REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Chiriţoiu: Investitorii care vor să construiască o fabrică vor avea un singur punct de contact cu autorităţile

Chiriţoiu: Investitorii care vor să construiască o fabrică vor avea un singur punct de contact cu autorităţile

A.F. 21 octombrie 2022 | 00:00 221

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru crearea licenÅ£ei industriale unice, proiect iniÅ£iat de Ministerul Antreprenoriatului ÅŸi Turismului ÅŸi Consiliul ConcurenÅ£ei, a anunÅ£at Bogdan ChiriÅ£oiu, preÅŸedintele autorităţii de concurenţă, în briefingul de la finalul ÅŸedinÅ£ei.

Bogdan Chiriţoiu

"În prima parte a acestui an a fost finalizat un proiect prin care România a cooperat cu OECD pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri prin introducerea acestei licenÅ£e unice", a arătat ChiriÅ£oiu, scrie Agerpres.

Finanţarea acestui proiect a venit din partea Uniunii Europene şi a fost de peste un milion de euro.

"Acest proiect este ÅŸi parte din PNRR, este unul din jaloanele pe care trebuie să le îndeplinim ÅŸi este în avantajul nostru să îl îndeplinim. Cum ajutăm antreprenorii: creăm un singur punct de contact, o singură interfaţă, între cei care vor să construiască o fabrică - vorbim de licenţă de industrie - ÅŸi administraÅ£ia publică. În plus, în decurs de un an, va apărea o platformă electronică prin care va fi facilitat acest schimb de informaÅ£ii, inclusiv va fi posibilă o simulare a investiÅ£iei. Când voi dori să construiesc o fabrică, voi ÅŸti de ce informaÅ£ii am nevoie ÅŸi care este durata estimată a obÅ£inerii diferitelor avize, ce documentaÅ£ie trebuie să prezint, ce instituÅ£ii îÅŸi vor da acordul ÅŸi cât va dura obÅ£inerea acestor avize", a mai spus preÅŸedintele Consiliului.

În cadrul unui proiect care a durat doi ani, OECD s-a uitat la toate avizele necesare ÅŸi soluÅ£ia este de a concentra această interacÅ£iune ÅŸi de a o simplifica.

"Ideea nu este doar să transparentizăm birocraÅ£ia, ci ÅŸi să o reducem. Vom cere fiecărei instituÅ£ii implicate să-ÅŸi reanalizeze procedurile, să vadă unde poate să le scurteze. Pasul următor este să ne uităm la alte sectoare din economie, în parteneriat cu Comisia Europeană", a susÅ£inut ChiriÅ£oiu.

Procedurile de emitere a licenÅ£elor, autorizaÅ£iilor, acordurilor, avizelor ÅŸi permiselor necesare în vederea desfăşurării unei activităţi industriale vor fi simplificate, odată cu adoptarea de către Guvern a OrdonanÅ£ei de Urgenţă privind licenÅ£a industrială unică, a informat Ministerul Antreprenoriatului ÅŸi Turismului (MAT), într-un comunicat remis AGERPRES.

Actul normativ, aprobat miercuri în ÅŸedinÅ£a Executivului, a fost iniÅ£iat alături de Consiliul ConcurenÅ£ei.

"Un singur punct de contact pentru depunerea documentelor, o singură dată! Prin digitalizarea procesului de acordare a licenÅ£ei industriale unice înlăturăm barierele administrative ÅŸi, astfel, accelerăm ritmul de dezvoltare a noilor investiÅ£ii! Antreprenorii vor putea îndeplini de la distanţă procedurile specifice, ceea ce înseamnă înjumătăţirea timpului acordat acestui scop. Fără cozi, fără dubluri, fără dosare cu ÅŸină! 38 de instituÅ£ii sunt parte a celei mai mari reforme pentru mediul de afaceri, pe care mă bucur că o coordonez. Rezultatul presupune inclusiv facilitarea schimbului de date între sistemele informatice, ceea ce automat va duce la creÅŸterea transparenÅ£ei!", a spus ministrul Antreprenoriatului ÅŸi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Potrivit sursei citate, prin acest demers legislativ se înfiinÅ£ează Oficiul pentru Licenţă Industrială, cu rol de raÅ£ionalizare, simplificare ÅŸi digitalizare a procedurilor specifice în vederea obÅ£inerii licenÅ£ei industriale unice.

"Printre atribuÅ£iile acestui nou organ de specialitate al administraÅ£iei publice centrale, menÅ£ionăm constituirea ÅŸi administrarea Punctului de contact unic electronic pentru licenÅ£e industriale (PCUEL), care se va integra în sistemul e-guvernare gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. PCUEL se va interconecta cu sistemele informatice ale autorităţilor competente, precum ÅŸi cu datele asociate acestor sisteme, într-un mod în care datele vor putea fi partajate între părÅ£ile interesate, indiferent de tehnologia folosită. Mai mult, intrarea în vigoare a legii 'LicenÅ£ei industriale unice' reprezintă jalonul 243, din cadrul Componentei 9 'Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare ÅŸi inovare', aferentă Pilonului III. 'CreÅŸtere inteligentă, sustenabilă ÅŸi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare ÅŸi inovare, precum ÅŸi o piaţă internă funcÅ£ională, cu întreprinderi mici ÅŸi mijlocii (IMM-uri) puternice'", notează ministerul de resort.

Documentul a avut la bază Raportului Final al proiectului "Comprehensive redesign of the licensing system in Romania" privind simplificarea licenÅ£ierii activităţii mediului de afaceri, elaborat cu sprijinul OrganizaÅ£iei pentru Cooperare ÅŸi Dezvoltare Economică (OCDE) ÅŸi finalizat în România în luna mai 2022.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272