REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Cei 5 pasageri de la bordul submersibilului Titan au murit. Paza de Coastă: „A fost o implozie catastrofală”

Cei 5 pasageri de la bordul submersibilului Titan au murit. Paza de Coastă: „A fost o implozie catastrofală”

Andreea VREJOIU 23 iunie 2023 | 00:00 4003

Un „câmp de resturi” a fost descoperit în apropierea epavei Titanicului, în zona de căutare a submersibilului Titan, de către roboții trimiși de echipele de salvare, potrivit BBC. Anunțul a fost făcut de Garda de Coastă, care a precizat că experții din cadrul comandamentului unificat evaluează informațiile. Între timp, compania OceanGate a transmis că cei cinci pasageri de la bordul submersibilului „au fost pierduți, din nefericire”. Paza de Coastă a SUA a confirmat, ulterior, suspiciunile OceanGate, informând că rămășițele descoperite în apropiere de epava Titanicului sunt alte submersibilului Titan și că cei cinci pasageri de la bord au murit.

Cei 5 pasageri de la bordul submersibilului Titan au murit. Paza de Coasta: „A fost o implozie catastrofala”miliardarul britanic Hamish Harding (stânga sus); CEO-ul OceanGate Stockton Rush (dreapta sus); scufundătorul francez Paul-Henri Nargeolet (stânga jos); miliardarul Shahzada și fiul său, Suleman Dawood (dreapta jos)

ACTUALIZARE 23:03 Departamentul Apărării din cadrul administrației Statelor Unite a transmis că situația din jurul submersibilului Titan este „foarte tristă” și a precizat că va continua să susțină operațiunea și eforturile Pazei de Coastă.

ACTUALIZARE 22:28 Vasele care au participat la operațiune și medicii vor fi demobilizați în următoarele 24 de ore, dar operațiunile la distanță vor continua pe o perioadă nedeterminată, a adăugat John Mauger.

„Avem personal medical la fața locului, avem și alți tehnicieni. Vom începe demobilizarea personalului și a vaselor de la fața locului în următoarele 24 de ore. Acesta este un mediu extrem de dificil și de periculos în care se lucrează”, a mai precizat amiralul Mauger.

ACTUALIZARE 22:23 Echipajele care au participat la operațiunea de salvare au descoperit „cinci părți diferite din rămășițe” care i-au ajutat să identifice că epava era, într-adevăr, a submersibilului Titan, conform unui oficial care a făcut precizări la conferința de presă a Pazei de Coastă, de joi.

El a precizat că prima piesă găsită a fost un con din „botul” submarinului, localizat chiar lângă camera de presiune. Ulterior, a fost găsit un „câmp vast de rămășițe”.

„Acesta a fost primul indiciu că a avut loc un eveniment catastrofal”.

Paza de Coastă a precizat și că va continua căutările pentru cadavre, dar că șansele de a mai găsi ceva sunt extrem de reduse din cauza mediului extrem de dificil de pe fundul oceanului.

ACTUALIZARE 22:00 Paza de Coastă americană a precizat că va dura mai mult timp până ce se va face o cronologie exactă a evenimentelor în condițiile în care cazul este „incredibil de complex”.

Oficialii încearcă să găsească informații „din mediul de operare extrem de complex de pe fundul oceanului, la peste 3 kilometri sub apă”.

Amiralul John Mauger a precizat că ROV-ul vasului Horizon Arctic a găsit „conul din coada” submersibilului Titan la aproximativ 500 de metri de prova epavei Titanicului. Pe lângă acesta, au fost descoperite și alte resturi, iar felul în care arată demonstrează că a existat o pierdere catastrofală a camerei de presiune.

ACTUALIZARE 21:50 Compania OceanGate, care opera expedițiile pe submersibilul Titan la epava Titanicului a transmis că crede că pasagerii de la bordul submarinului „au fost, din nefericire, pierduți”. Comunicatul companiei:

„Credem, acum, că CEO-ul nostru, Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul lui, Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet au fost pierduți, din nefericire.

Acești oameni au fost adevărați exploratori care au avut în comun un spirit al aventurii special și o pasiune profundă pentru explorare și pentru protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și alături de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică.

Regretăm pierderea vieților omenești și bucuria pe care au adus-o tuturor celor care i-au cunoscut. Este o perioadă extrem de tristă pentru angajații noștri dedicați, care sunt epuizați și regretă profund această pierdere. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare față de toți cei care au muncit atât de mult pentru această operațiune de salvare.

Le apreciem angajamentul pentru găsirea acestor cinci exploratori și pentru zilele și nopțile de muncă neobosită în sprijinul echipajului și familiilor lor.

Este un moment foarte trist pentru comunitatea de exploratori și pentru membrii familiilor fiecărui om pierdut pe mare”, a transmis OceanGate într-un comunicat. Resturile au fost găsite de robotul de producție canadiană Horizon Arctic, precizează Garda de Coastă. Anterior, un geolog marin a comparat căutarea submarinului Titan de către vehiculele operate de la distanță cu o plimbare „într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă”.

Dr. Rob Larter, de la British Antarctic Survey, a spus că cele două ROV-uri trimise pe fundul oceanului vor putea vedea doar la aproximativ cinci sau 10 metri distanță.

ROV-urile „se mișcă doar relativ lent, doar câteva mile pe oră”, a spus el pentru Sky News.

„Pentru că se bazează doar pe propriii sateliți, chiar dacă vizibilitatea apei este relativ bună... pot vedea doar cinci sau 10 metri o dată. Este într-adevăr ca și cum te-ai plimba într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă.

Contactul cu submersibilul Titan a fost pierdut după aproape două ore de la scufundare

Potrivit estimărilor Gărzii americane de Coastă rezervele de oxigen de pe Titan s-ar fi epuizat joi, la prânz, în cazul în care submersibilul nu ar fi făcut implozie.

