REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

CADOU DE SĂRBĂTORI: CONCEDIERE ÎN MASĂ la RADIONAV

CADOU DE SĂRBĂTORI: CONCEDIERE ÎN MASĂ la RADIONAV

Replica API 10 decembrie 2019 | 00:00 689

Planul pus la cale de guvernul anterior devine realitate în mandatul PNL!

Planul pus la cale de guvernul anterior devine realitate în mandatul PNL!

Anul acesta, de sărbători, cei aproximativ 40 de angajați ai Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale SA vor fi ŞOMERI! AJOFM a fost înștiințată de lichidator să înceapă demararea procedurii pentru concedierea colectivă.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost înștiințată de către lichidatorul companiei, urmând ca în ziua de vineri, 13 decembrie, un reprezentant să meargă la sediul RADIONAV pentru a informa personalul în vederea demarării procedurii pentru concedierea colectivă. „Așa este, va merge un reprezentant la companie pentru a-i informa despre serviciile de concediere colectivă. Am fost înștiințați de către lichidator, așa că noi doar ne facem treaba să îi informăm despre aceste lucruri, conform legii”, a transmis purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța, Adelina Vlad.

Conform legii, ce trebuie să știți este faptul că, în cazul concedierilor colective, angajatorii au obligația să înștiințeze agențiile pentru ocuparea forței de muncă în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea șomajului și prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. În perioada preavizului acordat ca urmare a concedierii colective angajații vor participa la serviciile de preconcediere realizate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă ori de alți furnizori de servicii de ocupare din sectorului public sau privat, acreditați, selectați de către acestea, în condițiile legii.

Constituie servicii de preconcediere, în principal, următoarele activități: informarea privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare și de formare profesională; plasarea pe locurile de muncă vacanțe existente pe plan local și instruirea în modalități de căutare a unui loc de muncă; reorientarea profesională în cadrul unității sau prin cursuri de formare de scurtă durata sau sondarea opiniei salariaților și consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a șomajului.

Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale SA, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor este în prag de desființare. De la începutul anului, angajaţii falimentarei RADIONAV nu şi-au primit salariile și nici acum nu se știe când și cum vor primii banii restanți. ”Nu am primit salariile de 10 luni. Ministerul Transporturilor ne-a blocat bugetul pe anul 2019”, transmiteau la sfârșitul lunii noiembrie angajații RADIONAV. Pe rolul instanței de judecată a fost înregistrat un dosar pe litigii de muncă. Angajații, în frunte cu Gheorghe Bucur, au deschis acțiune în instanță, solicitând drepturi salariale. Cu toții au câștigat acțiunea, iar compania a fost obligată la plata tuturor sumelor de bani, în total peste 300.000 lei.

Reamintim, de asemenea, că în anul 2016, Corpul de Control al Prim-ministrului a efectuat un control la RADIONAV în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia, finalizat cu întocmirea Raportului nr. 1560/2016. Astfel, în raport este consemnat faptul că: „Deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, C.N. RADIONAV S.A. funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85%) din subvenții acordate de la bugetul de stat. Din analiza efectuată a reieșit faptul că o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial asigurate de către Autoritatea Navală Română. Din anul 2017 veniturile proprii ale RADIONAV s-au diminuat considerabil, activitatea companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat în proporție de aproximativ 98%. RADIONAV este una dintre societățile care se supun prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu modificările și completările ulterioare, iar din anul 2017 managementul RADIONAV nu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei. Acestea sunt motivele care au condus la dizolvarea RADIONAV.

