REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

CJC a sponsorizat o tânără să câştige Premiul I la balet, în SUA, apoi a cerut banii înapoi cu dobândă!

CJC a sponsorizat o tânără să câştige Premiul I la balet, în SUA, apoi a cerut banii înapoi cu dobândă!

Replica API 25 aprilie 2018 | 13:24 557

Colegiul de Artă „Regina Maria” are conturile blocate!

Colegiul de Artă „Regina Maria” are conturile blocate!

Un caz cel puţin revoltător produce indignare la malul mării. Un ajutor primit de Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, din partea Consiliului Judeţean, în vederea susţinerii unei eleve balerine la un concurs internaţional desfăşurat în SUA, în urmă cu mai mulţi ani, s-a transformat într-o adevărată problemă tranşată în instanţă. Asta pentru că cei care au ajutat-o iniţial şi-au atacat propria hotărâre, pentru a scăpa de Curtea de Conturi, solicitând returnarea banilor cu tot cu dobândă, deşi sponsorizarea respectivă întrunea toate condiţiile impuse de lege. Actualmente, activitatea instituţiei de învăţământ riscă să fie suspendată, având conturile blocate.

Totul începe în 2012, când Consiliul Judeţean Constana a aprobat proiectul de hotărâre numărul 30/2012, privind alocarea sumei de 2.500 de euro Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, pentru a susţine participarea elevei Diana Ionescu, în vârstă de 12 ani la vremea aceea, la concursul „Youth American Grand Prix”, unul din cele mai mari concursuri de balet pentru elevi din lume. În expunerea de motive, iniţiatorul proiectului, Nicuşor Constantinescu, a folosit numai cuvinte de laudă.

„Colegiul Naţional de Arte Regina Maria este o instituţie care doreşte să se respecte prin activitatea sa şi să lanseze tineri artişti capabili să facă cunoscut numele liceului, al Constanţei, al României, pe piedestalul artei prcaticate la cel mai înalt nivel, atât în ţară cât şi peste hotarele ei. (...) Această elevă de excepţie ce reprezintă cu mândrie Colegiul Naţional de Arte Regina Maria Constanţa, are nevoie să fie susţinută material, pentru acoperirea cheltuielilor de înscriere, transport şi cazare, pentru 10 zile, suma necesară deplasării este de 5000 de euro, copil şi însoţitor. Astfel, consider oportună implicarea Consiliului Judeţean Constanţa în susţinerea participării elevei Ionescu Diana la concursul Youth American Grand Prix – New York 2012, prin alocarea sumei de 2.500 euro Colegiului Naţional de Arte Regina Maria Constanţa”, se arată în expunerea de motive, formulată de Nicuşor Constantinescu.

A adus Constanţei Locul I

Proiectul a primit undă verde, banii au fost alocaţi, iar tânăra, împreună cu profesorul ei, au plecat la concursul din SUA. Ca să nu mai spunem că deplasarea a inclus şi alte cheltuieli, iar profesorul a mers din banii proprii, nefiind remunerat pentru asta. În fine, tânăra balerină Diana Ionescu s-a întors în ţară cu Locul I, luând faţa chiar şi Rusiei care, din câte se ştie, are o adevărată tradiţie în domeniul baletului.

CJC a cerut banii înapoi - şi-a atacat propirul proiect

Numai că, între timp, ceva ieşit din comun avea să se întâmple, ceva care nu se poate întâmpla nicăieri în lume: Consiliul Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu, adică însăşi instituţia care a hotărât alocarea sumei de bani pentru a o ajuta pe Diana Ionescu să vină cu Locul I, a atacat în instanţă, pe contencios administrativ, hotărârea prin care au fost alocaţi banii, solicitând Colegiului Regina Maria restituirea acestora. Practic, Consiliul Judeţean şi-a atacat propriul proiect, cerând anularea lui, în ciuda tuturor cuvintelor frumoase din expunerea de motive.

Deşi proiectul a trecut prin toate comisiile şi au fost respectate toate normativele privind acest tip de finanţare, în 2015, Judecătoria Constanţa a admis excepţia de nelegalitate a actului administrativ emis de CJC: „Soluţia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii. Admite excepţia de nelegalitate. Constată nelegalitatea Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr.30/06.02.2012.

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Consiliul Judeţean Constanţa, Judeţul Constanţa şi Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Naţional de Arte Regina Maria. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 12.593,13 lei, constând în 10.893,75 lei, reprezentând debit principal şi 1.699,38 lei, dobânda legală aferentă debitului principal. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Document: Hotarâre 14683/2015 08.12.2015”.

Mai departe, în apel, pe 23 august 2017, Tribunalul a menţinut decizia primei instanţe, prin hotărâre definitivă. Cu alte cuvinte, Colegiul de Artă Regina Maria trebuie să restituie suma de bani Consiliului Judeţean. Între timp, în baza sentinţei civile, s-a trecut la executare silită şi, implicit, la blocarea conturilor instituţiei de învăţământ, punând în dificultate funcţionarea acesteia.

Lucrurile spuse „pe faţă”: intervenţia Curţii de Conturi a dat totul peste cap!

Reprezentanţii colegiului nu au avut de ales şi au apelat la asociaţia „Împreună pentru Artă”, pentru a-şi putea continua activitatea. Contactat de „Replica”, preşedintele acestei asociaţii, Mircea Brobonea, ne-a declarat că face tot posibilul în vederea acoperirii debitului, cu tot cu dobânda aferentă. Tot el ne-a oferit şi detalii cu privire la această speţă.

