REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Comisia Europeană: Centralele de apartament nu vor fi interzise. A fost o dezinformare

Comisia Europeană: Centralele de apartament nu vor fi interzise. A fost o dezinformare

A.F. 6 aprilie 2024 | 00:00 727

Uniunea Europeană nu interzice cazanele sau sistemele de încălzire - centrale, boilere, încălzitoare etc. - pe bază de combustibili fosili, transmite Comisia Europeană într-un comunicat în care combate dezinformările apărute pe această temă. Comisia precizează că Directiva care prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili nu interzice sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

Comisia Europeana: Centralele de apartament nu vor fi interzise. A fost o dezinformare

Comisia Europeană a prezentat în 2020 Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european, iar revizuirea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor este o iniţiativă-cheie, se arată într-un comunicat al Comisiei. Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, mai spune sursa citată.

Dispoziţiile Directivei privind performanţa energetică a clădirilor vor sprijini eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniunea Europeană, mai arată sursa, enumerând beneficiile pentru cetăţeni:

  • îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, acasă şi la locul de muncă
  • creşterea comfortului locuintelor şi reducerea facturilor la energie.

„Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente”, potrivit comunicatului citat.

„Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate“

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite.

În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire până în 2040.

„Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea de către acestea a aspiraţiilor şi a obiectivelor generale agreate. Legislaţia este concepută astfel încât să ţină seama de toate particularităţile naţionale ale parcului imobiliar şi ale mixului energetic din fiecare ţară”, mai precizează sursa citată, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu se interzic cele existente, dar din 2040 nu vei mai avea voie sa instalezi o centrala pe combustibili fosili. Pare departe 2040, dar tare sunt curioscum si cu cu ce se vor inlocui lemnul, carbunii, galosii care se ard in milioane de locuinte de romani care traiesc la limita subzistentei.
0
0
Un rol important in dezinformare a avut(si are) mass media si politicienii,e pacat ca si cei cativa care-si fac meseria sunt bagati in aceeasi oala
1
0
Asta e prosteala luata de la ciolacu cand l-a pus pe gaozarul de bolos sa zica ca pune noi taxe dupa care vine ciolacu ca un salvator si zice ca nu
1
0
Fmm de hodorog senil pt ce ai ridicat orasul asta cu c4r4 in sus ca maxim 15% mai sunt la saracia aia de Radet
4
2
Incearca marea cu sarea jigodiile astea europopopene
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272