REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce schimbări sunt necesare în stilul de viață, după 50 de ani, dacă ai colesterolul mărit

Ce schimbări sunt necesare în stilul de viață, după 50 de ani, dacă ai colesterolul mărit

Replica API 4 iunie 2021 | 00:00 915

Colesterolul mare este unul dintre factorii majori de risc ce pot fi ținuți sub control, atunci când vorbim despre cardiopatia ischemică (denumită și boală arterială coronariana), infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC).

În cazul în care medicul a descoperit, la analizele de sânge, că ai valori mari ale colesterolului, mai ales după ce ai trecut de vârstă de 50 de ani, este important să faci anumite schimbări în stilul tău de viață, scrie doc.ro.

Care sunt valorile considerate normale pentru colesterol, la adulți:

Colesterolul total: sub 200 mg/dL - este o valoare considerată de dorit, la adulți.

LDL-colesterolul ar trebui să fie sub 100 mg/dL; valorile cuprinse între 100 și 129 mg/dl sunt acceptabile pentru persoanele care nu au niciun fel de probleme de sănătate, însă pot fi un motiv de îngrijorare pentru pacienții cu boli cardiovasculare sau cei cu factori de risc pentru o boală cardiovasculară.

HDL-colesterolul ar trebui să aibă valori mai mari; dacă valoarea este sub 40 mg/dL, această este considerată un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Valoarea optimă pentru colesterolul HDL (numit colesterol bun) este de peste 60 mg/dL.

Trigliceridele - sunt produse în ficat; ele sunt un alt tip de grăsimi care se găsesc în sângele nostru și în alimente. Valorile trigliceridelor care sunt la limita superioară (150-199 mg/dL) sau foarte mari (200-499 mg/dL) ar putea crește riscul de boală cardiovasculară.

Ce trebuie să reții este că, cu cât valoarea colesterolului (rău și total) este mai mare, cu atât mai mare este riscul că persoană să dezvolte o boală cardiovasculară. Dacă ai colesterolul mare, există câteva măsuri pe care le poți adopta pentru a reduce valorile și pentru a-ți proteja inima și vasele de sânge.

Consumă grăsimi mononesaturate

O dietă care este bogată în grăsimi mononesaturate reduce valoarea lipoproteinelor cu densitate mică (LDL colesterolul) și în același timp protejează valorile mai mari ale colesterolului HDL (numit colesterol bun). Un studiu* realizat pe 24 de adulți cu hipercolesterolemie a ajuns la această concluzie, mai ales că participanții au avut o alimentație bogată în grăsimi mononesaturate, care le-a crescut cu 12% colesterolul HDL. Surse bune de grăsimi mononesaturate și polinesaturate: măslinele și uleiul de măsline, migdalele, nucile, nucile Pecan, arahidele și caju, avocado.

Renunță la fumat

Fumatul crește în mai multe moduri riscul de boală cardiovasculară. Acest obicei modifică modul în care organismul face față colesterolului. Studiile arată că celulele sistemului imunitar, în cazul fumătorilor, nu pot să înapoieze în sânge colesterolul (din pereții vaselor de sânge), pentru că acesta să fie transportat către ficat. Specialiștii spun că aceste celule disfuncționale ar putea contribui la dezvoltarea mai rapidă a unor probleme de sănătate la fumători: în cazul lor, arterele se înfundă mult mai rapid, de aceea este important că persoanele cu risc crescut să renunțe la fumat.

Folosește grăsimile polinesaturate, în special acizi grași Omega 3

Un studiu din 2010, care a inclus 13.614 adulți, a arătat un beneficiu major al dietelor bogate în grăsimi polinesaturate, adoptate pe termen lung. Oamenii de știință au înlocuit grăsimile săturate din alimentația participanților la studiu cu grăsimi polinesaturate (aproximativ 15% din totalul caloriilor). Riscul de boală arterială coronariana a scăzut cu aproape 20%**. Acizii grași Omega 3 sunt un tip de grăsimi polinesaturate, care sunt în special benefici pentru o inima sănătoasă. Ei se găsesc în suplimentele cu ulei de peste de la mare adâncime și în fructele de mare. Cantități mari de Omega 3 se găsesc în peștele gras precum somonul, macroul, heringul și tonul de la mari adâncimi.

Evita grăsimile trans ("rele")

Grăsimile trans sunt grăsimi nesaturate care au fost modificate printr-un proces numit "hidrogenare". Sunt grăsimi solide la temperatura camerei, iar unii producători le folosesc în produse precum cele de patiserie, prăjituri, etc. Grăsimile trans cresc valoarea colesterolului total și valoarea colesterolului LDL, însă scad nivelul colesterolului HDL (care este benefic), cu până la 20%, arată studiile. Citește cu atenție etichetele produselor și ingredientele de pe acestea. Dacă un produs conține "uleiuri parțial hidrogenate" sau are grăsimi trans, ar trebui să îl eviți.

Încearcă suplimentele nutritive

Există dovezi solide ce arată că uleiul de peste și fibrele solubile pot îmbunătăți nivelul colesterolului și pot contribui la o inima mai sănătoasă. Uleiul de peste este bogat în acizi grași Omega 3 (EPA și DHA), iar unele studii au arătat că administrarea zilnică de ulei de peste a crescut colesterolul HDL.

Alte suplimente pe care medicul ți le poate recomandă sunt cele ce conțin extract de drojdie de orez roșu, care pot să reducă nivelul colesterolului. Studiile au arătat că acele suplimente ce conțin drojdie de orez roșu pot să reducă semnificativ nivelul colesterolului total, în special nivelul de colesterol LDL (colesterolul "rău")***.

Mănâncă alimente bogate în fibre solubile

Fibrele solubile sunt compuși din plante care se dizolvă în apă și pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice care se găsesc în intestine pot digera fibrele solubile. Aceste bacterii bune, numite probiotice, reduc nivelul lipoproteinelor care pot dauna sănătății, cum ar fi colesterolul LDL și colesterolul VLDL. Mai mult, studiile arată că administrarea unor suplimente cu fibre, zilnic, pe o perioada mai lungă, poate să scadă valoarea colesterolului LDL.

Alte măsuri

Nu uita că este important să faci mișcare, pentru că exercițiile fizice sunt esențiale pentru a-ți menține inima sănătoasă. Nu doar că activitatea fizică te ajută să combați obezitatea, însă reduce și nivelul de LDL-colesterol și crește valoarea HDL-colesterolului.

Este important să elimini kilogramele în plus, iar medicul tău te poate ajută în acest sens. Faptul că slăbești te ajută să reduci colesterolul total, în parte pentru că scade producția de colesterol nou din ficat.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular și te temi de o recidivă? Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272