REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.3° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
8.3° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Cine sunt candidații pentru șefia secțiilor din marile parchete!

Cine sunt candidații pentru șefia secțiilor din marile parchete!

Mirela PASCAL 24 octombrie 2023 | 14:12 2753

Ministerul Justiției a anunțat candidații pentru șefia Secțiilor din DNA, DIICOT și Parchetul general, potrivit portalului MJ. La Secția care investighează magistrații candidează un inspector de la Inspecția Judiciară de pe vremea lui Lucian Netejoru, instituția care a hărțuit magistrații incomozi.

Cine sunt candidatii pentru sefia sectiilor din marile parchete!

Pentru conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General, Remus Iulian Popa

Pentru conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General este un singur candidat: procurorul Remus Iulian Popa, directorul Direcției de Inspecție pentru procurori din Inspecția Judiciară. Potrivit declarațiilor sale de avere și interese, Remus Popa a fost procuror șef serviciu la Judiciar la DIICOT pe vremea când direcția era condusă de Giorgiana Hosu. În aprilie 2022, procurorul Popa s-a transferat pe un post de inspector la Inspecția Judiciară condusă pe atunci de Lucian Netejoru. Sub conducerea judecătorului Netejoru (acum pensionar), Inspecția Judiciară a devenit ”coada de topor” a politicienilor și a hărțuit magistrații incomozi. În ședința din 19 octombrie, Secția pentru procurori a CSM, cu majoritate de voturi de 4 la 2, a decis numirea procurorului Popa în funcția de șef interimar al SUPC. Potrivit G4Media.ro, procurorii Claudiu Sandu și Daniel Horodniceanu au votat împotrivă. Ca să i se facă loc lui Popa, Secția pentru procurori a CSM l-a retrogradat pe procurorul șef interimar Codruț Popoiu în poziția de adjunct, iar pe procuroarea Denisa Cristodor din poziția de adjunct de Secție în cea de șef serviciu tehnic. Procurorul Popoiu este un apropiat al actualului procuror general al României, Alex Florența, iar procuroarea Denisa Cristodor este considerată unul dintre cei mai buni și muncitori procurori din Parchetul General.

Cine râvnește la Secției Parchetelor Militare

La șefia Secției Parchetelor Militare (SPM) candidează procurorii Tiberiu Cozma și Adrian Nicolau. Tiberiu Cozma provine din DNA și a semnat ultimul rechizitoriu 10 August, iar generalul Adrian Nicolau este actualul șef interimar al SPM. Este unul dintre procurorii care au închis dosarul Revoluției de la Sibiu.

La DNA, la Secția I de combatere a corupției candidează actualul șef interimar George Adrian Matei, procuroarea Mihaela Iorga Moraru și procurorul Gheorghe Moța. Procurorul George Adrian Matei este cel care a instrumentat dosarul angajărilor fictive al lui Liviu Dragnea în urma căruia fostul lider PSD s-a dus la pușcărie pentru 3 ani și 6 luni. Potrivit unor surse judiciare, Matei investighează acum dosarul Vaccinurilor și ultimul dosar al lui Marian Vanghelie.

Mihaela Iorga Moraru are o istorie foarte tumultoasă. Ea a mai fost în DNA încă de pe vremea lui Daniel Morar. A lucrat în dosarele fostului premier Adrian Năstase, Trofeul Calității și Zambaccian.

Cine sunt candidatii pentru sefia sectiilor din marile parchete!Iorga Moraru

În 2014, spre exemplu, era considerat cel mai bun și mai muncitor procuror DNA. În 2017 însă, a intrat în conflict cu fost șefă Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din DNA și apoi s-a ales chiar cu un dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, caz clasat până la urmă. Apoi, Iorga Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. Acum, Iorga Moraru activează în cadrul PG, al SUPC, unde este procuror special anume desemnat să investigheze magistrați. Ea instrumentează dosarul judecătoarei acuzate de corupție și consum de droguri, Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava. Potrivit unor surse judiciare, Iorga Moraru a participat, alături de procurorul general al României Alex Florența, la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan zis Geani, fost șef al SIIJ. Procurorul Gheorghe Moța este cel care instrumentează dosarul Pițurcă. Este procurorul care, în octombrie anul trecut, l-a trimis în judecată in absentia pe fugarul Sebastian Ghiță în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, dar a clasat dosarul Tony Blair în care erau inculpați fostul premier Victor Ponta și Sebi Ghiță.

