REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Comănescu, despre anularea taxei de 2 milioane de euro în instanţă: Dacă n-aş fi scos adevărul la lumină, aş fi fost distrus

Comănescu, despre anularea taxei de 2 milioane de euro în instanţă: Dacă n-aş fi scos adevărul la lumină, aş fi fost distrus

Replica API 30 octombrie 2019 | 00:00 266

A câştigat războiul cu Matei de la Năvodari

A câştigat războiul cu Matei de la Năvodari

Vestita taxă fiscală a Primăriei Năvodari, în valoare de două milioane de euro, impusă societății Somaco Construct SRL, și care a reprezentat mărul discordiei dintre cele două părți timp de șapte ani, a fost desființată definitiv de instanța penală a Tribunalului Constanța. Concret, hotărârea magistraților se referă la fapte penale săvârșite de mai mulți funcționari ai Primăriei Năvodari în anul 2012, pe vremea când Nicolae Matei conducea urbea. Hotărârea este favorabilă companiei locale Somaco Construct SRL, față de care Primăria Năvodari a întreprins demersuri de executare începând cu anul 2015. Timp de aproape cinci ani, compania a avut sechestru pe conturile bancare și pe clădiri, pierzând, pe toată perioada cât a fost supusă executării, 20 milioane de euro. Însă, nu s-a dat bătut, a declarat patronul, Grigore Comănescu, în cadrul unei conferințe de presă, și, într-un final, a reușit să-și facă dreptate. Totul a pornit, spune el, din momentul în care conducerea primăriei de la acea vreme i-a cerut să-i vândă un teren, pe care astăzi este construit complexul Verona, la un preț modic, iar o parte din bani s-ar fi dus ”în căciulă”. Pentru că nu a fost de acord, fostul primar s-a răzbuna, a relatat Comănescu.

Decizia de impunere fiscală în cuantum de două milioane de euro a fost emisă de Primăria Năvodari în data de 14 august 2012. Autoritatea locală a susținut că Somaco Construct SRL, care deține complexul turistic Verona de 4 stele, ar fi depozitat, în vecinătatea acestuia, pe malul lacului Siutghiol, materiale de construcții, în speță piatră și nisip, însă, spune afaceristul, era construcție hidrotehnică. Primăria a aplicat o taxă specială asimilată faptelor de comerț pe domeniul public. Aceasta a fost calculată retroactiv, începând cu anul 2010, având cuantumul de două milioane de euro. Comnescu s-a simțit nedreptățit, în condițiile în care vecinii săi erau taxați cu sume modifice, fapt pentru care a început demersurile pentru a anula decizia de impunere.

Grigore Comănescu

În anul 2012, compania locală a depus plângere penală pentru abuz în serviciu și fals intelectual, susținând că nu a depozitat niciodată materiale de construcții. Aceasta a realizat o lucrare de consolidare a malului surpat al Lacului Siutghiol, cu acordul Apelor Române. Materialele de construcții utilizate se află în infrastructura terenului, iar nu depozitate pe teren. ”Am mers la ABADL și le-am spus că se surpă malul, au precizat că au în vedere consolidarea acestuia, dar că nu au fonduri. Atunci mi-au spus, în scris, că pot efectua lucrarea pe banii mei”, a spus Grigore Comănescu, proprietarul Somaco Construct, într-o conferință de presă. Dosarul lui Comănscu privind anularea deciziei de 2 miliaone de euro a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat decizie deloc pe placul lui Comănescu, menținând decizia instanței din Constanța. ”M-am simțit, practic, tâlhărit,a m simțit că nu se mai face drptate în România. Lumea era bucuroasă la Năvodari că l-a 'omorât' pe Comănescu. Au fost susținuți de multă lume, o asociere de tip mafiot. Primăria a intabulat abuziv 506 hectare de teren, în 2012, le putea vinde pe nimic”, a mai spus afaceristul. ”După Înalta Curte de Casație și Justiție, a început bâlciul la Constanța”, a mai continuat el. În anul 2017, Parchetul Curții de Apel Constanța a preluat dosarul penal și a făcut cercetări în cauză. Funcționarii Primăriei Năvodari implicați în emiterea deciziei de impunere fiscală au fost găsiți vinovați de fals intelectual, însă nu au putut fi trați la răspundere, pentru că fapta s-a prescris. Însă, unitatea de parchet a sesizat instanța penală în vederea desființării deciziei de impunere fiscală. Acest proces a debutat la începutul anului 2018, fiind soluționat definitiv pe 21 octombrie 2019. Instanța a desființat înscrisul falsificat. Comănescu consideră că, după anid e luptă, i s-a făcut dreptate. ”Pare incredibil, dar adevărat. N-am mai pomenit ca un om de afaceri, sau chiar și un om de rând, să pățească astfeș de lucruri. 7 ani m-am chinuit să caut dreptatea. În această zonă, Complex Verona, se putea investi mult, am vrut să fac și un port, cu ambarcațiuni, un club, dar nu am putut, mi-a luat elanul taxa de milioane, taxă abuzivă. Dar am reușit, în cele din urmă, să fac dreptate. Mai sunt și oameni cinstiți care au văzut abuzul care mi s-a făcut, care au trecut peste această grupare care vrea să distrugă județul. Dacă n-aș fi scos adevărul la lumină, aș fi fost distrus, dar nu din punct de vedere economic, ci din pricina faptelor. Era o taxă de 21 de ori mai mare decât am decât prețul vânzării. Petromidia plătește 300 de mii de euro, eu plăteam 2 milioane de eruo”, a mai precizat afaceristul. ”Totul a început atunci când a venit la mine Matei și a spus să-mi vândă terenul, să ne împăcăm... Am zis că nu fac așa, că e al statului. Dacă aș fi făcut asta, aș fi avut și eu calitatea de inculpat, lângă el”, a conchis Grigore Comănescu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai facut bani jupuind navigatorii romani, rusine.
2
0
Nu pateste nimeni nimic deocamdata.V-a plati orasul Navodari cat cuprinde,despagubiri de o sa ne usture fundul. Nu il doare nicaieri pe Matei ptr ca conduce din spate un oras de prosti. Iar maine daca candideaza Matei iese primar. Oras de prosti.
3
1
Acum trebuie sa meraga la puscarie matei si banda lui de la Taxe Locale.Cu totii la puscarie pentru abuz in serviciu.Cu astia isi facea treaba Dragnea si pentru ei a vrut sa scoata abuzul in serviciu din codul penal.Ca sa fure la taxe locale fara limita.
6
0
@navodarean cei vinovati ne cor da m.ue ca deobicei
8
1
cei vinovati cum vor plati?
8
0
Matei de la Novodari
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272