REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Centru de radioterapie, în curtea Spitalului Judeţean Constanţa

Centru de radioterapie, în curtea Spitalului Judeţean Constanţa

Replica API 2 aprilie 2016 | 01:01 230

Proiect

Proiect

Sursa foto: b365.ro

Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că intenţionează să pună bazele unui centru de radioterapie, în curtea spitalului. „Îi asigur pe constănţeni că vom avea un centru de radioterapie absolut modern. Vom avea capacitatea de a trata orice fel de afecţiune oncologică“, spune Căpăţână. Acesta a anunţat că de luni, 4 aprilie, serviciul de radioterapie din cadrul spitalului îşi va înceta activitatea întrucât expiră sursa de cobalt a aparatului. Aşadar, urmează ca acest serviciu să fie concesionat, iar în curtea spitalului să se construiască un centru care să asigure tratamente de radioterapie pentru afecţiunile oncologice.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, anunţă că de luni, 4 aprilie, serviciul de radioterapie îşi va înceta activitatea pentru că sursa de cobalt a aparatului va expira. „Începând de luni, activitatea serviciului de radioterapie se suspendă din cauza faptului că sursa de cobalt va expira. Personalul va fi redistribuit în alte secţii, inclusiv medicii de la oncologie.

În ceea ce priveşte cei 10 pacienţi care necesită radioterapie, am luat legătura cu centre private şi de stat din Bucureşti şi Galaţi, şi aşteptăm un răspuns dacă vor putea fi incluşi în ceea ce fac ei acolo. Partea proastă este că necesarul de radioterapie este mult sub ce ar trebui să fie. Să sperăm că vor putea să intre pe listele de aşteptare, pentru că veţi vedea că şi dumnealor au liste de aşteptare pe termene destul de lungi. Încercăm să găsim o soluţie pentru aceşti 10 pacienţi.

Finanţarea nu este o problemă, pentru că am discutat cu Casa Naţională. Practic, se plăteşte şedinţa de radioterapie. Nu contează unde se plăteşte. Casa decontează serviciul. Noi facem toate diligenţele să rezolvăm aceste probleme. Transportul o să-l asigurăm noi. Într-o săptămână sper să avem un răspuns. În momentul de faţă, în afară de a încerca să ajutăm aceşti oameni, nu avem ce face”, a declarat Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.

Acesta a specificat faptul că serviciul de radioterapie va fi concesionat unei firme, întrucât nu există finanțare pentru acest proiect: ”Pentru că nu există finanțare pentru un echipament de radioterapie, conducerea spitalului a decis împreună cu CJC de a face o procedură de cesiune de servicii de radioterapie. Este unul din serviciile care poate fi concesionat în privat. Deja s-a făcut un studiu de fezabilitate de către firmă. Noi ne dorim să se construiască un centru modern de radioterapie, cu o valoare estimată de 10,6 milioane de euro.

Totodată, în urma derulării acestei proceduri vom solicita ca potențialul câștigător al acestui proiect să susțină activitatea printr-un accelerator de particule din actualul buncăr. Până la finalizarea lui, vom impune celor care vor câștiga să ne pună gratuit la dispoziție un accelerator de particule pe care să-l opereze personalul lor, dar nu mai devreme de 3-5 luni”, a spus managerul. Căpățână spune că activitatea de concesiune a serviciului de radioterapie din spital are anumite avantaje, printre care faptul că unitatea sanitară va primi un procent de pe urma tratamentelor:

”Avantajul concesiunii este faptul că păstrăm accesul asupra serviciului, putem impune calitatea serviciului și vom primi pe fiecare serviciu o cotă denumită redevență, ce va reveni spitalului. Și nu vom mai avea bătăi de cap cu reparațiile, mentenanța, șamd. Buncărul existent va fi folosit exclusiv pe perioada de tranziție, care va fi de 1 an, adică până se va construi centrul”, a adăugat Căpățână.

Referitor la faptul că în toată perioada aceasta cu schimbările bruște de temperatură în care oamenii s-au prezentat la spital cu tot felul de gripe și viroze respiratorii s-a instituit carantină la Spitalul Județean, managerul a spus că nu s-a pus această problemă, ci doar s-a limitat accesul în unitatea sanitară: ”Niciodată nu a fost carantină. A fost acces limitat și este în continuare. Sper ca într-o săptămână să se lămurească”, a adăugat Căpățână.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212