Trebuie menţionat că, pe lângă cele arătate mai sus, fostul guvern avea în plan o reorganizare şi trecerea RADIONAV în "curtea" ANR - mai exact un soi de dizolvare a RADIONAV. Iată că lucrurile s-au întâmplat acum, însă de o manieră şi mai neplăcută pentru angajaţii acestei instituţii.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bucure ai locuri de angajare pentru Vlacicu si Popa? alti gropari alti incompetenti de pe acolo.
3
0
pt toti idiotii in frunte cu mt dtn etc consultati volumele Admilralty List of Coast Stations si cele UIT Geneva si veti fi uimiti cati NU au dizolvat si lichidat o statie de coasta ne meritam soarta primitiva in care ne afundam pacat de tara asta ca e locuita de romani
3
0
Bucure, ai 40 de frigidere pline de la toti salariatii Radionav. Asa sa-ti mearga Mercedesul!
4
0
11 dec salut
2
0
Cei care nu au habar ce inseamna salvarea vietii omenesti pe mare sa cante la alta masa. prime imense la Radionav.prietene esti idiot. nu s-au mai dat prime de mai bine de 5 ani. salarille in medie au fost la minim pe economie gainarilor. Cu PSD ati votat tot voi cretinilor care sunteti in antifaza cu realitatea si promovati prostia care a cucerit Romania. Mars gunoaielor
14
3
George Bucur este un labagiu din cartierul Palas. A facut facultatea pulii de Drept la Saguna. A dat spaga si s-a bagat pe filiera Radionav. Nevasta-sa este escorta. Ala e mertan de 5000 eur.
10
5
Anuntul produce consternare doar unora care stau ancorati in trecut si nu observa ca totul evoulueaza. Cu ce se mai ocupa defuncta Companie in ultumul timp? Au fost eliminati telegrafistii, a aparut internetul la bord care acopera mare parte din zonele circulabile, o instalatie automatizata de semnalizare se gaseste asa ca stam sa ne miram ca dispar structuri?
5
10
Eu sunt curios cum de Bucur asta si-a cumparat mercedes in perioada asta daca nu a primit salarii? Oare mai are postul asigurat la ANR?
17
0
Sa va dea Bucur bani ..ca el s-a descurcat pe spatele vostru
10
2
Va tras la muie bucur , cu parere de rau va meritati soarta. La asa personal , asa conducere. Lasa ca treceti in somaj si va privatizati , era tarla mare la Agigea. Intre timp uratii la multi ani papagalului care a distrus intr-un an ce au cladit altii in decenii ; muie bucur
9
1
unii au inteles dar nu au si priceput. totul se privatizeaza. si apar firme private iar banii sunt scosi din tara. sua, fmi, nato, ue, etc
8
2
Radionav niste paraziti, nu fac nimik, se dau mari boieri pe banii statului, nu muncesc nimik si I-au salarii, sporuri immense. Afara cu putorile nesimtite din buget. De-aia am votat PNL sa va dam afara, voi a-ti votat PSD cersetorilor. Fa o afacere daca esti destept.
8
13
Suntem vai de mama noastra. Si asa ANR-ul era depasit de situatiile critice privind salvarea vietii pe mare...Multi citesc, putin inteleg utilitatea RADIONAV. La cati prosti sunt in Romania, nu mai mira pe nimeni aceasta decizie facuta pe genunchi. Pe noi ne fura cu totul si chiar ne place asta. Un popor de masochisti! Asa a disparut si FLOTA.. Basescu a furat-o, nu? Mama voastra de hoti..Abia astept sa va vad cum va mancati intre voi de foame! Sictir!
12
1
Bucure ne spui si noua cum este la PSD si ANCOM dupa ce ai ajutat la distrugerea unei statii de coasta. Poate le dai solutia si celorlalte state care au statii de coasta pentru Marea Neagra. La ce naiba le mai folosesc oare. Explicale tu geniule si astora de comenteaza aiurea pe net.
12
1
Existenta statiei romane de coasta tinea de siguranta porturilor romanesti si se refera la posibilitatea Romaniei de a acorda asistenta in vederea salvarii vietii omenesti pe mare. ANR avea are comanda Radionav avea logistica de comunicatii care actiona pe o zona de cca 200 mile marine iar ARSVOM are logistica de interventie pe mare. Avand in vedere ca prostia si telepatia domnesc in Romania serviciul de salvare a vietii omenesti pe mare poate continua in viitor. Statia romana de coasta avea echipamente competente de radiocomunicatii avansate ca tehnologie. Info ptr ion turbinca idtl
17
1
Daca a aparut dioda si circuitul integrat! Statiile cu lampi Fabricate in CCCP s-au dat la fier vechi si personalul a fost redus la minimum. Asta este cu modernizarea. Sorry.
9
9
Numai eu ma imbracam in uniforma de marinar si trageam cu pistolul dupa serpi. Ce cretin si handicapat mintal eram. Acum oare sunt la fel ???
10
1
Toate organismele care nu isi justifica existenta, trebuie desfiintate.
12
9
Inceperea procedurii a fost demarata de dl cuc.trebuie sa-i multumim PSD-ului. Eu sunt curios de pe 17 dec cine va face serviciul de comunicatii in vhf, mf si hf ptr navele ce Tranziteaza zona marii negre!!! Cineva va prelua acest serviciu pe care toate statele il au. si atentie nu este gratuit cum era la noi...dobitocii de la corpul de control au comparat Anr cu radionav.interventiile pe mare se cuantifica doar ptr navele ce emit semnale radio sos... nu cu cei care suna la 112...daca esti la peste 10 mile poti sa te caci pe el de tel...tb statie radio si cu cine vb?anr nu are statii locale.
33
4
ca toti prostii aia l-au votat! Cand intrai la ei nu auzeai decat politica si cum vor vota ei cu liberalii!
16
25

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272