănțenii și turiștii vor face baie la lighean!3020
17 aug 01:07ReplicaToate posturile de polițist local, la Constanța, au fost ocupate cu brio1302
17 aug 00:45ReplicaElevii nu văd cu ochi buni modificările aduse noului an școlar

Noile modificări aduse regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ...1130

17 aug 02:19ReplicaPoliția și angajații din pușcării iau cu asalt Guvernul și sediile PNL și PSD866
17 aug 10:36ReplicaCum a fost păcălită o turistă că Minodora va cânta într-un restaurant din Costinești2552
Vremea
29.1°27° - 29.1° miercuri, 17 august 2022
ConstanțaUmiditate: 60%
Vânt: 4.03 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/4920425232634
5/4030354174032
joker91411332
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 aug 23:31SportMedicii legiști au terminat autopsia baschetbalistei Alessia Maria Raiciu. Care este cauza morții

Alessia Maria Raiciu, o tânără baschetbalistă, a murit chiar în ziua în care a împlinit 18 ani. Alessia a jucat...1725

17 aug 23:31SportFotbal: Manchester United este dispusă să-l lase să plece pe Cristiano Ronaldo

Clubul englez de fotbal Manchester United este dispus să-l lase să plece pe atacantul său Cristiano Ronaldo, scrie...417

17 aug 23:30SportWTA Cincinnati: Adversară schimbată pentru Simona Halep după ce Karolina Muchova s-a retras din turneu

​Simona Halep ar fi trebuit să debuteze la turneul WTA de la Cincinnati contra jucătoarei Karolina Muchova, însă...728

17 aug 23:30SportExplicația ministrului Sportului pentru absența de la sosirea campioanelor la canotaj

Ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), a scris, luni, pe Facebook, că nu a venit să le întâmpine pe aeroport la...1539

Local
17 aug 00:02LocalPeste 500 de absolvenți din Constanța au susținut prima probă a examenului bacalaureat 2022, sesiunea a II-a

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, a debutat astăzi, 16 august 2022, cu proba Ea)-...315

17 aug 00:03LocalSalonul de Benzi Desenate, la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat și găzduit, timp de trei zile, Salonul de Benzi...359

17 aug 00:03LocalIncendiu la un apartament din Medgidia: O femeie a fost evacuată de vecini. Video

616

17 aug 00:04LocalFlorin Goidea, numit director adjunct în Portul Constanța

Florin Goidea, fostul directorul general al Portului Constanța, a rămas la conducerea companiei. Acesta este,...2774

17 aug 16:30LocalLuxten nu scapă niciun contract, indiferent de sumă, la Constanța!

Primăria Municipiului Constanța a atribuit firmei bucureștene Luxten Lighting Company SA un contract în valoare de...581

17 aug 00:03LocalÎncă o autoutilitară a fost confiscată pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri, în Constanța

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au depistat pe strada Crișului din Constanța un...1818

17 aug 00:03LocalAproape 2000 de prezentări, la UPU Constanța, în timpul minivacanţei de Sfânta Maria

1928 persoane (dintre care 589 copii) au avut nevoie de serviciile medicale ale UPU-SMURD Constanța începând de...416

17 aug 00:03LocalSute de nave, blocate de lipsa apei din Dunăre

Sute de nave sunt blocate pe Dunăre, de partea bulgărească, anunță autoritățile din țara vecină. Cele mai mari...604

17 aug 00:05LocalMarcel Ciolacu, despre schimbarea lui Goidea din Port: Acolo era un dezastru!

3292

Politică
17 aug 00:09PoliticăCoaliția a analizat suprataxarea profiturilor companiilor din energie

Liderii coaliției de guvernare au discutat, marți, despre variante de supraimpozitare a companiilor din energie, au...302

17 aug 10:10PoliticăDosarul Revoluției: Ion Iliescu a acționat pentru generarea şi amplificarea unei psihoze securist-teroriste

Procurorii care au instrumentat dosarul Revoluţiei concluzionează, în rechizitoriul prin care fostul preşedinte Ion...526

17 aug 00:09PoliticăUSR cere ca tezele de doctorat ale premierului şi ministrului Cîmpeanu să fie analizate de CNATDCU

273

17 aug 00:00PoliticăScrisoare deschisă a președintelui PER, Dănuț Pop, către Marcel Ciolacu

Președintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuț Pop, semnează o Scrisoare deschisă adresată președintelui...234

17 aug 00:00PoliticăGabriela Firea va propune acordarea de carduri de reduceri și deduceri pentru familiile numeroase

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat marţi că pregătește acordarea unor vouchere de reducere pentru...228

17 aug 00:08PoliticăClaudiu Târziu: 'Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare'

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a...503

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3617

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2893

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5040

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5407

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4215

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8516

Monden
17 aug 00:00MondenMads Mikkelsen spune că uimitorul Johnny Depp ar putea reveni în Fantastic Beasts

