REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ce se întâmplă în caz de cutremur? Iată lista clădirilor cu BULINĂ ROȘIE din județul Constanța!

Ce se întâmplă în caz de cutremur? Iată lista clădirilor cu BULINĂ ROȘIE din județul Constanța!

Replica API 5 martie 2018 | 00:00 381

Au trecut mai bine de patru decenii de la devastatorul cutremur din 1977

Au trecut mai bine de patru decenii de la devastatorul cutremur din 1977

La 41 de ani de la cel mai devastator cutremur care a zguduit România (4 martie 1977), în Constanța zilelor noastre zeci de clădiri au „bulină roșie”. Altfel spus, pericolul ca aceste clădiri să se prăbușească, la un eventual cutremur, și să facă zeci de victime, este extrem de ridicat. Lista clădirilor cu risc seismic din județul nostru cuprinde 69 de clădiri, majoritatea din municipiul Constanța.

Au trecut mai bine de patru decenii de la cutremurul din 1977, care a avut efecte devastatoare asupra României. Ora 21,22, în seara zilei de 4 martie 1977, este ora la care a început totul. Cutremurul, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 56 de secunde a făcut peste 11.000 de răniți la nivelul întregii țării, iar peste 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Numai în București, anunțau oficialitățile la acea dată, s-au prăbușit peste 33 de clădiri și blocuri.

Epicentrul cutremurului a fost în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri, iar unde de șoc a fost resimțită în întreaga zonă balcanică. Cutremurul a fost resimțit și în Bulgaria, unde de asemenea au căzut blocuri, iar peste o sută de oameni au murit. Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, de ani buni, autoritățile din țara noastră evaluează clădirile și le încadrează pe cele care ridică un grad înalt de periculozitate, având în vedere structura șubrezită de trecerea anilor, în diverse grade de risc seismic.

Altfel spus, le „însemnează” cu vestita „bulină roșie”. În Constanța, potrivit informațiilor puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, clădirile au fost expertizate în perioada 1993 – 2007 și cuprinde 69 de clădiri din întreg județul, dintre care majoritatea (54 de clădiri), numai în municipiul Constanța.

Lista a fost reactualizată în 2017, după cum stipulează și reprezentanții ministerului, o singură clădire fiind scoasă de pe listă, fiind vorba despre imobilul situat pe strada Ștefan cel Mare, numărul 26. Majoritatea clădirile aflate pe lista clădirilor cu risc seismic din municipiul Constanța se află în centrul și în zona peninsulară a orașului, fiind vorba despre clădiri construite la începutul anilor 1900 sau mai devreme, lăsate în paragină.

De altfel, autoritățile locale au demarat procedurile pentru identificarea tuturor clădirilor lăsate în paragină, inclusiv a celor cu „bulină roșie”, iar proprietarii care nu le pun la punct riscă să fie supraimpozitați și cu un procent de 300 până la 500%. În fotografiile atașate articolului (în varianta online – www.replicaonline.ro ), vă prezentăm lista clădirilor cu „bulină roșie” din județul Constanța, așa cum este ea pusă la dispoziție de reprezentanții Ministerului Dezvoltării.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Groaznic dom'le! Chemati-i pe americani...
0
3
Multa vorbarie degeaba. Nu se va face nimic,iar in caz de cutremur vor castiga foarte mult firmele de pompe funebre. Medicii vor fi criticati ca nu se pot teleporta in conditile in care strazile vor fi blocate de masini avariate si moloz,eventual va mai veni in alt guvern panarama ca mizeria aia cu Ciolos. Vor veni ajutoare care vor fi luate in grija unor tiriplici si a tiganilor hoti,vor fi talharii si jafuri ingrozitoare. Cam asta este scenariul .Doamne fereste ! In nici in caz populatia romaneasca nu se va comporta ca japonezii la Fukushima.
6
0
Dar zecile de blocuri in care proprietarii au facut ce au vrut ei, au desfiintat pereti de rezistenta fara aprobare, cine le trece pe lista? Primaria si ISC au fost sesizate si s-au facut ca ploua
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272