În ultimele zile, experții au oferit câteva dintre cele mai probabile scenarii, de la ciocnirea de epava Titanicului, la o pană de curent sau o problemă cu sistemul de comunicații al submarinului.

Epava Titanicului, care se află la o adâncime de aproximativ 3.800 de metri pe fundul oceanului, este înconjurată de resturi de la dezastrul de acum mai bine de un secol.

Submersibilul Titan, care are o lungime de 6,7 metri şi este operat de compania americană OceanGate Expeditions, şi-a început coborârea duminică la ora locală 8.00 (15.00, ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafaţă aproape de sfârşitul a ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore până la Titanic.

Contactul cu Titan a fost pierdut după 1 oră și 45 de minute de la plecarea submarinului, ceea ce sugerează că echipajul s-ar fi aflat aproape de, sau pe fundul apei.

Printre cei care se aflau la bordul submersibilului se numără miliardarul şi aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, şi omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetăţeni britanici. Exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, şi Stockton Rush, fondatorul şi directorul executiv al OceanGate, erau, de asemenea, la bord.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce a disparut articolul asta de peste tot undeva in jurul lui orei 13 ? ca submersibilul
0
0
R0manul, priceput la toate. R0manul e si medic, e si expert in scufundarea unui submarin, e si imbecil, in cazul tau, MURPHY!
0
1
cred ca se impun cateva intrebari: 1. Care este contravaloarea operatiunilor de salvare?; 2. Cine va suporta aceste cheltuieli?; 3. Daca ar fi fost niste amarati pierduti pe/sub mare s ar fi cheltuit astfel de sume?; 4. Cati amarati ar fi putut fi hraniti cu o astfel de suma? 5. Cati homeless traiesc in SUA? 6. Cati bani cheltuieste guvernul american pentru a sustine astfel de oameni in dificultate?
1
0
Nimeni nu s-a gandit la presiunea apei la o adancime de 3000-4000 de metri ? Cum sa bagi un submersibil de jucarie de 6,7 meetri lungime in adancurile oceanului ? Riscul dezintegrarii a fost foarte mare si probabilitatea unei reusite a fost foarte mica. Dumnezeu sa-i odihneasca in liniste si pace, probabil ca nu au simtit absolut nimic daca a fost o implozie mare.
2
0
Au si autoritatile o mare parte de vina: proiectul era experimental si nu se facusera toate testele pe care chiar bunul simt le cerea; autoritatile nu trebuiau sa autorizeze si permita scufundarile; nebuni cu mania riscului au existat si vor exista intotdeauna; asta e natura umana; intotdeauna 5% sau mai multi vor risca foarte mult adesea degeaba; este obligatia autoritatilor, reprezentantele comunitatii, sa-i tempereze si opreasca cand este cazul pe nebuni; problema este ca acum este la mare moda liberalismul extrem - fiecare are dreptul sa faca ce vrea, adesea fortand limitele si autoritatile sunt si ele contaminate de prostia asta; nu ar trebui sa avem voie sa facem chiar orice ne trece prin cap asumandu-ne riscuri foarte mari, prosteste
2
0
Tot eu am scris si mai jos la Tribut platit. Tu ai dreptate numai pe jumatate. Dar daca nu exploreaza nimeni, si nu filmeaza sa iti arate ce ee acolo, cum o sa vezi tu la televizor din fotoliul tau comod? Numai ca aici nu e vorba de explorare, e vorba de arogante: eu imi permit si ma duc, voi saracilor stati acasa la televizor. Si au belit luleaua!
7
0
Cica "Este un moment foarte trist pentru comunitatea de exploratori" ..., ce exploratori frate, ca e un srl ordinar care umfla o suma imensa unor credului plini de bani si care nu stiu ce sa mai faca cu ei! Daca crezi ca Dumnezeu/soarta/astrele/ursitoarele/extraterestrii ti-au dat noroc si ai facut bani cu duiumul (avand in vedere ca in unele tari sunt copii care mor de sete ca nu exista apa potabila), doar pentru ca tu sa faci arogante si excursii exorbitante, inseamna ca nu ai inteles rolul tau pe planeta si atunci tot Dumnezeu/soarta/astrele/ursitoarele/extraterestrii isi iau tributul inapoi!
10
0
Ia mancat in gaoz si pa . De prea mult bine
8
0
Omul nu e adaptat pentru a trai in apa, in pesteri, la inaltimi mari... Nu-i inteleg pe cei care se scufunda sa viziteze cine stie ce caverne sau ruine precum Titanicul. Ce sa vezi? In pestera e bezna.. Daca dai mai puternic din picioare se ridica nisipul de nu mai vezi nici la o lungime de brat in fata ta (si asta pentru jumatate de ora). Si la epava aia de Titanic ce sa vezi? Fiare ruginite si acoperite de vegetatie. Nu mai bine o vezi la televizor?
6
1
Fara suparare,ei si-au asumat . Ca si zabaucii care-si fac selfie pe vagoane,numai ca aici vorbim de oameni mari,care au luat-o un pic randeaua .
8
1
Cine a botezat submersibilul TITAN a a avut cea mai p*****a inspiratie ! De data asta Astrele sau aliniat si TITANIC si-a luat tributul , acum se odihneste alaturi de un nepotel...TITAN !
9
2
daca esti p***t si ..iti sads bine, cheltui banii, cu cine? mari p****i sa intri in groapa cu 1 ceainik
8
1
Când unii cu bani ignora legile științei...
15
1
Cand un loc e RAU, e RAU. Chiar daca tu esti bun sau banii tai sunt buni. Cand e RAU e RAU.
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212