REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Cazinoul din Constanţa, pe lista celor mai periclitate 7 situri europeni

Cazinoul din Constanţa, pe lista celor mai periclitate 7 situri europeni

Replica API 16 martie 2018 | 01:00 549

Primarul Decebal Făgădău, Asociația Arché și organizatorii Neversea au organizat o conferință de presă prin care se anunță viitorul Cazinoului din Constanța.

Asociația Arché a anunțat că emblematicul Cazinou a fost introdus pe lista celor 7 monumente periclitate, fiind oficial în atenția autorităților internaționale. De asemenea, asociația a punctat că cei de la Europa Nostra, care s-au ocupat de lista menționată, vor veni la toamnă pentru a evalua și stabili ce este de făcut.

Primarul a prezentat rezultatul chestionarului legat de monument, unde 25.000 de constănțeni au răspuns la întrebările lansate de municipalitate. Astfel, 76% din constănțeni vor că Primăria să meargă mai departe cu Consiliul Național de Investiții, cu care deja s-a întâlnit pentru a stabili termenii. 96% din constănțeni vor ca monumentul Cazinoului să fie deschis non stop și tot atâția își doresc să existe activități generatoare de venit pentru a exista un suport financiar propriu.

„Primăria municipiului Constanța își asumă ca până în data de 14 noiembrie clădirea Cazinoului să fie conservată. Acest demers vine și în urma aplicării unui chestionar de sondare a opiniei publice constănțene cu privire la procesul de reabilitare a monumentului și destinația socio-culturală pe care o va avea acesta“, a spus edilul Constanței.

Ca și funcțiuni, constănțenii își doresc cel mai mult o sală de evenimente - teatru, cinematograf etc - votat de 16.800 de persoane. 13.700 de cetățeni doresc să existe o cafenea sau cofetărie unde să se poată desfășura lansări de carte sau alte activități culturale, 13.000 de constănțeni vor o sală de expoziții. Iar 10.000 își doresc restaurant. Cei de la Neversea, prin reprezentanții Bogdan Buta și Edy Chereji, au anunțat că vor organiza campanii de organizare socială pentru salvarea Cazinoului. „NEVERSEA a fost gândit mai mult decât doar un festival”, a fost punctual pe care și-a axat discurul Bogdan Buta, organizatorul festivalului de la malul mării, dar și a cunoscutului festival UNTOLD. Ei merg pe implicarea activă a fanilor care vor aduce fonduri, așa cum au făcut și în alte campanii date exemplu de organizatori. Edy Chereji, director al departamentului de marketing și comunicare NEVERSEA a precizat că la mijlocul lunii mai vor veni cu date concrete despre viitoarea campanie, care va implica și o implicare a personalităților și partenerilor celor două festivaluri.

Cazinoul, printre cele mai periclitate situri din Europa în 2018

Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Investiții anunță cele mai periclitate situri din Europa în 2018: Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia; Cazinoul din Constanța, România (nominalizat de Asociația ARCHÉ); Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților, Turcia, și Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie.

Aceste comori ale patrimoniului cultural european sunt în mare pericol, unele din cauza neglijenței sau dezvoltării inadecvate, altele din cauza lipsei de expertize sau resurse. Experți din partea Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții, alături de alți parteneri și de nominalizatori, vor vizita cele 7 situri selectate și se vor întâlni cu decidenții-cheie în următoarele luni. Echipele pluridisciplinare vor oferi recomandări tehnice, vor identifica posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea acestor repere culturale. Până la finalul anului, specialiștii vor formula planuri fezabile de acțiuni pentru siturile listate.

Această nouă listă a Celor mai periclitate 7 situri este anunțată în timpul Anului European al Patrimoniului Cultural, care sărbătorește patrimoniul cultural comun al Europei - la nivel european, național, regional și local - și dorește să încurajeze cetățenii Europei să descopere și să interacționeze cu patrimoniul cultural. Au fost publicate liste anterioare în 2013, 2014 și 2016.

Maestrul Plácido Domingo, Președintele Europa Nostra, a afirmat: „Această nouă listă a Celor mai periclitate 7 cuprinde comori rare ale patrimoniului cultural european, în pericol de a fi pierdute. Comunitățile locale sunt profund angajate în păstrarea acestor importante exemple ale patrimoniului nostru comun, dar au nevoie de un sprijin european mai cuprinzător. Fac, așadar, apel către părțile interesate, atât publice, cât și private, de la nivel local, regional, național și european, să își unească forțele pentru a asigura un viitor viabil pentru aceste situri.”

Francisco de Paula Coelho, Decanul Institutului Băncii Europene de Investiții, a afirmat: „Anul European al Patrimoniului Cultural, în desfășurare, oferă cadrul ideal pentru lansarea celei de-a patra liste a Celor mai periclitate 7 situri. O evaluare recentă a siturilor și monumentelor selectate anterior a evidențiat progrese semnificative în cazul unora dintre ele și a demonstrat capacitatea investițiilor în patrimoniu cultural de a genera beneficii multiple, notabil de asemenea la nivel socio-economic. Sperăm așadar că siturile incluse pe această nouă listă vor fi salvate pentru generațiile viitoare, mulțumită combinării sprijinului public și privat.”

Cele mai periclitate 7 situri în 2018 au fost selectate de conducerea Europa Nostra dintre cele 12 situri alese de o comisie de specialiști în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect și finanțe. Nominalizările au fost propuse de organizații ale societății civile sau de către instituții publice care fac parte din rețeaua Europa Nostra, ce include membrii și organizații asociate de pretudindeni din Europa.

Programul „Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator. Acest program a fost inspirat de succesul unui proiect asemănător desfășurat de Fondul Național pentru Conservare Istorică din SUA (US National Trust for Historical Preservation). „Cele mai periclitate 7 situri” nu este un program de finanțare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acțiune și pentru a promova puterea exemplului. Acesta beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene „Europa Creativă”, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru – valorile noastre”.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti naibi ce-o fi dupa restaurare dar faceti ceva ca se darima de tot !
0
0
sa intrebati pentru al 25-lea an,ce ar dori constantenii ca destinatie finala pt.cazino.apoi anul viitor la fel si tot asa,la multi ani.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272