REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
7.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Cine s-a mai PERINDAT pe la ȘEFIA CN APM Constanța în ultimii ani

Cine s-a mai PERINDAT pe la ȘEFIA CN APM Constanța în ultimii ani

Replica API 28 decembrie 2020 | 00:20 4531

Postul de director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a fost unul instabil. Zeci de directori s-au perindat în funcție de-a lungul timpului. Ba au plecat depunându-și demisiile, ba au fost suspendați, ba le-a expirat mandatul. Cert este că funcția este una destul de râvnită, dar și controversată din cauza numeroaselor numiri ce au avut loc în ultimii ani. Mai concret, au fost 7 directori generali în ultimii 10 ani.

Ce este CN APM?

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CN APM SA Constanta) a fost înființată prin Hotărârea Guvernului României nr. 517/1998. CN APM SA Constanța este o societate comercială pe acțiuni, desemnată de Ministerul Transporturilor să desfășoare activități de interes public național, în calitate de administrație portuară. Compania îndeplinește funcția de autoritate portuară în porturile maritime românești, și anume Constanța (cu zona Constanța și zona Midia), portul Mangalia și portul turistic Tomis, asigurând reglementarea și funcționarea lor. CN APM SA Constanța are ca obiect principal de activitate prestarea de activități conexe și activități auxiliare activităților de transport naval, în condițiile legii.

S-au schimbat directorii de la un an la altul

Începând cu data de 23 ianuarie 2009, prin Ordinul nr. 53 al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Ioan Bălan a fost numit director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Ioan Bălan a fost angajatul CN APM SA Constanţa începând din anul 2001, îndeplinind funcţiile de şef serviciu Exploatare Portuară, director Direcţia Exploatare, Siguranţă şi Securitate Portuară şi consilier al directorului general. Acesta a fost absolvent al Şcolii Militare Superioare de Marină „Mircea cel Bătrân” şi masterand în specialitatea „Optimizarea transporturilor navale”. Bălan a fost urmat în funcție de către Aurelian Popa.

Aurelian Popa

Aurelian Popa, un director controversat

În vârstă de 54 de ani, Popa a fost unul din cei mai controversaţi directori generali ai Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime, chiar dacă nu a avut un mandat foarte lung. Numit în funcţie în ianurie 2011, de către fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu, a rezistat doar până în aprilie 2012, când şi-a dat demisia, după un directorat foarte agitat, marcat de greve şi proteste interminabile ale portuarilor la adresa sa. Popa este fost manager la Chimpex, Maersk şi Minmetal. După plecarea sa, funcția de director general i-a revenit lui Decebal Şerban. Și acesta a făcut obiectul unui dosar DNA despre presupuse acte de corupţie săvârşite în administrarea portului.

Valeriu Ionescu

Ionescu, director pentru câteva luni

În 2016, funcția de director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost preluată de Valeriu Ionescu. Acesta nu a rezistat pe post nici măcar un an. În acea perioadă, Ionescu a promovat în funcţie o angajată, iar Curtea de Conturi a constatat, într-un control efectuat ulterior, că aceasta și-a desfășurat activitatea prin cumul de funcții incompatibile, fiind încheiate două contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, fără a se face diferența între funcția de bază și cea secundară. Ionescu a fost acuzat că a prejudiciat compania întrucât a semnat contractul individual de muncă în calitate de angajator, pentru numirea în funcția de șef serviciu resurse umane a Mădălinei Crețu și, totodată, a semnat actul adițional pentru numirea în funcția de șef departament administrativ, producând în acest fel, în patrimoniul reclamantei prejudiciul reprezentând cheltuieli nelegale de personal pentru cumul de funcții incompatibile.

Dan Tivilichi

Funcția a fost preluată de Dan Tivilichi

Nicolae – Dan Tivilichi a fost numit director general al Companiei în data de 1 septembrie 2016, când, Consiliul de Administrație a decis să revoce mandatul lui Valeriu Nicolae Ionescu. Însă, nici Tivilichi nu are un trecut curat. În mai 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a informat Portul Constanța că Dan Tivilichi este cercetat pentru fals material în înscrisuri oficiale și alte infracțiuni asociate. În 2019, funcția de director general a fost preluată de Costel Stanca, numit prin ordin de ministru.

Costel Stanca

Stanca, PNL-ist convins

Costel Stanca a preluat mandatul de director general al CN APM Constanța începând cu 23 decembrie 2019. Stanca a deținut şi mandatul de ales judeţean, dar şi funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale a PNL Constanţa şi calitatea de membru al Biroului Permanent Judeţean al PNL. Costel Stanca este şi decanul Facultăţii de Navigaţie şi Transport Naval din cadrul Universităţii Maritime din Constanţa. Stanca a mai candidat din partea PNL Constanţa şi pentru un mandat de senator în Parlamentul României.

Florin Goidea

Florin Goidea, noul director al CN APM

Recent, Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța a votat noul director general al companiei. Acesta este Florin Goidea. Decizia vine după ce mandatul lui Costel Stanca a expirat. Florin Goidea a fost consilier județean PMP Constanța. Este comandant de navă și expert maritim. A absolvit Institutul de Marină ”Mircea cel Bătrân” Constanța și a fost lector universitar la Universitatea Maritimă Constanța.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tata i ati o harta si deseneaza prin UMC coasta romaniei.navigatie costiera si estimat ca tine nu se pupa.
0
0
Toti au dosare tinute la sertar de procurorii corupti ai Constantei. APM este un cuib de infractori.Banias celebrul traseist acum PNL maine PSD care i-a dta lui Mazare Portul Tomis pe 2000 de euro ca sa inchirieze Mazare cu 20.000 fiecare carciuma nu spune lista voastra.
8
0
Este momentul sa fie numiti profesionisti in functii...ageamii clienti de partid si cotizanti trebuie sa plece..ex Arsvom
3
1
De Banias Mircea, nici o vorba?
3
0
ciolanu e mare , trebuie sa haleasca toti.
4
0
Aproape toti au cam aceleasi freze...asta denota ca sunt cam toti la fel....
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407