REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
14.8° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Care sunt numele de copii interzise în România. Ce prevede legea

Care sunt numele de copii interzise în România. Ce prevede legea

Virgil STOIAN 12 august 2023 | 13:40 1889

Legislația din țara noastră privește destul de permisiv prenumele alese de proaspeții părinți pentru copiii lor. Cu toate acestea, există câteva nume interzise în România, chiar dacă unii români aleg să ofere copiilor lor prenume mai neobișnuite, informează realitatea.net

Care sunt numele de copii interzise in Romania. Ce prevede legea

Atunci când vine vorba de nume, mulți părinți aleg să respecte tradițiile și rădăcinile culturale. Pe lângă faptul că aceste nume reprezintă identitatea culturală, acestea sunt adesea și cele mai înțelese și acceptate de către societate. Dar la fel de bine există și părinți care aleg nume neobisnuite. Pentru aceștia, Codul Civil are un paragraf special:

„Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”, se arată în art. 84, alin. 2.

Actul normativ, nu explică exact care sunt numele interzise, astfel încât decizia asupra lor este lăsată la latitudinea oficialului de stare civilă. Acesta poate refuza numele dacă îl consideră indecent sau ridicol. În situația în care părinții nu sunt de acord cu decizia oficialului, ei pot decide să se adreseze instanțelor de judecată. În această situație, magistrații vor lua o decizie finală în cazul numelui ales pentru copil.
Nume amuzante în România

Unele dintre numele alese de părinți pentru copiii lor în România pot fi cu adevărat surprinzătoare și amuzante. În timp ce mai mulți părinți se confruntă cu dificultăți în alegerea unui nume, alții reușesc să găsească inspirație în cele mai neașteptate locuri. Iată o listă cu cele mai inedite nume: Superman, Ministru, Poliția, Logan, Solenza, Mercedes, Portocala, Televizor, Miss America, Paracetamol, Papanaș, Expertiza, Sentiment-Brusli, Leuștean, Semaforul, Milion, Seif, Strălucirea, Medalion, Mariano-Monamour, Bin Laden și multe altele care pot pune zâmbetul pe buze.
Nume ridicole în alte țări

Diferite țări din lume au liste întregi cu nume interzise, pentru a asigura că numele alese de părinți sunt respectuoase și nu aduc vreun prejudiciu copilului.

În Suedia, de exemplu, magistrații au respins cererea unui cuplu de a-și numi fiul Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Acesta a fost perceput ca fiind indecent și impracticabil, astfel că au fost nevoiți să aleagă alt nume. De asemenea, numele precum Ikea sau Q sunt interzise în Suedia.

În Italia, judecătorii au respins cererea unui cuplu de a-și numi copilul Vineri. Aceștia au invocat faptul că numele era asociat cu personajul Vineri, sclavul lui Robinson Crusoe.

De asemenea, în China, autoritățile locale nu au permis ca părinții să își numească bebelușul @. În Danemarca există o listă cu mai mult de 7000 de nume interzise, care este actualizată constant, pentru a se asigura că numele alese nu dăunează copilului.

Astfel de reguli privind numele pot fi considerate necesare pentru a proteja copiii împotriva numelor jignitoare sau indecente, dar și pentru a se asigura că numele alese nu aduc vreun prejudiciu psihologic pe termen lung copilului.

În plus, alegerea unui nume poate fi foarte importantă din perspectiva culturală și socială, deoarece poate să influențeze modul în care un individ este perceput în societate și poate să îi afecteze șansele de succes. Prin urmare, este important ca părinții să ia o decizie bine chibzuită atunci când aleg un nume pentru copilul lor și să aibă în vedere implicațiile acestuia pe termen lung.

Alegerea unui nume pentru copil este o decizie importantă și poate fi uneori o sarcină dificilă. Numele este legat de identitatea copilului și va fi purtat de el toată viața, așa că trebuie să fie o alegere bine gândită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0
Am o întrebare.Pot sa mi aleg 2 nume?Unu e mie n gura și altu cretini da Romanica.Care din astea doua pot să l aleg?
1
0
La noi e interzis prenumele m****a. E predispus la îngrășare
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407