REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ce spune conducerea Spitalului Județean Constanța despre soarta Policlinicii 2

Ce spune conducerea Spitalului Județean Constanța despre soarta Policlinicii 2

Replica API 5 octombrie 2017 | 00:00 351

„Constănțenii vor beneficia de servicii gratuite, iar ambulatoriul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța nu va mai fi aglomerat” – asta declarau autoritățile, în iulie 2015, la inaugurarea Policlinicii 2, din zona ICIL a Constanței. Tot autoritățile susțineau, atunci, că în cadrul unității medicale vor fi oferite o „paletă largă de investigații”. De atunci, însă, au trecut mai bine de doi ani, iar constănțenii încă nu beneficiază de serviciile și investigațiile promise. Printre altele, pentru că aparatura nouă, modernă, nu poate fi pusă în funcțiune și stă în țiplă pentru că, atunci când a fost reabilitată clădirea, instalația electrică nu a fost gândită la puterea necesară.

Reabilitarea Policlinicii 2 pare să fie o adevărată epopee. Mai bine de două decenii, a fost trecută cu vederea de autorități, care nu au realizat nicio reparație în clădirea situată în zona ICIL a Constanței. Deși, așa cum bine își aduc aminte constănțenii, reparațiile erau absolut necesare și urgente, în condițiile în care o bucată din clădire stătea să cadă deja, desprinzându-se de restul imobilului, liftul nu mai era funcțional, iar baza medicală era depășită moral și fizic. În 2013, părea că lucrurile se vor îndrepta în direcția potrivită: clădirea, aflat în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a intrat în reparații capitale, reparații ce au fost finalizate după aproape doi ani. Inaugurare cu mare tam-tam, cu surle și trâmbițe, și promisiuni din partea autorităților, a conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență de la acea dată, dr. Dănuț Căpățână, și a foștilor șefi ai Consiliului Județean Constanța. „Să nu se sperie lumea că dacă sunt condiții și aparatură modernă, vor trebui să scoată bani din buzunar. Banii ne-au fost dați cu mențiunea ca serviciile care vor fi oferite, cu aparatură de specialitate, vor fi gratuite pentru absolut toți cetățenii județului Constanța. Toată clădirea a fost reabilitată”, declara, în iulie 2015, cu ocazia inaugurării, fostul vicepreședinte al CJC, Cristinel Dragomir. Iar Policlinica urma să cuprindă nu mai puțin de 12 cabinete medicale, dotate cu echipamente de ultimă generație, de laborator, de radiologie, fizioterapie, planning familial și sală de gimnastică.

De atunci, însă, s-a așternut liniștea și deschiderea acelor cabinete cu aparatură modernă a tot fost amânată.

Claudiu Palaz: „Nu aveau interes, de fapt, să pună în funcțiune aparatura medicală!”

Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, atrage atenția că, de fapt, nu a fost făcută reabilitarea întregii clădiri. „Pare absurd, dar nu a fost reabilitat subsolul. Acolo este igrasie, canalizarea este inundată, este o mizerie de nedescris. De asemenea, instalația electrică este la o putere mai mică decât cea necesară pentru a pune aparatura în funcțiune. Drept pentru care, firma furnizoare a aparaturii, nu ne dau garanție pentru echipamente. Toată vara aceasta am făcut demersuri, către RAJA și ENEL, pentru remedierea problemelor. Ce era acolo, nu a apărut dintr-o dată, așa a fost dintotdeauna, dar nu aveau interes, de fapt, să pună în funcțiune policlinica. Era o mizerie de nedescris, că se putea intra doar cu batista la nas!”, ne-a declarat vicepreședintele Claudiu Palaz.

În ultima ședință de CJC, consilierii județeni au alocat banii necesari pentru efectuarea remedierilor, respectiv 297.000 de lei, bani ce vor fi folosiți pentru instalația electrică, instalația sanitară și curățarea subsolului, lucrări ce vor fi demarate cât de curând.

Ce se întâmplă cu aparatura medicală și cu personalul

Referitor la situația Policlinicii 2, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență, în subordinea căruia se află unitatea medicală, ne-a declarat: „În momentul de față, la demisolul clădirii Policlinicii 2 nu se desfășoară activitate medicală, fiind necesare lucrări suplimentare de hidroizolație exterioară a subsolului, în cel mai scurt timp, cât și o redimensionare a canalizării de care dispune clădirea. În paralel, va fi modernizat transformatorul, pentru creșterea puterii electrice.

Disfuncționalitățile au fost aduse la cunoștința CJC de către actualul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență, încă de anul trecut, în vederea identificării unor soluții comune, pentru rezolvarea problemelor.

Referitor la aparatură, aceasta este în proces de reverificare, în vederea punerii în funcțiune. Personalul medical a fost deja repartizat și va deservi laboratorul de imagistică, cel de analize și laboratorul de balneo-fizioterapie, iar activitatea de planning familial se desfășoară de când a fost preluată policlinica.

Fondurile pentru reparații au fost aprobate de către CJC în cadrul ultimei ședințe de rectificare bugetară”, ne-au precizat reprezentanții spitalului.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Normal ca nu au interesu sa puna aparatura in functiune ! Atunci cum o sa te mai cheme la ei in particular sa dai milioane evazionate de multe ori !
1
0
Faceti spitale renovatile spitalu tulcea spitalu harsova spitalu baneasa spitalu mangalia sa nu mai vina la ct sa il aglomereze oe asta din ct pt lucruri minore . Si platiti doctori si politia bine
1
0
CJC trebuie sa faca rost de bani si sa doteze ff bine, atat Spitalul cat si Policlinicile din oras. Autoritatile sa inteleaga odata ca doua lucruri sunt importante: sanatatea si ordinea publica. Apoi vine educatia, locul de munca, mediul... Toate astea sunt conectate si depind unele de altele, dar daca esti bolnav si nu ai unde si cu ce sa te tratezi, atunci nu mai conteaza restul. Medicii au nevoie de aparatura performanta, sa nu mai plece bolnavii la Bucuresti, sa lase banii acolo.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369