REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
25.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ce spune Ministerul Justiției cu privire la EXTRĂDAREA lui Radu Mazăre!

Ce spune Ministerul Justiției cu privire la EXTRĂDAREA lui Radu Mazăre!

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:03 3110

Avocatul lui Radu Mazăre, Mihai Hotca, a declarat marți, 12 octombrie, că instanța din Madagascar a decis că fostul primar al Constanței a fost extrădat ilegal, urmând ca acesta să fie repus în situația anterioară. Potrivit avocatului Hotca, toate actele emise de Parchetul General din Madagascar care au stat la baza extrădării, două autorizații de predare și un ordin de extrădare din penitenciar, sunt nule, urmând să fie demarate procedurile pentru retrimiterea lui Radu Mazăre în Madagascar. În contextul informațiilor apărute cu privire la extrădarea lui Radu Mazăre din Republica Madagascar în România, Ministerul Justiției face următoarele precizări:

”Ca urmare a informării primite din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională privind localizarea d-lui Mazăre pe teritoriul Republicii Madagascar, Ministerul Justiției a întocmit la data 10 mai 2019 cererea de extrădare adresată Ministerului Justiției al Republicii Madagascar, întemeiată pe dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate (adoptată la New York, 15 noiembrie 2000) și ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (adoptată la New York la 31 octombrie 2003).

Ministerul Justiției: Cererea de extrădare și documentele au fost transmise cu maximă celeritate

Cererea de extrădare și documentele au fost transmise cu maximă celeritate, pe cale diplomatică, la data 11 mai 2019,s pune Ministerul Justiției.

”Informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale polițienești (Centrul de Cooperare Polițienească Internațională), statul solicitat cerând imperativ ca autoritățile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta. Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care și cel intitulat „ordre d'extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar), ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar).

Potrivit Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, preluarea persoanei extrădate este de competența Ministerului Afacerilor Interne - Centrul de Cooperare Polițienească Internațională.

În orice formă de cooperare judiciară internațională, soluționarea cererii are loc potrivit legii statului solicitat, în condițiile și termenele stabilite de acesta.

Ministerul Justiției român nu are nicio competență, dată de vreo normă internă sau internațională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară. Extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranității altui stat și a principiilor de drept internațional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluționare a cererii de extrădare. Singura posibilitate pe care o avem la dispoziție este de a solicita informații privind stadiul procedurilor.

Statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii

Orice procedură de cooperare judiciară, fie că este întemeiată pe o convenție, un tratat sau pe curtoazia internațională, pornește de la o prezumție de bună credință și de respectare a normelor și principiilor de drept internațional, fiind de neconceput o lipsă de încredere reciprocă. Fiecare stat are obligația de a-și respecta propria lege atunci când soluționează cereri de cooperare judiciară în general și în special cereri de extrădare, neputând fi admisă o conduită contrară.

Statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile”, transmite Ministerul Justiției.

Citește și:

AVOCATUL Mihai Hotca: Radu MAZĂRE VA FI TRIMIS ÎNAPOI în MADAGASCAR

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
jigodie ordinara ce esti! ai nenorocit Constanta, muianol de capitala ce esti!
3
0
Hot ca Mihai e avocatul lui Mazare.
1
0
lui Radu mamei sa ii fie la hale
2
0
Individul vrea sa scape in felul asta de viitoarele procese Ingrijorator este faptul ca parlamentul construieste plase tot mai dese pt infractiunile mici si lasa gauri mari pt cei mari Ieri eliminau acordul partilor la violenta familiala ,dar e valabil cind te altoieste un strain smecher
4
0
Pentru 17:06. De asta tara asta merge prost, din cauza voastra, a celor fara scoala. mars in pula mea de retad in Madagascar. S-o scuipi pe mata in pizda, ca prost te-a mai facut. In rest...doamne ajuta.
2
0
Pentru cine intelege putin jargonul juridic, articolul este foarte clar. Statul roman si-a indeplinit obligatiile, a respectat procedurile impuse de statul malgas. Nu exista niciun motiv pentru a intoarce decizia de extradare, indiferent ce au decis autoritatile malgase ulterior. Pe scurt, Mazare ramane in penitenciar in Romania. Nu va speriati, nu pleaca nicaieri! Iar avocatul lui stie, dar si el trebuie sa arate ca lucreaza, doar e platit! Si cred ca si autoritatile malgase stiu foarte bine ca nu pot intoarce o decizie data pe baza documentatiei agreate in acest tip de procedura.
12
0
Aia din Madagascar ne cred prosti? Mazare e cetatean roman si a furat din Romania. Ce ii intereseaza pe ei? Are pile la nivel inalt Mazare acolo.
19
0
Radu prostu tatal nostru
13
1
Sa-i trimita pe toti infractori care pe unde au investit . Este pacat sa nu se bucure de investitiile facute . Saraci de ei , imi vina sa le plang de mila . Sau chinuit sa fure si sa nu se bucure de furaciuni . Ar trebui sa legile sa fie mai blande cu infractori mari care au ruinat Romania . Este meritul lor ca suntem in coada clasamentului la dezvoltare .
13
0
Mazare ar fi fost cetatean malgas Madagascarul ar fi putut sa nu l extradeze. Dar Mazare nu e malgas. Deci nu poate fi cerut de Madagascar decat daca este condamnat acolo pentru fapte facute in Madagascar. Atunci Romania ar putea sa l extradeze sau nu dar doar dupa ce termina pedepsele pentru faptele facute in Romania. Si pentru ca deocamdata nu poate fi condamnat pentru alta fapta va fi asteptat de politie la poarta puscariei dupa ce termina pedeapsa si arestat in alt dosar in care nu a putut fi cercetat pe timpul executarii acestei pedepse din cauza regulii specialitatii.
15
0
cand il aduce pe ghita sebastian atunci il veti aduce si pe mazare...nu este normal sau de ghita va este frica zdrentelor
10
2
Sa ii elibereze sa poata cheltui milioanele de euro furate de la constanteni.FMM mazare si gasca !!!
7
1
Nu. Nu se intoarce. Ministerul Justitiei, cel care l-a bagat la inchisoare nu are nici o treaba cum a fost adus in tara. Odata ce a ajuns in inchisoare nu mai iese. O sa se lase cu mustrari la MAE ca au gresit, ca sau grabit ....... bla, bla, bla si cam atat.
12
0
O tuleste iarasi ?
3
2
Deocamdata R.Mazare este condamnat pentru ca a furat peste 110 milioane euro de la orasul Constanta si statul Roman"impreuna si cu alti hoti dar el a fost capul relelor",sa isi plateasca datoria pe care o are fata de orasul Constanta si statul Roman dupa care poate sa plece R.Mazare si pe luna nu doar pana in Madagascar.
16
1
se intorce la triburi ? da sau nu ?
6
1
N-am inteles nimic.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212