REPLICA ONLINE CONSTANTA

9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Cazinoul, plin de surprize: au mai apărut alte nume de deținuti

Cazinoul, plin de surprize: au mai apărut alte nume de deținuti

Replica API 1 ianuarie 2021 | 00:08 9315

Șantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei ascunde adevărate comori. Lucrările avansează lună de lună și fiecare etapă a procesului de restaurare ne dezvăluie fragmente de istorie și mărturii ale celor care au trudit din greu pentru renovarea edificiului.

Despre istoria evoluției lucrărilor de reabilitare și mesajele lăsate în urmă foștii deținuți politici ne-a vorbit arhitectul Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța pentru a colabora cu proiectanții și constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare: „De la inaugurarea Cazinoului în 1910, de-a lungul timpului, acesta a avut nevoie de mai multe reparații și reamenajări majore. Prima reparație a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Razboi Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemți. O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arh. Daniel Renard. Și în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruși! Au urmat reparații majore în anii 1951-1952, făcute cu deținuți politici. Despre aceste reparații nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris și nu s-a suflat nicio vorbă despre asta.

În noul regim au existat mărturii ale unor foști deținuți politici care au lucrat la Cazino sau ale rudelor lor, dar dovezi directe nu au ieșit la iveală până la începutul anului 2020, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu) și, în tencuiala căzută, s-a descoperit un petic de sac cu o listă a câtorva deținuti politici care au lucrat la reparații.”

Bucățica de sac găsită atunci conținea următorul text: Acest Cazinou este lucrat de către deținuți politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu.

Arhitect Radu Cornescu: „Pe cei subliniați, recent i-am regăsit semnați și pe grinzile metalice de la plafonul suspendat al restaurantului dinspre mare! Aici, la parter, cu ocazia punerii schelei interioare pentru reparațiile de la plafoane, dl. ing. Gabriel Puchiu, dând la o parte rabițul care acoperea structura orizontală, a descoperit niște înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice. Sunt semnături ale meșterilor care au lucrat la Cazino. Interesant este că numele meșterilor care au lucrat aici și s-au semnat sunt atât din anul 1951, cât și din anul 1986 (ultima reparație capitală a clădirii). Deci s-a descoperit încă un indiciu despre deținuții politici conduși de arhitecții-deținuți Constantin Joja și Ion Cristodulo și care au suferit condițiile dure de detenție ale regimului dictatorial comunist.”

Numele meșterilor din 1951 sunt scrijelite peste vopseaua a trei grinzi și unele sunt întărite cu cretă, iar ale celor din 1986 sunt scrise doar cu cretă peste grinzi. Mărturiile supraviețuitorilor au arătat ca în total au fost 100 de deținuți politici aduși din diferite închisori pentru reparațiile efectuate la clădirea Cazinoului.

Odată cu evoluția lucrărilor, este posibil să apară și alte mărturii zidite între pereții clădirii de deținuții care au lucrat la reabilitarea Cazinoului.

„Prin înscrisurile lăsate în anii ’50, se poate completa o listă la care se adaugă numele date, după 1990, de supraviețuitori sau de rude ale acestora.

Față de cei scriși pe petecul de hârtie, au mai apărut și numele altor deținuti - Ciora Ionel, Vaideș Alexandru, Liuba Nicolae, Pop Gh. Ioan (a nu se confunda cu celălalt - Pop St. Ioan), Sarboan Gh., Sloi Cornel, Vacareliu I. și Oană Jonni. Alături de aceste înscrisuri, apar și numele meșterilor din 1986: Closs Ion, Pobloi Ion, Sîrbu N., Popa P., Petre Ion, Isac Cheamil, Lucaci Mihai, scrise dintr-o solidaritate de breaslă. E foarte posibil ca la decopertarea altor grinzi să se mai găsească și alte nume sau un text diferit. Cazinoul e plin de surprize!”, a mai spus arh. Radu Cornescu.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mazare, Borcea, Nicusor, Paul bagabontu, Dragnea si ei tot politic sunt?
1
0
Ce a facut ceausescu azi mazare su gasca lui a furat si a vandut
4
2
cu atentie,e scris ca aceasta cladire apartine bunicilor lui Mazare si Fagadau,..
1
2
acum semneaza pe goblenuri
1
1
Sa vedem ce ramane in urma scursurilor societatii secolului 21.
22
0
si eu am fost prin padure si am vazut multe nume de detinuti si detinute scrise pe copaci!!!
10
7
Sa o rupa in gura pe mata , pe lumea cealalta ocnasii de care zici tu
12
8
Luci ! Daca detinutii politici erau niste scursuri ale societatii din perioada comunismului esti un prost-proasta facuta gramada , documenteaza-te pe cine considera regimul comunist -dusman al poporului- si erau dusi la munca .Ori esti proasta-prost ori securist.
22
10
Nasa a. Erau niste DETINUTI ,PUSCARIASI,OCNASI, cum vreti voi sa le spuneti, scosi la munca. Hai sa facem din Cazino un muzeu al scursurilor societati. Singurul adevar e ca indivizi au incalcat legile din acea perioada. Legile bune sau rele trebuiau respectate......
14
20
Muncitori acestea nu sunt meseriaso sunt dp str muncitori care nu stie arta un singur ing care mai zice cate ceva eu lucrez acolo si stiu
1
2
Si cand te gandesti ca o pastaie si un porc au contribuit la degradare, doi indivizi care nu s-au gandit la istoria orasului.
19
2
CINSTE LOR!!!
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212