Actorul Mads Mikkelsen l-a lăudat pe Johnny Depp ca fiind un „actor uimitor” şi a speculat cu privire la posibila...181

17 aug 19:07MondenActriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, vrea să candideze pentru Senat

Actriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, intenţionează să candideze pentru un loc în Senatul...227

17 aug 00:00MondenFilmul de acţiune 'Bullet Train' se menţine pe primul loc în box-office-ul nord-american

208

17 aug 00:00MondenActriţa Amber Heard îşi pregăteşte apelul contra lui Johnny Depp şi angajează noi avocaţi

Actriţa Amber Heard, care a făcut apel la sfârşitul lunii iulie după verdictul procesului său pentru defăimare...219

17 aug 00:00MondenActorul Tom Holland: 'Plec de pe social media. Este foarte dăunător pentru starea mea mentală'

Tom Holland, actorul Spider-Man, a anunțat că se retrage din social media, deoarece consideră că aceasta poate fi...217

17 aug 19:12MondenCântărețul R. Kelly e acuzat de noi infracțiuni sexuale

Cântăreţul R. Kelly, deja condamnat la 30 de ani de închisoare în iunie pentru infracţiuni sexuale, se va prezenta...202

17 aug 00:00MondenAcademia Americană de Film şi-a cerut scuze actriţei amerindiene Sacheen Littlefeather

La aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar pentru că a refuzat un premiu în numele lui...273

17 aug 00:00MondenActorul britanic Duggie Brown, cunoscut pentru rolul din serialul 'Coronation Street', a decedat la 82 de ani

Actorul britanic de comedie Duggie Brown, care a jucat în serialele ''Coronation Street'' şi ''Last Of The Summer...191

17 aug 00:09MondenAlexandru Arșinel, transportat de urgență la spital de la azilul în care locuiește

896

Mapamond
17 aug 00:00MapamondIncident armat într-un tramvai în Suedia: O femeie rănită în abdomen, presupusul agresor - arestat

O femeie a fost împuşcată în abdomen marţi în timp ce circula într-un tramvai în oraşul Göteborg, cel mai...181

17 aug 00:00MapamondPrăbuşirea podului rutier în sudul Norvegiei nu s-a soldat cu victime

Un pod rutier din lemn s-a prăbuşit luni dimineaţă în sudul Norvegiei, iar două vehicule care circulau pe pod - un...222

17 aug 00:00MapamondCel puţin 20 de persoane au murit carbonizate într-un accident rutier în Pakistan

173

17 aug 00:00MapamondLetonia a livrat Ucrainei şase obuziere şi patru elicoptere

Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. "Împreună vom...178

17 aug 00:00MapamondExplozii la un depozit de muniţii la o bază rusă din Crimeea - MAE rus: 'Un act de sabotaj'

Exploziile produse marţi dimineaţă la un depozit de muniţii dintr-o bază rusă din Crimeea, peninsula ucraineană...186

17 aug 00:00MapamondUcraina - Centrala din Zaporojie: Discuţie telefonică între Macron şi Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir...184

17 aug 00:43MapamondVaccinată de 4 ori, Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, s-a infectat cu Covid

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden (71 de ani), a fost testată pozitiv pentru Covid-19 și se confruntă cu „simptome...336

17 aug 00:43MapamondO tornadă puternică a lovit Halkidiki, localitatea unde românii merg în vacanțe. Video

O tornadă puternică a lovit peninsula Kassandra (Halkidiki) din Grecia. Unii martori au surprins și au distribuit...1068

17 aug 00:42MapamondExplozii puternice la centrala nucleară Zaporojie: Rusia și Ucraina se acuză reciproc

569

Sănătate
17 aug 00:00SănătateRomânia se va confrunta cu o epidemie severă de gripă, în această iarnă

e prognozează forme de gripă severe în acest an, după ce, timp de doi ani am avut pandemie de coronavirus. Adriana...225

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Tendinţa de descreştere a cazurilor de COVID-19 este evidentă

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat marţi că tendinţa de scădere a numărului...180

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Două cazuri de variola maimuţei, în ultima săptămână; vor fi primite 5.000 doze de vaccin

166

17 aug 18:08SănătateCe boli pot semnala problemele de vedere

Problemele de vedere pot anunța inclusiv diferite afecțiuni cerebrale. Dacă ți s-a întâmplat să vezi dublu, să...241

17 aug 00:00SănătateMedicament minune împotriva cancerului la sân. Anunțul făcut de AstraZeneca

AstraZeneca spune că un studiu în fază avansată confirmă beneficiile medicamentului Enhertu pentru cancerul de sân...229

17 aug 00:00SănătatePistol: Rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75-77 la sută şi ar trebui să fie minim 80-85 la sută

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a afirmat că rata de vaccinare împotriva...179

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 280 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă

Un număr de 3.975 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 235 mai multe faţă de...172

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 3.600 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 3.600 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...171

17 aug 00:00SănătateAparat unic în vestul ţării, ce măsoară rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la Spitalul 'Victor Babeş'

170

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT