REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce este osteosarcomul. Cauze, simptome și tratament

Ce este osteosarcomul. Cauze, simptome și tratament

A.F. 15 octombrie 2022 | 00:00 272

Osteosarcomul este cea mai întâlnită formă de tumoră malignă a osului. Acest tip de cancer se dezvoltă din celule osoase imature care formează de obicei È›esut osos nou. Din cauza osteosarcomului È›esutul este distrus È™i osul este afectat.

În majoritatea cazurilor, osteosarcomul apare la nivelul piciorului într-un os, în jurul articulaÈ›iei genunchiului, la femurul distal sau tibia proximală. În anumite cazuri, acest tip de cancer poate evolua È™i la nivelul umerilor (humerusul proximal) sau în orice zonă osoasă, inclusiv la nivelul È™oldului sau maxilarului.

Osteosarcomul este un tip de cancer cu o rată de supravieÈ›uire foarte mică, astfel că, în majoritatea cazurilor, persoanele afectate trăiesc maxim cinci ani de la stabilirea diagnosticului. Prognosticul depinde de tratamentul ales, de dimensiunea, de tipul, localizarea tumorii, precum È™i de starea generală de sănătate a pacientului.
Osteosarcom – cauze È™i factori de risc

Cauzele pentru osteosarcom nu sunt cunoscute cu exactitate. Anumiți factori de risc contribuie la dezvoltarea acestuia:

- Vârstă – AdolescenÈ›ii care au o criză de creÈ™tere sunt cel mai probabil să o aibă, mai ales dacă creÈ™terea are loc rapid.

- Gen – Osteosarcomul apare mai des la bărbaÈ›i.

- ÎnălÅ£ime – Copiii mai înalÈ›i au un risc mai mare.

- Tratamente precum radioterapia pentru alte tipuri de cancer sau medicamente pentru cancer numite agenți alchilanți.

- Predispozitia genetică – sindromul Li-Fraumeni, sindromul Rothmund-Thomson, sindromul Bloom, sindromul Werner, anemia Diamond-Blackfan.

- Anomalii osoase anterioare – boala Page a oaselor prin care procesul normal de regenerare a osului este accelerat, astfel că osul se distruge È™i este înlocuit prea repede. În acest mod, oasele pot deveni mai sensibile È™i dureroase.
Osteosarcom – tipuri

Osteosarcomul se clasifică în funcÈ›ie de gradul de tumorii. Astfel, acest tip de cancer poate fi de trei tipuri:

- Osteosarcom de grad înalt – Acesta este tipul cu cea mai rapidă creÈ™tere, cu celule care arată neobiÈ™nuit. Majoritatea osteosarcoamelor la copii È™i adolescenÈ›i sunt de grad înalt. Cele mai comune tipuri sunt: osteosarcom osteoblastic; osteosarcom condroblastic; osteosarcom fibroblastic; osteosarcom cu celule mici; osteosarcom telangiectatic.

- Osteosarcom de grad intermediar – Este rar. Tipul principal se numeÈ™te periostal sau juxtacortical.

- Osteosarcoamele de grad scăzut – Acest subtip se dezvoltă încet.

Osteosarcom – simptome

Osteosarcomul se manifestă mai întâi prin îngroÈ™area secÈ›iunii metafizare a osului afectat. În zona în care se dezvoltă tumora, apare o reÈ›ea venoasă clară. Simptomele principale ale osteosarcomului sunt:

-  Umflare sau umflături în jurul oaselor sau capetele oaselor

- Dureri osoase sau articulare. Această durere poate să vină și să dispară luni de zile.

- Fracturi osoase

- Dureri pe timpul nopții

- Limitarea mișcării articulațiilor

Aceste simptome pot fi similare cu durerile de creÈ™tere la copii, care se manifestă prin durere de picioare din cauza creÈ™terii normale a oaselor. Dacă în timpul adolescenÈ›ei timpurii aceste dureri nu se opresc, atunci este recomandat să apelaÈ›i la sfatul unui doctor pentru depistarea osteosarcomului.

Osteosarcom – diagnosticare

Pentru a diagnostica osteosarcomul, medicul va folosi proceduri imagistice și alte teste.

- Teste imagistice. Raze X, scanări CT, RMN, scanări osoase È™i scanări PET pot arăta modificări neobiÈ™nuite ale oaselor care pot fi semne de osteosarcom. De asemenea, pot arăta zone în care s-ar putea răspândi o tumoare.

- Biopsie. Medicul dumneavoastră va preleva o mică probă de os sau È›esut dintr-o zonă dureroasă sau umflată. Ei pot folosi un ac sau pot face o tăietură în piele, numită biopsie chirurgicală sau deschisă. Un specialist se va uita la probă, la microscop. Acest test poate arăta celule canceroase din oase sau celule canceroase care s-au răspândit la muÈ™chi sau în alte zone.

- Un istoric medical È™i un examen fizic. Medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul dumneavoastră personal È™i familial de sănătate.

- Teste de laborator – pentru diagnosticarea osteosarcomului se vor indica anumite teste de laborator, printre care un test de sânge denumit fosfatază alcalină serică. Un nivel ridicat de fosfatază alcalină poate indica osteosarcomul, dar poate apărea È™i din alte motive, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272