REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

CAZINOUL de pe faleza Constanței – edificiul emblemă ajuns ADĂPOST PENTRU PISICI!

CAZINOUL de pe faleza Constanței – edificiul emblemă ajuns ADĂPOST PENTRU PISICI!

Replica API 28 ianuarie 2019 | 00:14 807

Constănțenii au profitat de vremea liniștită de duminică, 27 ianuarie a.c., pentru a se plimba pe malul Mării Negre, în special pe faleza municipiului Constanța. Ca de fiecare dată, punct de atracție a fost Cazinoul. Înconjurat de un gard de sârmă, pe care sunt afișate în loc vizibil toate avertismentele posibile, Cazinoul încă atrage toate privirile.

După cum este afișat pe panourile informative afișate în apropierea edificiului, lucrările pentru punerea în siguranță ar fi trebuit să fie încheiate până pe 14 decembrie 2018. A trecut însă mai bine de o lună de la data respectivă – ne apropiem de sfârșitul lunii ianuarie 2019! – iar gardul de siguranță este încă montat, pentru a ține la distanță trecătorii curioși. De menționat că, în cadrul lucrărilor de punere în siguranță, au fost securizate ferestrele și au fost realizate mici reparații ale acoperișului.

Este evident însă că edificiul nu a fost închis corespunzător, de vreme ce în interior și-au găsit adăpost câteva pisici, care pot fi admirate în timp ce privesc trecătorii de pe pervazul ferestrelor. Mai mult, iubitorii de animale nu au rămas indiferenți, lăsându-le de mâncare lângă gardul de protecție.

Reamintim că în decembrie 2018 Primăria Constanța a depus la Agenția de Mediu Constanța un memoriu de prezentare a proiectului Consolidare și Restaurare Cazino Constanța, Municipiul Constanța- (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și lucrări exterioare (reabilitare platformă terasă, retele utilități, zid de apărare și balustradă), în vederea obținerii acordului de mediu.

Prin consolidarea și restaurarea Cazinoului se propune atât realizarea de reparații structurale care vizează și lucrări de îmbunătățire a durabilității elementelor structurale, precum și alte transformări cerute de funcționalitate și care reclamă consolidări locale. În acest sens, proiectantul va analiza includerea funcțiunilor clădirii, în consens cu destinația de „construcții administrative și social culturale”, conform cadastru. Se va acorda o atenție deosebită armonizării arhitecturale a întregului ansamblu în stil Art Nouveau, prin corectarea greșelilor arhitecturale realizate în cadrul lucrărilor de reabilitări anterioare și se va include refacerea elementului arhitectural „scoică” de la etajul superior, de pe fațada dinspre mare. Totodată, se va avea în vedere necesitatea realizării unor lucrări de consolidare a terenului de fundare care a suferit în timp datorită acțiunii subterane a apei marii infiltrate în terenul de fundare, prin injectare de betoane și alte tehnologii, precum și reabilitarea rampei de acces către spațiile de depozitare și spațiile tehnice din subsolul clădirii.

Lucrările propuse la structură se referă la lucrări de consolidare, astfel cum acestea au fost aprobate prin Avizul de la Ministerul Culturii, cu realizarea de diafragme, centuri, consolidări planșee. Se propune schimbarea tuturor ascensoarelor foarte vechi și montarea unui nou ascensor. Lucrările de restaurare arhitecturală propuse sunt cele de reeditarea vechiului Cazinou, edificat la începutul secolului XX; refacerea spațiilor interioare, refacerea componentelor artistice. Pentru fațade se propune refacerea acestora astfel cum s-au edificat și decorat originar. Proiectul propune refacerea șarpantei, asterialei și învelitorii, cu realizarea învelitorii din tablă de zinc. Se propun lucrări de refacere a pardoselilor exterioare, soclului Cazinoului, scărilor de acces, trotuarelor etc.

Este necesară și consolidarea zidului de sprijin al platformei, respectiv de apărare împotriva valurilor, prin desfacere și refacere placări, inclusiv a elementelor prefabricate sparge-val, injectarea fisurilor existente cu lapte de ciment sub presiune, refacere zidarie din moloane din aceeași piatră cu zidăria existentă, soluții ce se vor prezenta în Expertiza tehnică pentru zidul de aparare din zona Cazinoului. Balustrada metalică existenta pe marginea platformei, încastrată în stâlpi din zidărie, se va desface în totalitate, inclusiv stâlpii din zidărie existenți. În locul ei se va realiza o nouă balustrada în stil Art Nouveau, similar elementelor care se regăsesc în lungul promenadei reabilitate.

F.B.

Citește și: Memoriul privind restaurarea Cazinoului din Constanța a ajuns la Agenția de Mediu. Ce funcțiuni sunt propuse pentru clădire!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aristrocrate, au si ele un loc de ...joaca, asai la noi!!
1
1
Ce ma nu va convine ca avem si noi unde ne marli pisicile in liniste fara sa dati voi claxoane sau sa ne goniti
3
1
Sa traga toata piata ovidiu in mata
2
2
2020 e an electoral. Atunci vom vedea si ceva miscare la Cazino, atunci vom vedea si podul din Bratianu terminat, atunci se va intampla tot. Pana atunci speram doar sa nu cada toate peste noi.
7
0
cioara matii frone
0
4
Eu ma intreb oare cand are de gand sa cada odata, m-ati albit la coaie cu toate povestile astea.
7
0
Cata nemernicie. Hei, autoritatile locale nu se aude, nu se vede sau nu va intereseaza?
7
3
In sfarsit are o utilitate. Si pe vremea celuilalt Decebal erau pisici
14
1
Ash ! Staul pintru sfintia Lui a sheptelului de bovine, cabaline si asine cu si fara barbi Da cu cadelnitze, bisioc si alte ... minuni la sticla si cisterne
6
1
toata constanta este o ruina si un oras mort economic .
25
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212