REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ce spune şeful Direcţiei Pieţe, Târguri şi Oboare despre modernizarea pieţelor constănţene

Ce spune şeful Direcţiei Pieţe, Târguri şi Oboare despre modernizarea pieţelor constănţene

Replica API 28 noiembrie 2018 | 00:00 519

INTERVIU cu Ion Ciobanu

INTERVIU cu Ion Ciobanu

Ion Ciobanu

Anul Nou vine cu speranțe pentru conducrea Direcției Piețe, Târguri și Oboare Constanța! Primăria Constanța a promis fonduri pentru reabilitarea celor trei mari piețe din muncipiu: Griviței, Tomis III și Caragiale. Acestea sunt într-o stare foarte proastă, iar o investiție ar fi de ajutor celor care-și desfășoară activitatea, zilnic, în aceste zone.

Mai multe despre acest subiect de interes pentru cetățenii Constanței vorbește directorul Ion Ciobanu, cel care veghează de ani de zile bunul mers al Direcției. Ciobanu vorbește, de asemenea, despre un alt proiect care-i face cinste, și anume înființarea unui patinoar la Gravity Park. Investiția depinde de PUZ-ul ABADL pentru amenajarea Lacului Tăbăcăriei. Detaliat despre acest subiect, dar și altele, în interviul de mai jos!

Reporter: Domnule director, întrebarea care se află pe buzele tuturor: când se vor moderniza piețele din Constanța?

Ion Ciobanu: Primarul Decebal Făgădău a anunțat la prima ședință a noului CA care a avut loc luna trecută, că în 2019, în funcție de buget, o să primim bani pentru a face studiile de fezabilitate, să vedem, exact, ce lucrări vor fi executate, și pentru a face documentația tehnică pentru modernizarea celor trei piețe mari: I.L.Caragiale, Tomis II și Grivița. Aștepăm să vedem bugetul. Nu putem să facem din bugetul nostru, ne trebuie subvenție. În urma unui calcul, am avea nevoie de 1 milion de lei. Nu știu dacă vor fi bani. La începutul lunii ianuarie vom fi siguri câți bani primim.

Rep.: Între timp, ați început execuția unor lucrări la piețele mari...

I.C.: La piața Tomis III, anul trecut am avut probleme, a fost în control OPC și ne-a recomandat să facem unele modificări. La un moment dat, a vrut să ne închidă cele două hale unde se vând mieii de Paște, din Grivița și Tomis III. Am început și vom definitiva modernizarea celor două hale. Am făcut compartimentări din termopan, am pus gresie, faianță și gresie, urmând ca în 2019 să definitivăm ce a cerut OPC.

Să achiziționăm niște butuci special pe care se vor tranșa mieii pe care constănțenii îi vor cumpăra de Paște. În principala Piață Agroalimentară pe care Direcția Piețe și Oboare o administrează în piața Griviței avem mai multe proiecte. Am făcut comandă să asfaltăm aleea de acces în piață, cea care desparte piața închisă și cea acoperită.

În hala de lactate vom face tot ce ne-a cerut Protecția Consumatorului anul acesta, în sensul că vom cumpăra suporți și cinghere de inox pe care producătorii de carne de miel își vor expune marfa de Paște. Aici am avut și strada Griviței care a fost retrasă din adminsitare, dar Confort Urban a desfășurat o acțiune de asfaltare a tramei stradale și a refăcut și trotuarele.

Urmează acum ca Primăria Constanța să planteze pomi. La piața Cireșica, din Tomis Nord vom moderniza grupul sanitar. Căci este vechi, și vrem să-l aducem la nivelul anului 2018. La Piața Brotăcei avem un proiect de modernizare, o zonă dată în administrare, în suprafață de 400 mp. Intenționăm să montăm niște băncuțe, să vină și bunicii cu nepoții acolo, să dăm locații pentru vânzarea unor obiecte specifice litoralului, obiecte de Crăciun, de Mărțișor, de 1-8 Martie, Paște.

Rep.: Ce faceți cu mizeria și mirosul de urină care predomină tot timpul în Piața Griviței?

I.C.: Este adevărat că nu există un mediu foarte atractiv în zonă, dar consider că, odată cu măsurile luate de către Confort Urban, dar și de către noi, în contextul în care am modernizat un grup sanitar în acea piață, iar cetățenii au unde să-și facă probleme fiziologice, poate nu vor mai fi astfel de probleme.

Dacă s-ar monta și o rampă de gunoi, ar fi foarte bine. Noi avem una, care e suficientă pentru nevoile noastre, dar toți agenții economici din zonă, în loc să-și pună gunoiul în pubelele de la Polaris, căci au contract cu această firmă, vin și le aruncă în platforma noastră de gunoi, vin câinii noaptea, întind oasele de la măcelării pe jos, iar piața nu arată așa cum ar trebui.

Rep.: Ce alte proiecte aveți în desfășurare?

I.C.: Administrația Bazinală Apele Dobrogea Litoral (ABADL) a inițiat, după cum bine se știe, un PUZ pentru parcul Tăbăcăriei. Vrem să ne agățăm și noi de acest PUZ. Mai exact, avem nevoie de două lucruri la Gravity Park: avem patru spații comerciale care nu le putem închiria pentru că, în PUD, prevedea un singur spațiu cu destinația obiecte sportive, iar restul adminsitrativ. Cerem schimbarea destinației, să le punem închiria.

Iar în latura dinspre mare, avem o zonă pentru biciclete, ATV- uri, nu s-a folosit acest spațiu și vrem, prin noul PUZ, să facem un patrinoar iarna, iar vara să-l folosim ca zonă de interes, prin amenajarea altor spații. E păcat că în Constanța nu avem patinoar. Sunt 1000 metri și va ieși destul de mare. Am venit cu aceste propuneri la Primărie, am făcut adresa, așteptăm, vedem ce se va întâmpla.

Rep.: Care este procentul de ocupare a tarabelor?

I.C.: Gradul de ocupare e foarte redus, chiar dacă chiriile nu sunt scumpe, nu s-au mai mărit din 2008. Vara, cu greu trece peste 50 %, iar iarna suntem sub acest procent. Ne concurează serios supermarketurile care au înflorit. Producătorii sunt puțini, în jur de 25 %.

Cel mai scăzut procent este la piața Caragiale, dar și la Pescăruș, Tic Tac. Piața Caragiale este deschisă. Piața Brick este închisă, piețarii s-au dus acolo. Ar fi un avantaj pentru noi dacă, n-ar mai funcționa această piață.

Cea mai ocupată e Grivița și Tomis III.

Video

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe prostu asta il conduce Micu Laura aia care il suge toata ziua pe acest pensionar incult!!O sa zburati amandoi cat de curand perechea ideala!!
2
0
"Ion Ciobanu, cel care vegheaza de ani de zile bunul mers al Directiei" ..... nu am vazut in toti acesti ani nici o investitie in domeniu, toate pietele sunt pline de tigani si comert la negru, nu mai vorbim de Obor care este o hazna din lumea a 3a
2
1
Da ce, ba, ciorilor, de pe trotuar nu puteti cumpara? V-ati luat nasul la purtare?
2
0
ce meserie ! cata pregatire ! ce bine merge oborul , , , ,
2
0
Directorul adj gheba de la dsv e curist
5
0
daramate aceste piete si construit hale moderne ca in marile orase europene . in felul acesta va dispare comertul la negru cu vanzatorii ambulani de tigari si alte mizerii .
5
0
Sefule, cheama jandarmii si politistii sa stea in piete zilnic sa nu mai vad pucior de tigan care ma agaseaza cu tigari-tigari
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212