REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cazinoul din Constanţa, rupt din peisajul general: ‘PERICOL de surpare!’ versus The View, bănci noi, felinare

Cazinoul din Constanţa, rupt din peisajul general: ‘PERICOL de surpare!’ versus The View, bănci noi, felinare

Replica API 17 aprilie 2018 | 14:59 483

Totul se modernizează, numai bijuteria urbei NU!

Totul se modernizează, numai bijuteria urbei NU!

August 1910. Era inaugurat Cazinoul din Constanța, sub îndrumarea arhitecților Daniel Renard și Petre Antonescu. Clădirea a fost criticată la momentul respectiv de presa locală, fiind catalogat precum „o clădire împopoțonată cu zorzoane”. Aprilie 2018. 108 de la inaugurare, simbolul orașului stă să cadă. Tencuiala este la pământ, geamurile sunt sparte, peste tot este bandă de restricție a accesului, iar semnele cu „Acces Interzis” înconjoară clădirea.

Este simbolul deznădejdii contemporane. În timp ce pavelele din jurul lui sunt schimbate regulat, arhitectura zonală s-a schimbat, s-a modernizat – bănci noi, foișoare, scări reparate. Chiar și restaurantul Vraja Mării a dispărut din peisaj, făcându-i loc unui alt local cu etaje, construit în stil modern, chiar dacă a creat controversă la momentul respectiv dacă are sau nu are autorizație de construire. Cazinoul este rupt din peisaj, uitat în trecut – un simbol obosit, distrus de timp, vânt și nepăsare.

Oamenii trec – fie ei turiști sau constănțeni. Se pozează cu Cazinoul. Dar an de an pozele se fac din ce în ce mai mult de la distanță pentru a nu se observa geamurile sparte sau pereții degradați. Un paznic își face veacul acolo avertizându-i pe trecători să nu se apropie.

„Domnișoară, nu așa aproape. Poate să vă cadă ceva în cap”, spune gardianul în timp ce fotografiez de pe scările de marumură. Este extrapolarea situații curente de reabilitare și renovare. Așa cum Cazinoul a fost trecut prin furtuni, încercări și două războaie, iată că și licitația pentru reabilitarea sa are o soartă asemănătoare. Contestații peste contestații care blochează readucera simbolului Mării Negre într-o epocă de glorie sunt motivele principale care au adus clădirea în starea deplorabilă din prezent.

Recent, perla litoralului a fost inclusă pe o listă a monumentelor istorice din Europa aflate în pericol. Este normal ca să existe blocaj birocratic în timp ce munca de acum un secol a unor arhitecți, artiști, vizionari și constructori este luată de valurile timpului? Deznădejdea cu care autoritățiile răspund la întrebarea „ce se întâmplă cu Cazinoul?” este datorată aceleiași birocrații. Primăria Constanța va lua măsuri de îndată pentru a salva clădirea de la dispariție. 2018 – paradoxul în care municipalitatea are bani pentru reabilitare, dar nu îi poate folosi.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu avem cum sa fim niciodata oras european, orasul duce lipsa de oameni capabili, godpodari, pe noi ne conduc toti marinarii cu care Mazare a fost coleg , toti avarii care nu primit educatie de la parinti, au fost crescuti la camin ori de bunici senili, au ajuns milionari toti orfanii din primarie, ca si politicul ei au grije de libertatea lor si de propietatile care le-au dobandit ilicit, credeti ca Fagadau, Babu sau Strutinski , Constantinescu se gandesc la Cazinoul orasului, la dezvoltarea judetului ????
2
0
Maine, poimaibe vezi un machedon proprietR si peste statuia lui Ovidiu
4
0
Ma lasati cu paradoxurile voastre in legatura cu hotii din primarie ? Daca hotul de fagadau batea macar niste placaje in geamuri nu-l baga nimeni la parnaie. Ceea ce sper sa se intample daca moare cineva ca i-a cazut o tencuiala-n cap. Ca vad ca pentru hotii nu il deranjeaza nimeni. Fura in continuare sub obladuirea justitiei de cacat.
7
0
Dupa moartea lui Ceausescu,nu a existat nici un guvern dedicat binelui Romaniei in general,asa cum se spera . Totul a fost si este o mare mascarada si se vede in absolut toate domeniile,in starea deplorabila in care a ajuns tara cu totul,de la oameni la resurse,la aspect ,la natura batjocorita. Cazinoul se va prabusi ,ca si alte cladiri din tara. Restul e trompetism degeaba.
12
1
Este fata pocita a unui partid plin de incompetenti, ,de analfabeti ,de hoti si maimutoi politici.De la un simbol al gloriosului Tomis, Cazinoul a ajuns un simbol al nemerniciei al coruptiei si nu in ultimul rand simbol al unei epoci triste din istoria Romaniei,asazisa epoca de tranzitie.Mucegaiul de pe zidul Cazinoului de azi este mucegaiul unei epoci care isi fa afla sfarsitul in zilele si lunile ce vor veni....Sictir,Fagdau ,scarba PSD !
17
3
Eu propun sa te duci in mm de infect neo-comunist! Cine plua mea esti tu sa prpoui TU??
7
4
Draga Tom...tocmai asta se vrea....sa fie daramat...dar nu este pacat ? Suntem vai de noi...sa nu spun altfel...
9
0
A intrat apa la fundatie. Reparatia de fundatie costa si dureaza mult. Propun demolare si marita faleza. Costa putin si merge repede.
4
21
the view e o porcarie machedoneasca care ingroapa ceea ce a fost mereu acolo adica vraja marii .brinzarul hristu i-a luat fata lui Saligny
27
6
Daca se consolideaza se va pierde originalitatea arhitecturii.Iar pastrarea ei nu e posibila fara consolidare.Baaaa,de ce nu recunoaste nimeni,autoritati,arhitecti,firme de consolidare si reabilitare ca nu se pricep sa refaca acest cazino? E clar ca sunt depasiti toti de ce trebuie facut si beleaua mare care se poate intampla e sa se pravaleasca cazinoul in timpul lucrarilor.Si nu isi asuma nimeni sa-si strice imaginea de ,,incompetent".Trebuia adusa firma straina de restaurare imediat dupa revolutie.Acum s-a degradat f mult.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108