REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Comorile de la malul mării: Cazinoul din Constanța și paginile de istorie găsite în interior VIDEO

Comorile de la malul mării: Cazinoul din Constanța și paginile de istorie găsite în interior VIDEO

Replica API 10 mai 2020 | 22:56 4200

Cazinoul din Constanța ne încântă pe zi ce trece cu fragmente istorice, găsite dincolo de zidurile clădirii construite în stil Art Nouveau. Arhitectul constănțean, Radu Cornescu, a vorbit despre scrisoarea găsită de către muncitori într-un sac de ciment, o scrisoare ce ilustrează strigătul de ajutor al deținuților ce lucrau pentru renovarea Cazinoului în anii 1950.

„Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951, luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin.Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”, scrie în mesaj.

Este mesajul emoționant găsit între zidurile Cazinoului din Constanța, un strigăt de ajutor, scris printre lacrimi și durere de 14 dintre cei 100 de deținuți care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial. O mărturie pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovadă incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranța că într-o zi, familiile și prietenii vor ști că pe 31 decembrie 1951 acești oameni fost în viață și au lucrat la reclădirea Cazinoului.

Arhitectul, Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Fagadau să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric, a vorbit despre scrisoarea deținuților zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.„Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viață așa că s-au gândit să scrie niște gânduri simple și s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Știm că unul dintre ei era din Arad, despre alții nu știm nimic”, a spus Radu Cornescu.

Fereastra scoică dinspre mare din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcția unei noi încăperi. Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfășoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o opera de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.

P.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in comunism s a muncit pt tara s au construit atatea fabrici uzine sisteme de irigatii in capitalism si asa zisa libertate se fura o mana de oameni au averi cu nemiluita in comunism putini studenti azi toata toti termina o facultate avem medici care termina cu nota 5 ce stie ala te duci si te omoara avem libertate sa plecam afara dar nu ca sa ne plimbam ca nu avem bani ci sa muncim pt alti ca sa ne putem intretine asta e pt asta s a murit?
1
0
are mare dreptate, pentru aia care au dat manute rosii va recomand aascultarea cupletelor lui Constantin Tanase din perioada interbelica. Va distrati dar aflati ca ce era atunci e si acum adica acelasi tip hoti capitalisti.
3
1
Si ce s-a intamplat cu acei oameni? Unde sunt ingropati ? E putin probabil sa mai fie vreunul in viata din '51. Cine au fost si ce viata au avut?
3
0
Ca mazare detinut politic! Au furat si aia tara si stiu ei clar dc au ajuns acolo
2
5
Pentru ca PSD,acesti nemernici si hoti patentati ,fura orice.Si asta este tot un furt.Dupa ce Mazare si lacheul lui,Fagadau,si-au batut joc timp de 20 de ani de Cazinou si de toata istoria orasului,ciuma rosie incearca acum sa-si parfumeze raharul si sa transforme o catastrofa intr-o victorie personala.Astia sunt victoriosi si cand ii prinzi cu pantalonii pe vine.Auzi domnule,Fagadau are reprezentant personal.Iar arhitectul Gudurau Cornescu ,cel care nu l-a deranjat niciodata pe Mazare nici cu o floare a ajuns reprezentantul lui Fagadau.Dezgustatoare fiinte
11
2
dar numele cui vrei sa il mentioneze?ion stelica ipocrica? mitica carageorghe?ai gresit articolul pt manipulare, baiatul meu.
3
7
De ce trebuie specificat numele primarului? Arhitectul e platit din banii lui? Nu, din banii nostri, ai contribuabililor. Si atunci, de ce trebuie consemnat ca un arhitect, un angajat al primariei, este trimis de primar? Ca sa patati numele detinutilor? Poate ati uitat de cate ori psdeul a promis ca va rebikitat cazinoul. De la mazare, ponta , drcnea si actualul lacheu, toti au promis si nu au facut nimic cat au fost la guvernare. Acum vor sa-si atribuie merite? La MWI3 P5D !
14
3
Astia sunt cei mai periculosi pentru tara"oameni destepti si cu scoala"dar fara caracter si exemple avem destule:Adrian Nastase,A.Steriu Cercel,V.Orban si multi alti. Defapt politicieni,medici,politisti,judecatori si alti,toti oameni cu studii superioare dar cu caractere urate sunt responsabili pentru nivel de trai din Romania care a trimis milioane de romani la munca in strainatate,nu doar muncitori ci si doctori,ingineri sau alti oameni cu studii superioare
8
3
daca acest Cornescu ar fi fost asa de valoros n-ar fi in gasca leprelor din primaria Constanta, uitati-va cum au distrus orasul si Mamaia.
12
1
Cornescu era un arhitect bun. De cand a intrat insa pe sub pielea lui Fagabou i se pare ca este mama arhitectilor. Tot respectul pentru ce stie insa ar trebui sa revina cu picioarele pe pamant. Si mai ales sa puna sprijin la nas ca prea e sus si o sa inceapa sa-l traga in jos. Repet insa, respect pentru ce stie dar devino cel pe care il stiam adica om nu te lasa dus de anruraj ca iti pierzi tot respectul. O sa cada Fagabou te duci la vale ca ultimul prost
6
2
tot respectul pentru domnul Cornescu, un om si un arhitect de mare valoare!
4
10
pune frana, 21:40 e categoria aia, aterizat la un moment dat la malu marii, a constatat ca raul e sarat si nu se vede malul opus, basca ca se descarca marfuri din niste blocuri mari plutitoare... dar el are cazino la parteru blocului
10
1
Boule ! Cazinoul nu e facut de Ceasescu asa cum nici pe tine nu te a facut tactu
23
0
Ce a facut ceausescu astia nu sunt in stare sa vopseasca . Ei azi fac cazino cu bani multi si materiale ieftine sa le ramana bani hoti de azi
7
17
comunistii cu ale lor 4 clase erau asa de dobitoci, ca a trebuit sa activeze elita bagata abuziv in puscariile tarii.
19
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272