REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
19.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța, la Strasbourg

Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța, la Strasbourg

Replica API 7 februarie 2020 | 00:00 1109

Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Constanța, a reprezentat România la Ziua Euroscola, la Parlamentul European Strasbourg, în 30 ianuarie 2020. Delegația colegiului a fost formată din 24 de elevi din clasele a X-a și a XI-a, însoțiți de profesorii coordonatori, Claudia Portase și Nicoleta Benchea.

Tinerii, împreună cu peste 450 de elevi din alte 20 de state ale Uniunii Europene, au simulat o zi din programul unui europarlamentar: întâlnirea din plen, prânzul, lucrul în comisii, votul în plen, asupra rapoartelor finale din cadrul comisiilor.

Ziua a început cu prezentarea țărilor, orașelor și a școlilor participante de către vorbitorii desemnați, în sala „Louise Weiss” a Parlamentului European de la Strasbourg. Prima parte a zilei a continuat cu întrebări adresate vicepreședintelui Parlamentului European, doamna Mairead McGuinness și domnului Luis Martinez Guillen, șeful Biroului de Legătură al Parlamentului European de la Strasbourg.

După prânz, elevii au primit 19 întrebări de cultură generală, în limbile țărilor participante, în cadrul concursului Eurogame, despre istoria Uniunii Europene, țările membre, cultură și civilizație europeană.

Ziua a continuat cu lucrul în 6 grupuri multinaționale, unde au dezbătut teme ce vizau prioritățile europene: mediul și energiile regenerabile, securitate și drepturile omului, tinerii, alcoolul și drogurile, viitorul Europei, migrațiune și integrare, locuri de muncă pentru tineri. Fiecare grup de lucru a realizat un raport final prezentat de raportori în plenul ședinței finale, unde tinerii au votat rezoluțiile finale.

Ziua Euroscola s-a încheiat cu defilarea steagurilor țărilor participante, în acordurile imnului Uniunii Europene, „Odă Bucuriei”.

O noutate a acestei ediții a fost introducerea programului „Tânăr jurnalist pentru o zi”. Din partea colegiului a fost desemnată Daria Mardare, care a participat la o conferință de presă, a pus întrebări, a luat interviuri, a făcut poze. „Sunt fericită că am putut, pentru o zi, să fiu jurnalist, să îi cunosc pe ceilalți colegi din țările participante, să pun întrebări, să iau interviuri. Am căpătat încredere în mine, am aflat că pot face jurnalism. Acest concurs a însemnat pentru mine un minunat prilej de dezvoltare personală!”, a spus Daria Mardare.

„A fost o experiență extraordinară! Elevii noștri au simțit că sunt importanți, că pot schimba ceva, că vocea lor contează. Mulțumim EUROSCOLA pentru această oportunitate!”, a spus prof. Claudia Portase.

„Programul Euroscola a contribuit la dezvoltarea spiritului de echipă, a bucuriei de a-și descoperi noi competențe „ascunse” și nevalorizate. A fost o „aventură” minunată, ce nu va fi uitată.”, a spus prof. Nicoleta Benchea.

EUROSCOLA 2019-2020, ediția a XII_A, este un concurs lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. În acest an, ediția concursului s-a desfășurat sub titlul generic „Educația schimbă vieți”. Parlamentul European a creat programul EUROSCOLA pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg. Concursul pornește de la cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale, „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020). Principalul scop al cadrului este de a sprijini statele membre în ceea ce priveşte dezvoltarea în continuare a sistemelor lor de educaţie şi formare. Aceste sisteme ar trebui să asigure tuturor cetăţenilor mijloacele necesare pentru a-şi atinge potenţialul, precum şi să asigure prosperitatea economică durabilă şi capacitatea de integrare profesională.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272