La șefia Secției a II-a de combatere a infracțiunilor asimilate corupției candidează procurorii Ionuț Ardeleanu și Horațiu Baias

Procurorul Ionuț Ardeleanu provine din DIICOT și este un apropiat al actualului șef DNA Marius Voineag. De altfel, la DIICOT, Ardeleanu a fost șeful lui Voineag, era șeful Secției de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DIICOT. A instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, acuzată că a patronat un grup infracțional organizat care a delapidat CNCIR (Compania pentru Controlul Cazanelor)

Procurorul Horațiu Baias este un veteran al DNA. A mai fost adjunct la Secția a II-a pe vremea când era condusă de Doru Țuluș. Apoi, a fost șef al serviciilor Tehnic și de Informații Clasificate din DNA. A instrumentat dosarele fostului director CFR, Mihai Necolaiciuc.

La șefia Secției judiciare a DNA candidează procuroarea Marinela Mincă

Pe când era la PG, procuroarea Marinela Mincă a semnat apelul într-unul dintre dosarele fostului procuror DNA Ploiești Mircea Negulescu zis Portocală. Apelul a fost respins, iar Portocală a fost achitat definitiv, g4media.ro.

La DIICOT, la Secția de combatere a criminalității organizate candidează procurorii George Militaru și Adrian Todoran.

Procurorul George Militaru este actualul șef interimar al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare. A instrumentat unul dintre dosarele BRD. Procurorul Adrian Todoran a lucrat în dosarul lui Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal.

Cine sunt candidatii pentru sefia sectiilor din marile parchete!George Militaru

La Secția de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT candidează procurorii Valentin Cotoară și Oana Schmidt-Hăineală

Hăineală este, de asemenea, o veterană cu o istorie tumultoasă. A fost primul și singurul procuror șef al CSM în 2013. În 2017, a fost secretar de stat în Ministerul Justiției condus e Florin Iordache, pe vremea celebrei OUG 13.

Cine sunt candidatii pentru sefia sectiilor din marile parchete!Oana Schmidt-Hăineală

În 2018, pe vremea lui Tudorel Toader, a fost șefa Corpului de Control al MJ. A ajuns apoi la DIICOT unde a lucrat în dosarul lui Gheorghe Dincă, monstrul din Caracal. Acum a instrumentat dosarul Pascu, familia tânărului care, drogat fiind, a provocat tragicul accident de la 2 Mai.

Potrivit calendarului afișat de MJ, candidații la șefia secțiilor operative ale marilor parchete vor susține interviurile în fața unei comisii prezidate de ministrul Alina Gorghiu în perioada 6-17 noiembrie 2023. Rezultatele vor fi afișate pe data de 24 noiembrie. Apoi, Secția pentru procurori a CSM trebuie să dea un aviz consultativ, iar numirile propriu zise vor fi făcute de șeful statului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0
si noi vom vota aur sa va dea afara
1
0
TAIATI PENSIILE SPECIALE PENTRU MAGISTRATI. Nu va este rusine deloc pentru sentintele pe care le dati ? Depun la dosar probe scrise, probe foto, aduc martori, sunt reprezentat de avocat si imi respingeti actiunea intr-un mod iresponsabil interpretand legile dupa cum vreti ? Directivele Uniunii Europene nu le luati in considerare si dati castig de cauza institutiei publice care mi-a produs un abuz si care nu a fost reprezentata in instanta depunand numai un inscris de cateva randuri ? Adica eu ca simplu cetatean nu trebuie sa am castig de cauza impotriva unei institutii publice ? Si vreti sa inchidem ochii la nenumaratele drepturi pe care le cereti: salarii de 20.000 lei, pensionare anticipata si pensii speciale ? Adica eu platesc taxe si impozite pentru „drepturile voastre” ca sa judecati stramb ? Dati-va demisia si lasati persoane cinstite si morale care sa judece. Mai corect se judeca pe timpul lui Stefan cel Mare.
3
1
Era mai decent daca se rezumau la interviuri si-i puneau direct pe-aia pe care vroiau sa-i puna. Prin concurs ar trebui sa dea o nota de seriozitate, dar nu fac decat sa duca intreg demersul intr-un ridicol fara frontiere.
6
1
Dacă e prin concurs e foarte bine, concursul îl câștigă un cățel politic care ascultă și latră la comandă ?
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407