REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
12° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Centrul de Transfuzii se zbate să se menţină pe linia de plutire

Centrul de Transfuzii se zbate să se menţină pe linia de plutire

Replica API 13 aprilie 2012 | 00:00 106

Cu 9 asistente, un medic, fără şofer şi secretară

Cu 9 asistente, un medic, fără şofer şi secretară

Activitatea Centrului de Transfuzii Sanguine Constanţa se află în mare pericol. Chiar dacă deficitul de personal nu a fost lăsat să se vadă până în acest moment, cadrele medicale angajate făcând eforturi uriaşe pentru a acoperi tot volumul de muncă, iată că pericolul nu a întârziat să apară. Acesta s-a ivit odată cu ieşirea din sistem a trei persoane angajate, lucru care îngreunează din ce în ce mai mult activitatea Centrului.

Fără şofer, fără secretară, cu 9 asistente şi un medic, care mai are şi funcţie administrativă, sunt condiţiile în care activitatea trebuie derulată în parametri normali. Însă, întrebarea este: până când? "Deficitul de personal s-a acutizat şi mai mult. De la începutul anului, o asistentă a ieşit la pensie, a doua a cerut concediu fără plată, iar de la 5 mai va mai ieşi o persoană. Practic rămânem cu 9 asistente medicale. Trebuie să ne descurcăm, ne dăm toată silinţa, dar nu ştiu pentru cât timp, având în vedere situaţia în care ne aflăm", a declarat, pentru "Replica", Alina Mirella Dobrotă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Constanţa. În mod normal, unitatea ar fi trebuit să dispună de 40 de asistente medicale şi 7 medici, pentru o optimă desfăşurare. Chiar şi aşa, colectele mobile au loc iar eforturile cadrelor medicale devin supraomeneşti. "Este greu fără şofer pentru că nu ne putem deplasa decât dacă ni se pun la dispoziţie mijloace de transport, iar maşina noastră stă nefolosită de trei ani de zile. Totuşi, autorităţile ne ajută. Săptămâna trecută am fost la Mangalia, iar marţi vom merge la Comana", a mai spus Alina Mirella Dobrotă. O deblocare a posturilor ar veni ca o salvare pentru Centrul de Transfuzii Sanguine Constanţa, dar nu imediată, întrucât personalul nou angajat are nevoie de o pregătire în prealabil, care ar putea dura luni de zile. Mai mult decât atât, directorul Centrului de Transfuzii se teme de lipsa candidaţilor pe posturile respective din cauza salariilor mult prea mici. În momentul de faţă, o asistentă medicală cu ani în spate de muncă, ajunge cam la 1.000 - 1.100 lei.

Spaţiul Centrului de Transfuzii are nevoie urgentă de renovări

În ceea ce priveşte locaţia în care Centrul de Transfuzii Constanţa îşi desfăşoară activitatea, acesta nu excelează la nici un capitol. Chiar dacă modernizări s-au tot făcut din fonduri proprii, o situaţie bună este pe departe de a fi realizată. O urgenţă ar reprezenta modul în care este împărţită clădirea şi spaţiul mult prea mic. "Spaţiul este al Consiliului Judeţean. Am fost, am discutat şi urmează să ne facă o vizită pentru a stabili împreună anumite necesităţi. Eu cred că sunt foarte ocupaţi, dar aici situaţia devine destul de gravă. Nu cer fonduri, ne descurcăm noi cumva, însă avem nevoie de aprobări pentru lărgirea spaţiului, pentru reamenajarea şi restructurarea lui. Vrem, spre exemplu, să renovăm magaziile, arhiva, dar pentru acest lucru ar trebui să depozităm în altă parte tot ce este acolo şi nu avem unde. Dacă le lăsăm pe hol, primim amenzi de la ISU. Şi tot aşa. Suntem prinşi într-un cerc vicios", a declarat Alina Mirella Dobrotă. Încăperi care ar putea fi destinate activităţii medicale, stau blocate cu depozitarea diverselor obiecte, din cauza lipsei spaţiului, şi totuşi, atât conducerea cât şi personalul angajat fac eforturi pentru a ţine situaţia sub control. Renovările continuă în limita fondurilor disponibile, în perioada imediat următoare urmând să se achiziţioneze 5 fotolii de recoltare, în valoare de aproximativ 10.000 lei fiecare. "Banii îi avem, mai avem nevoie de ceva aprobări şi le vom achiziţiona. Problema se ridică în ceea ce priveşte spaţiul camerei de recoltare, care este mult prea mic. Cred că fotoliile noi, fiind mai mari, vor ocupa mai mult spaţiu şi vor îngreuna un pic activitatea", a mai spus Alina Mirella Dobrotă. De asemenea, o lucrare absolut necesară ar fi schimbarea instalaţiei electrice, dar care se loveşte de aceeaşi barieră întrucât lucrarea este de amploare şi ar afecta activitatea.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212