REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
18.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Căpăţână nu este de acord cu plata taxei pentru pacienţii care vor să se interneze la un anumit medic

Căpăţână nu este de acord cu plata taxei pentru pacienţii care vor să se interneze la un anumit medic

Replica API 30 mai 2013 | 00:00 127

Pacienţii care îşi exprimă în scris dorinţa de a fi trataţi de un anumit medic dintr-o anumită unitate sanitară publică vor plăti o sumă ce va fi stabilită de conducerea spitalului. Este iniţiativa unor specialişti în sănătate, la care încă se lucrează, şi se doreşte a fi implementată în spitale. Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, ar fi de acord cu acest proiect, însă cu o singură condiţie: să se modifice sistemul de asigurări.

Dănuţ Căpăţână spune că această practică este folosită în Europa, însă pentru că există asigurări facultative. "Plata pentru medicul pe care-l alegi este o practică folosită de aproape toate ţările din Europa. Pe de altă parte, noi, ca ţară, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este de a stabili pachetul minimal de bază. Dincolo de acest pachet minimal, cine vrea să se asigure suplimentar, să poată s-o facă, pentru că în toate celelalte ţări alegere a medicului se plăteşte de către asiguratorul privat. Omul nu scoate efectiv bani din buzunar, apelează la asigurările private de sănătate", a spus managerul unităţii medicale. Acesta este de părere că şi în România ar putea fi implementat ă această taxă, numai în condiţia în care sistemul de asigurări de sănătate ar fi modificat. "Atâta timp cât există o lege a salarizării bugetarilor şi un contract de muncă la nivel naţional, este foarte greu să cred că există mecanisme prin care noi putem să plătim medicii, indiferent de mecanismul prin care ne-ar intra banii în spital. Atâta timp cât are un contract de muncă, nu se poate face acest lucru. Doar în situaţia în care medicul care are contract de prestări servicii cu diverse spitale, aşa, nu este nici o problemă, criteriile acestea există. A-i cere pacientului bani, în afara unei asigurări private, nu este un lucru normal. De aceea trebuie să regândim sistemul de asigurări. E primul lucru care trebuie să-l facem, dincolo de orice", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Dănuţ Căpăţână. Conform proiectului, banii plătiţi de pacient ar urma să fie distribuţi astfel: 70 la sută medicului care conduce procesul terapeutic, 20 la sută personalului implicat în îngrijirea pacientului, respectiv şi 10 la sută unităţii sanitare. Plăţile obţinute din această taxă se distribuie de către conducerea spitalului personalului din secţie, care nu are drept la pacienţi proprii, precum personalului sanitar mediu şi auxiliar, fie lunar, fie trimestrial, sub forma de prime impozitate conform legii, la propunerea şefului secţiei. Conform aceluiaşi proiect, conducerea unităţii încheie un contract de muncă suplimentar cu medicii care au dreptul la pacienţi proprii, în care se stipulează prevederile legale şi clauzele obligatorii, precum şi condiţiile de despăgubire în cazul nerespectării prevederilor legale.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212