REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
15.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ce este spirulina: beneficii și contraindicații

Ce este spirulina: beneficii și contraindicații

Replica API 21 mai 2020 | 00:00 1418

Spirulina este o algă, mai exact o microalgă, consumată de secole pentru proprietățile sale vindecătoare, dar și pentru calitățile nutriționale deosebite, scrie doc.ro.

Spirulina este un superaliment provenit din algele albastre-verzi, care cresc în mod natural în lacurile sărate din climatul subtropical, dar și în ocean. Acesteia i se atribuie proprietăți precum accelerarea metabolismului, scăderea colesterolului, scăderea în greutate, dar și tratarea unor tulburări de natură psihică precum anxietatea, depresia ori deficitul de atenție.

Valori nutriționale 7 g de spirulina

Calorii: 20 kcal

Proteine: 4 g

Vitamina B1: 11% din doză zilnică recomandată

Vitamina B2: 15% din doză zilnică recomandată

Vitamina B3: 4% din doză zilnică recomandată

Cupru: 21% din doză zilnică recomandată

Fier: 11% din doză zilnică recomandată

Totodată, spirulina conține și magneziu, potasiu și mangan, precum și alți nutrienți importanți pentru organism.

Beneficii spirulină

Oamenii de știință au făcut o serie de studii în ultimii ani, pentru a descoperi ce proprietăți are, de fapt, spirulina. În urmă acestor studii s-au confirmat următoarele beneficii ale acestui superaliment:

Proprietăți antiinflamatoare și antioxidante – Fiind o sursă bogată de antioxidanți, spirulina protejează organismul de stresul oxidativ la nivelul ADN-ului, dar și la nivel celular. Stresul oxidativ provoacă inflamație cronică, care contribuie la apariția unor boli, printre care și cancerul. Așadar, consumul de spirulina are un puternic efect antiinflamator.

Scade nivelul de trigliceride din sânge, precum și colesterolul "rău" (LDL) – În cadrul unui studiu făcut recent, s-a dovedit că 1 gram de spirulina pe zi poate reduce nivelul de trigliceride din sânge cu 16,3%, iar colesterolul cu 10,1%. Având în vedere că trigliceridele și colesterolul care depășesc parametrii normali pot cauza boli cardiovasculare, spirulina ne protejează sănătatea inimii.

Tratează candidoza – Potrivit cercetătorilor, Candida albicans se regăsește în mod normal în organism, în cavitatea bucală, în tractul gastrointestinal, dar și în vagin, însă atunci când apar dezechilibre, bacteriile se multiplică și apare candidoza, o formă de vaginită. Spirulina este eficientă în tratarea candidozei, având proprietăți antimicrobiene eficiente în cazul acestei ciuperci microscopice.

Scade tensiunea arterială – Ficocianul, substanță care oferă nuanță albastră spirulinei, deține proprietăți antihipertensive, de ajutor pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arterială crescută.

Energizează organismul – Spirulina are un efect energizant asupra organismului. Potrivit celebrului medic de peste Ocean, Dr. Oz, dacă amestecăm 1 linguriță de spirulina cu 350 g de limeta, vom obține o băutură energizantă cu care putem înlocui cu succes cafeaua.

Accelerează scăderea în greutate – Dietele bogate în proteine accelerează scăderea în greutate, “topind” depozitele de grăsime.

Estompează simptomele rinitei alergice – Rinită alergică este caracterizată de inflamarea cailor nazale și este declanșată de factori precum polenul, părul de animale sau praful. În cadrul unui studiu făcut pe 127 de persoane care suferă de rinită alergică, s-a dovedit că 2 grame de spirulina pe zi ameliorează simptomele rinitei, precum strănutul, congestia nazală și pruritul (mancarimile) de la nivelul nasului.

Alte beneficii ale spirulinei sunt: sporește anduranță în timpul practicării activităților sportive, combate oboseală, echilibrează nivelul de zahăr din sânge, ajută la detoxifierea organismului și previne anemia.

Susține sănătatea mintală

O lucrare de cercetare din 2018 scoate în evidență potențialul rol pe care spirulina l-ar putea avea în tratarea tulburărilor (afective) de dispoziție. Teoria de la baza acestei idei este că spirulina este o sursă de triptofan, un aminoacid care susține producția de serotonină în creier. La rândul ei, serotonină are un rol important în sănătatea mintală.

Pacienții diagnosticați cu anumite tulburări sau afecțiuni ale sănătății mintale, cum ar fi depresia și anxietatea, ar putea avea niveluri scăzute de serotonină, iar administrarea unor suplimente cu triptofan pentru a se menține nivelurile optime de serotonină ar putea îndeplini un rol în susținerea unei stări mintale bune. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a se stabili cu exactitate ce rol are spirulina în ceea ce privește sănătatea mintală.

Cum să consumi spirulina

Spirulina poată fi consumată atât sub formă de capsule, cât și sub formă de pudra.

Dacă alegi spirulina sub formă de pudra, iată cum o poți consumă:

Dizolvă 1 linguriță de pudra de spirulina într-un pahar cu apă.

Dizolvă o linguriță pulbere de spirulina în smoothie-ul pe care îl bei dimineață.

Folosește spirulina pulbere la prepararea deșerturilor, în special la cele raw.

Folosește spirulina pulbere în salate, alături de condimente precum chili sau chimion.

Folosește spirulina în piureuri și supe-creme.

Există riscuri sau contraindicații asociate cu un consum de spirulina?

O analiza din 2014 notează că spirulina este bine tolerată de majoritatea oamenilor și că este o substanță considerată sigură pentru consumul uman, așa că substanță nu cauzează apariția unor efecte adverse semnificative. Este bine, însă, să discuți cu medicul tău despre interacțiunile posibile ce pot să apară între spirulina și medicamentele pe care le iei în prezent, înainte de a lua acest tip de suplimente.

Produsele din alge albastre verzi care nu conțin substanțe nocive care să le contamineze (cum ar fi metalele toxice, bacteriile dăunătoare ori microcistina) sunt posibil sigure3 pentru majoritatea oamenilor.

Însă dacă produsele din alge albastre-verși sunt contaminate, ele cel mai probabil nu sunt sigure, mai ales în cazul administrării la copii. Experții ne reamintesc că micuții sunt mai sensibili decât adulții la produsele din alge albastre-verzi contaminate.

Anumiți pacienți trebuie să fie extrem de precauți dacă vor să ia produse din alge albastre-verzi. Nu se cunosc suficiente informații despre folosirea suplimentelor din alge albastre-verzi la femeile însărcinate și la cele care alăptează.

În cazul pacienților cu boli autoimune (scleroză multiplă, lupus, artrită reumatoidă și altele), algele albastre-verzi ar putea determina sistemul imunitar să devină și mai activ, iar din această cauza, pot să se agraveze simptomele acestor afecțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Spirulina te poate trata si de spirTulina.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272