REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce VIITOR mai are Vila Elena? Ce spune conducerea Ordinului Arhitecţilor din Dobrogea!

Ce VIITOR mai are Vila Elena? Ce spune conducerea Ordinului Arhitecţilor din Dobrogea!

Replica API 4 mai 2019 | 00:00 410

Printre blocurile de pe Bulevardul Ferdinand pot fi zărite, în spatele unui gard gri odios, ruinele a ceea ce a fost, cândva, Vila Elena. Imobilul se degradează pe zi ce trece, în vreme ce locatarii care parchează în apropiere spun că gardul este pus „de formă”, căci bucăți din acesta s-au prăbușit, inclusiv pe autoturisme. În acest timp, proprietarul, respectiv Ordinul Arhitecților din România Filiala Dobrogea, susține că vila va fi pusă în siguranță în curând. Ba mai mult, nu au renunțat la planurile de a realiza în locația respectivă sediul instituției.

„O clădire simbol, cu o imagine specifică, expresie inedită, punct de reper în oraș” – prin aceste cuvinte era caracterizată Vila Elena de reprezentanții Ordinlui Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, în momentul preluării. Încă din momentul în care au achiziționat-o, arhitecții constănțeni și-au exprimat dorința de a realiza în locația respectivă sediul instituției.

Inclusiv au derulat un concurs de proiecte, pentru a evalua în ce mod să îi redea „viața și imaginea” clădirii cochete de altădată. Între timp, însă, lucrurile au avansat în rău. Proiectul a fost pus în stand-by, reabilitarea nu a fost demarată, ci din contră, imobilul a ajuns o ruină a cărui pereți se prăbușesc, pe zi ce trece, câte puțin.

Ba mai mult, au semnalat locuitorii din zonă pentru „Replica de Constanța”, părți din gardul împrejmuitor s-au prăbușit, inclusiv peste autoturismele locatarilor din blocurile învecinate.

Contactat de „Replica de Constanța”, arhitectul Mihai Isacov, președintele OAR Dobrogea, a precizat că situația este cunoscută și că în scurt timp vor fi luate măsuri pentru punerea în siguranță a imobilului. „Cunoaștem situația și este în curs de elaborare o autorizație de urgență pentru punerea în siguranță a construcției, urmând să fie luate măsuri asupra clădirii în sine, cât și asupra gardului împrejmuitor”, a afirmat acesta.

De asemenea, arhitectul Mihai Isacov a precizat că se caută o soluție și pentru reabilitare, „este în curs de proiectare o soluție și probabil până la sfârșitul anului vom avea și autorizația de construire pentru refacere”, a adăugat acesta.

E drept, însă, problema care rămâne este resursa financiară pentru realizarea lucrărilor. „Nu se vor face toate lucrările, ci în funcție de fonduri”, a precizat președintele OAR Dobrogea, adăugând că rămâne în vigoare planul ca imobilul de pe B-dul Ferdinand, nr. 75, să găzduiască sediul instituției, cât și „o sală de expoziții în care cetățenii să poată vedea lucrări de arhitectură”.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Vila Elena, ruina de pe Bulevardul Ferdinand. Aici ar fi trebuit să fie „Casa Arhitectului”!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daramam si facem bloc!! La asta ne pricepem cel mai bine!! Cu fagadau in frunte!! Asta e mai mare maimutoi decat mazare si si constantinescu
0
0
Daca astazi Constanta arata groaznic este si vina arhitectilor. Vila Elena arata de ce sunteti in stare.
9
1
Astia nu stiu decat sa puna kktului mot! Pus si simplu stupefiant ! O cladire de patrimoniu ce le apartine .... sa fie ruina ! Ce buna ar fi o lege cu 3 , 4 articole. Daca o cladire ajunge in stadiul de ruina pamantul sa fie curatat si sa ramana spatiu verde pe veci ! Cei ce nu pot sa intretina , sa vanda ! SA NU MAI LASAM CCACATUL SA FACA COAJA ! Treziti-va!
12
1
Cine este marele arhitect ala care la fiecare vorba zice palosul in cetate si care tot salariul il da la jocuri de noroc si pe bautura halal stapan mai aveti si voi vezi ca lu tata tau Satan iau zburat toti dintii din gura e jenant sa ai asa stapan care arhitect ca eu vad un boschetar
10
1
Se asteapta ca acest imobil sa se prabuseasca pentru a putea valorifica acel pet3c de teren.hai ma ce dracu.chiar puneti botul la vrajeli d astea?asta se vrea.degradare demolare sa rasara tot felul de blocuri noi mandre pe care baietii sa ia sute de mii de euro.ce ar darama ei si cazinoul de pe faleza si cazinoul din mamaia si palatul reginei maria.tot.ar rade astia.si dupa ne miram ca bulgarii si turcii au turism.pai aia fac din rahat bici.nu ca pesedeu in romania rade tot.de la flota la uzine de la fabrici la imobile istorice.vai de tarisoara asta cum a ajuns.raiul samsarilor si a smecherilo
18
1
Proprietatea OAR este oglinda arhitectilor din Constanta.Cum este turcul asa este si pistolul.Cum sunt arhitectii asa este si aceasta vila.Cum arata aceasta vila asa arata si Constanta,o ruina.Arhitectii Constantei ,slugile lui Mazare si Fagadau, sunt complici la slutirea acestui oras,sunt lacomi,slab pregatiti,dornici de imbogatire rapida,aroganti,sunt o rusine pentru Constanta si pemtru toti arhitectii tarii..Hai sictir cu ordinul vostru !
29
1
Sunt arhitecti in Constanta? Asta-i cea mai tare gluma ha ha ha.
38
1
Mue replica. Fara acordul ospatarilor care servesc patria poporului ales nu se misca nimic in teren pana la venirea lui papa bun. Sa-i arda intre coloane pe cei care pupa in dos iepele iezuite cocotate pe acest gunoi denumita cetatea tomisului. Fagabou ai lipsit de la ceremonialul funiei unse. Afla ca sa aproiat de parul obeliscului. Mult nu mai e si vei vedea intunericul adormiri vesnice.
13
4
OAR, niste onanisti partasi la slutirea orasului. mergeti si depuneti-va diplomete la institut. nu le meritati.
44
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218