REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Christine Lagarde (BCE): Este prematur să discutăm despre retragerea măsurilor de stimulare

Christine Lagarde (BCE): Este prematur să discutăm despre retragerea măsurilor de stimulare

Replica API 24 aprilie 2021 | 00:00 795

Orice decizie de retragere a măsurilor de stimulare adoptate de Banca Centrală Europeană ar fi ''prematură'', a avertizat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Christine Lagarde

"Este prematur să vorbim despre retragerea PEPP", a declarat Christine Lagarde la conferinţa de după şedinţa de politică monetară.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis joi că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.

Accelerarea campaniei de vaccinare în zona euro ar trebui să stimuleze redresarea economiei regiunii anul acesta, în urma atenuării restricţiilor, a apreciat şeful BCE. Totuşi, Lagarde şi-a exprimat îngrijorarea că numărul ridicat de infecţii şi restricţiile dure afectează pe termen scurt activitatea economică.

Consiliul guvernatorilor BCE nici măcar nu a discutat viitorul măsurilor de stimulare la reuniunea de joi, iar ieşirea din PEPP depinde de o serie de factori, inclusiv condiţiile de finanţare şi perspectivele privind inflaţia, a adăugat preşedintele BCE.

"Încă mai avem un drum lung înainte de depăşi efectele pandemiei. Mă refer la economie ca fiind 'în cârje'", a avertizat oficialul BCE.

De asemenea, Christine Lagarde a declarat că BCE monitorizează "cu atenţie" piaţa valutară, după recenta apreciere a monedei europene, care ar putea duce la înăsprirea condiţiilor monetare în zona euro.

"Nu avem ca obiectiv un anumit curs de schimb, dar monitorizăm cu atenţie evoluţia euro, din cauza riscurilor la adresa preţurilor", a afirmat preşedintele BCE.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212