REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ce spun psihologii despre copiii care sunt martori ai tragediei din Ucraina

Ce spun psihologii despre copiii care sunt martori ai tragediei din Ucraina

Replica API 1 martie 2022 | 14:32 934

Evenimentele neplăcute desfășurate în Ucraina în ultima vreme, lasă sechele grave copiilor ce asistă la aceste acțiuni. Potrivit psihoterapeutului Elena Harbur, copiii, ce sunt martori ai acestor situații neplăcute, adoptă un comportament agresiv ca soluție în gestionarea conflictelor.

Din cauza conflictelor dintre Rusia și Ucraina, ucraineni au părăsit țara refugiindu-se în România. Sute de familii au intrat în România prin vămile aflate la granițele țării. Mulți dintre ei au copii, pe chipurile cărora se putea citii sentimentul de frică. Micuții nu înțeleg de ce și-au lăsat casa și nu-și mai văd prietenii de joacă. Aceștia au fost martori a unor scene desprinde din filmele de groază. Cei mai mulți dintre ei au avut neplăcerea de a vedea oameni decedați, case dărâmate în urma bombardamentelor și au pierdut o mare parte din rude.

Psihoterapeutul Elena Harbur a explicat, pentru Replica de Constanța, ce efecte pot avea în timp acești copii nevinovați.

Este complicat și este o afectare foarte mare. Traumele de război sunt frica, incertitudinea privind viitorul, amenințarea, pericolul real, nu înțeleg ce se întâmplă, dar se trezesc cu o situație complet nouă despre care nu știu și nu pot să o înțeleagă. Văd morți, văd răniți, afectarea este profundă și pe termen lung”, potrivit psihoterapeutului Elena Harbur.

Elena Harbur, psihoterapeut

Psihoterapeutul specifică faptul că aceste scene de război, pe care minorii le privesc tulburați, duc la un comportament agresiv ca soluție pentru gestionarea conflictelor.

Pot face sindrom post traumatic, cu care pot rămâne și peste zeci de ani. Pot recurge la violența pe post de soluție pentru gestionarea conflictelor, în locul comunicării, să învețe un comportament agresiv. În momentul în care se sperie, să acționeze prin acte de violență”, a declarat psihoterapeutul Elena Harbur, pentru Replica de Constanța.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272