REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
25.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

CNIPMMR cere Guvernului pachet de digitalizare obligatoriu pentru firme în programul Start-Up Nation 2020

CNIPMMR cere Guvernului pachet de digitalizare obligatoriu pentru firme în programul Start-Up Nation 2020

Replica API 17 decembrie 2019 | 00:00 280

Florin Jianu

Guvernul ar trebui să numească sesiunea pentru anul 2020 a programului Start-up Nation cu titlul "Start-up Tech Nation 2020" şi să introducă un pachet obligatoriu de digitalizare în criteriile de acceptare a firmelor, a declarat luni preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Propunerile noastre pentru 2020: în primul rând trebuie introdusă această componentă de tehnologie, programul să se intituleze 'România Start-up Tech Nation'. Să introducem prin această terminologie de 'Tech Nation' un concept privind digitalizarea, tradusă printr-un pachet de digitalizare obligatoriu pentru fiecare start-up din această ţară. De ce este important să ai acest pachet de digitalizare? Întâi, pentru că datele statistice nu arată în favoarea României în acest moment şi prin Indexul European de Digitalizare, în Carta Albă a IMM-urilor vedem că 3 din 10 IMM-uri au site, deci 7 din 10 IMM-uri nu au site în acest moment, şi atunci prin această componentă obligatorie de pachet de digitalizare practic vor merge o parte din cheltuieli către realizarea unui site, realizarea unor softuri specializate de tip RFE, CRM, cu o sumă maximă pentru un astfel de pachet", a cerut Florin Jianu.

Acest pachet digital obligatoriu pentru companii ar trebuie să conţină cel puţin un site de prezentare a activităţii companiei, un soft de gestiune a datelor şi semnătură electronică, cu un maxim eligibil de 25.000 de lei pentru acest pachet, potrivit propunerii CNIPMMR.

Preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor a menţionat că unul din scopurile acestei propuneri este ca firmele şi statul să interacţioneze mai eficient şi să se elimine statul inutil la cozi.

"Trebuie să punem accentul pe această componentă de digitalizare. Vorbim de companii din orice domeniu, dar ele trebuie să aibă o componentă de digitalizare. Această componentă de digitalizare e importantă pentru că o strategie a unei ţări trebuie să meargă în două direcţii, una cu digitalizarea, sau de transformare digitală a companiilor, pe de o parte, iar pe de altă parte statul ar trebui să-şi facă şi el treaba, şi în trei ani de zile să vedem că instrumentele sunt şi de o parte şi de alta, şi că practic nu mai e nevoie să te duci şi să stai la coadă şi aşa mai departe. De exemplu, dacă îţi faci o fabrică de mobilă, ia-ţi un pachet (digital, n.r.) - îţi faci un site, un magazin online, îţi iei o conexiune internet, un laptop, câteva elemente ca după aia să poţi să faci relaţia cu contabilitatea, relaţia cu ANAF, relaţia cu instituţiile statului, să le faci online. Şi azi lucrurile s-au simplificat dramatic, nu mai trebuie să tragi internet cu cablul, îţi iei o conexiune de internet pe care o poţi folosi foarte simplu", a menţionat Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a subliniat că propunerea ia în considerare companiile din toate domeniile şi nu are în vedere concentrarea programului Start-up Nation pe domeniul IT.

"Deci nu doar pentru companiile de IT, nu se face vreo diferenţiere, te uiţi la toate, dar să ai această componentă obligatorie de digitalizare. Numai aşa vom reuşi să digitalizăm 650.000 de IMM-uri, 1.000.000 de persoane fizice autorizate... Dacă anii trecuţi, în program aveam obligativitatea creării de locuri de muncă, hai să mutăm focusul, că nu mai e deficit de muncă, am terminat cu chestia asta, ne uităm la calitatea creării de valoare adăugată, şi atunci pui această componentă (a pachetului de digitalizare obligatorie, n.r.). Aş vrea să văd în toate programele începute această obligativitate de a crea un pachet. Poate anul viitor ar trebui să punem o componentă obligatorie pentru câţiva dintre ei de internaţionalizare: du-te în străinătate!", a precizat Florin Jianu.

Secretarul-general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a apreciat că digitalizarea poate ajuta formele şi în contextul dificultăţii găsirii de forţă de muncă.

"Iată un exemplu despre ce înseamnă din punct de vedere tehnic această digitalizare, pentru exemplul fabricii de mobilă: îţi iei două maşini comandă numerică, cu programele aferente şi comenzi numerice şi în loc să ai 20 sau 30 de angajaţi (oameni pentru joburi de birou pe care angajatorul nu îi găseşte pe piaţa muncii, n.r.), ai 2 informaticieni buni, şi măreşti şi productivitatea, şi calitatea muncii, şi salariile şi poţi să dai salarii nu ca în Germania, dar măcar ca în Cehia", a opinat Liviu Rogojinaru.

Printre celelalte propuneri prezentate luni de conducerea CNIPMMR pentru ediţia din 2020 a programului Start-up Nation se numără eliminarea diferenţelor de punctaj dintre Bucureşti, Ilfov, Cluj şi restul judeţelor, acordarea de punctaj suplimentar componentei de contribuţie proprie, punctaj suplimentar pentru proiectele cu componentă de inovare socială, punctaj suplimentar aplicanţilor întorşi din diaspora pentru a aplica la Start-up Nation, renunţarea la departajarea în funcţie de numărul de locuri de muncă, dar păstrarea obligativităţii creării a minim un loc de muncă, introducerea restricţiei de înstrăinare a mai mult de 49% din părţile sociale pe perioada monitorizării programului, şi altele. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212