„Până în faza finală a acestui concurs de balet, unul dintre cele mai reputate din lume, o româncă din Constanţa a câştigat tot ce era de câştigat, s-a impus în faţa rusoaicelor, în faţa bulgăroaicelor, franţuzoaicelor etc, câştigând Locul I. Părinţii ei sunt oameni modeşti, iar profesoarele care au ajutat-o veneau de acasă în timpul liber, fără bani, pentru a-i oferi sprijin. Pentru că părinţii nu puteau suporta cheltuielile pentru transport şi cazare în Statele Unite, întrucât câştigau minimul pe economie, atunci s-a făcut o cerere la Consiliul Judeţean, care are aceste atribuţii în vederea unor astfel de sponsorizări, a trecut prin toate compartimentele, apoi s-a dat o hotărâre. S-au alocat banii, fata a fost la concurs de unde a venit cu Locul I, după care Curtea de Conturi a atacat hotărârea CJC că nu este legală şi că nu trebuia să dea aceşti bani, s-a chemat Colegiul în judecată, iar în cele din urmă s-a soluţionat în defavoarea Colegiului, pentru că nu se putea să nu se soluţioneze altfel, cu toate că era împotriva legii şi împotriva oricărui bun simţ.

Probabil fiindcă îl urmăreau pe Nicuşor Constantinescu (...). Acum Colegiul Regina Maria este în executare silită, au pus poprire pe toate conturile şi riscă să nu-şi mai poată desfăşura activitatea”, ne-a declarat Mircea Brobonea, preşedintele asociaţiei şi membru în comitetul de părinţi din cadrul instituţiei de învăţământ.

Asociaţia „Împreună pentru Artă” sare în ajutor

Tot el ne-a precizat şi faptul că face tot posibilul ca să scoată instituţia din impas: „Asociaţia Împreună pentru Artă pe care o prezidez şi din care fac parte profesori, elevi şi părinţi, prin sponsorizări, cotizaţii şi alte mijloace legale, strângem bani pentru a prijini astfel de activităţi, pentru că nimeni nu dă bani pentru susţinerea acestora, nici măcar Consiliul Judeţean care, după cum se vede, cere banii înapoi.

Noi am luat hotărârea să analizăm aspectul legalităţii şi să plătim din fondul asociaţiei banii pentru a nu închide acest liceu, pentru a nu pune lacăt pe uşa acestuia. Au fost nişte sacrificii, au fost profesori care au venit zile întregi, şi seara, din timpul liber, fără bani, pentru a oferi sprijin acestei fetiţe şi pentru celelalte colege.

Am luat hotărârea să convocăm Adunarea Generală Extraordinară, să hotărâm, împreună cu Comitetul Executiv și să facem acest lucru în baza contractului de sponsorizare pe care îl avem, respectând toate cerinţele legii, ca să nu ne salte şi pe noi, şi să ajutăm liceul în continuare. Sunt pregătiri în curs, sunt profesori care vin la cursuri, se fac costume pentru noi festivaluri. Se pregătesc copiii pentru bacalaureat. Nu putem să lăsăm să se închidă liceul pentru asta”, ne-a mai declarat preşedintele asociaţiei.

A renunţat la Constanţa şi a plecat la Viena

Revenind la tânăra balerină, care nu mai are 12 ani, între timp a devenit o adolescentă de 18 ani, putem spune că a fost defavorizată efectiv, în urmă cu 6 ani. Ea obţinuse, iniţial, o bursă la Milano - Italia, pe care a refuzat-o, dorind să rămână cu colegele ei la colegiul din Constanţa, pentru a-i face cunoscut numele acestuia. Numai că visul ei a fost cumva deformat. În cele din urmă a plecat la Viena ca să îşi poată desfăşura activitatea, pentru că la Constanţa nu o susţinea nimeni, iar dacă primea ajutor din partea autorităţilor, tot acestea veneau să ceară banii înapoi, cu dobândă. Şi uite aşa pleacă valorile din ţară.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A verificat hotii sirecuperat miliardele?
2
0
care or fi fost jegosii care au dat unlike?
2
0
esti tampit, sau tampita, dupa caz. Asta ai inteles tu? asta e concluzia la care ai ajuns? jalnic, nu-mi vine sa cred ca astfel de persoane mai au si drept de vot in romania
2
3
Acesti infractori care au pus mana pe constanta , nu ii mai satura dracu de bani . Cand vine vorba de buzunarul lor , nu au nici o lege care sa ii opreasca . Au jefuit constanta .
11
0
Judecatorul care a dat o astfel de hotarare ESTE cel mai vinovat.
15
0
pai si acum ce-i de facut de ce nu a spus atunci sau atunci se multumise ca dintre cele mai proaste a fost aleasa ea
1
12
Asta este adevatrata fata a mizerabililor care au condus !
14
0
suntem condusi de nebuni,bulangii,hoti recidivisti,penali...retardati si lista e lunga
19
0
DE INVATAT!
10
0
Multa mooie psd-ului si cjc-ului!!!!
26
2
In ce tara traim? Cred ca s-a ajuns prea departe cu incompetenta si prostia. Procurori, militieni, securisti, curte de conturi, antifrauda, itm, opc, dsv, anaf, judecatori, functionari mana in mana cu politicianul hot au distrus tara. In curad vor ramane singuri! Sa vedem cine o sa le plateasca salariile alea nesimtite pe care le ridica luna de luna? Pana cand aveti de gand sa va bateti joc de noi? Ticalosilor!
26
0
Orice are legatura cu porcul betiv este murdar si slinos.
25
3
sponsorizarea pomanagiilor este ok, astia aduc voturi si nu sunt probleme, fetita nu voteaza, sa-i luam banii. borfasii dreaq-ului.
32
2
Aici totul este sub cenzura
17
2
Mesajul meu avea caractere nepermise ??? Cel care tocmai ataca psd.ul nu are caractere nepermise??
13
4
Agramatii din PSD sa traiasca multi ani la puscarie!!
30
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614