REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
19.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Constanţa, acum un secol: incendiu în Port, eveniment ce a marcat anul 1913

Constanţa, acum un secol: incendiu în Port, eveniment ce a marcat anul 1913

Replica API 16 ianuarie 2013 | 00:00 294

"Focul" istoriei

"Focul" istoriei

Constanţa, acum un secol, evenimente ce ne-au scris trecutul şi ne-au creionat existenţa. Printre acestea, nu au lipsit nici evenimentele mai puţin plăcute. Mai exact, anul 1913 a fost amprentat de un astfel de caz, şi anume un incendiu izbucnit în Port, care a pus pe jar pompierii de la acea vreme, dar şi soldaţii, timp de 11 ore. S-a tot discutat pe tema acestui subiect, aproximaticv 15.000 de bidoane cu gaz şi benzină arzând. De asemenea, tot în acelaşi an, printr-un eveniment similar a trecut şi Cinematograful Tomis. Însă, în peisaj apăreau şi nemulţumirile despre activitatea pompierilor, amănunte descrise în materialul de faţă.

Acelaşi loc, alte timpuri, alte obiceiuri. Însă, să fie oare întru totul adevărat? Analizând urbea de la malul mării, multe s-au schimbat, în bine sau în rău, depinde de situaţie, dar, cum este şi firesc, rădăcinile sunt aceleaşi, bine înfipte în solul bătut de briza apei sărate. Desprinzându-ne de anul 2013, de haosul ce ne pecetluieşte cărarea evenimentelor de zi cu zi, întoarcem privirile către trecut, oprindu-ne fix acum un secol, în 1913. Şi cum, cotidianul ne este presărat, pe lângă mireasma politică, bineînţeles, de tot soiul de evenimente, ne oprim asupra incendiilor şi asupra oamenilor care şi-au făcut o meserie, un mod de viaţă, din lupta cu flăcările. Chiar dacă timpurile erau altele, focul era acelaşi, pus pe a mistui fără milă, neţinând cont de peisaje sau epocă. De asemenea, se poate observa că pe data de 8 ianuarie 1913, o adresă sosea către primarul de la acea vreme, Titus Cănănău, din partea comandantului pompierilor, care anunţa că focul a mistuit o parte a Cinematografului "Tomis". "Am datoria a vă comunica că în ziua de 8 ianuarie am fost anunţaţi de un incendiu la Cinematograful Tomis din strada Carol. La faţa locului am constatat că a ars aparatul din cinematograf şi lucrurile prinprejur. Cu această ocazie am constatat că pe viitor primejdia e foarte mare pentru farmacia de alăturea", se arată în documentul care face parte din Fondul Arhivistic al Primăriei Constanţa, dosarul 19/1913. Însă, edilul de la acea vreme nu a stat cu mâinile în sân, acţionând numaidecât, decizia sa fiind una concisă: "Pentru a evita, pe viitor, incendiuri, cari pot avea urmări mult mai grave, vă somăm ca în termen de maxim 15 zile să refaceţi camera operatorului, din beton armat, (...) cunoscând că în caz contrar vom dispune închiderea localului", suna adresa făcută de primar, către Cristu Costa, antreprenorul Cinematografului "Tomis", din strada Carol.

Lupta cu flăcările, în Portul Constanţa

După cum bine se poate observa: alte timpuri, alte obiceiuri, motiv pentru care vom mai poposi niţel pe meleagurile bătrânei urbe. Trecând peste filele ce ne-au scris trecutul, se ivesc la orizont şi nemulţumiri, că doar omul este tot om de când se naşte şi până moare. De data aceasta este vorba despre un incendiu îzbucnit în Portul Constanţa, în data de 8 spre 9 septembrie 1913, despre lichidarea căruia căpitanul Portului nu a fost foarte mulţumit, motiv pentru care a ţinut să-i aducă la cunoştinţă acest lucru şi primarului. "Aduc la cunoştinţa Domniei Voastre că cu ocazia marelui incendiu din noaptea de 8 spre 9 septembrie a.c., în bazinul de petrol, Secţiunea de Pompieri, atât ca pompe cât şi ca efectiv de pompieri s-a arătat cu totul insuficientă. Chiar ca iscusinţă, în meseria de pompieri, nu s-a arătat decât şeful şi gradaţii. V-aş ruga să nu fie primită cu supărare această atragere de atenţiune. (...)", mai reliefează un document ce face parte din Fondul Arhivistic al Primăriei Constanţa, dosar 19/1913. Cu privire la respectivul incendiu, se pare că ar fi izbucnit, în Port, în noaptea de 8 spre 9 septembrie 1913, unde au ars circa 15.000 de bidoane cu gaz şi benzină, aranjate în două stive. Potrivit documentelor, evenimentul a fost anunţat de Poliţia Locală şi a făcut ceva vâlvă la vremea respectivă. Flăcările au continuat să se arate până la ora 11.00 dimineaţa, când, echipa de incendiu a Serviciului Maritim Român, pompierii dar şi soldaţii din Regimentul 34 Infanterie au reuşit să le stingă, după 11 ore de muncă încordată, se arată în procesul verbal de la acea vreme. Lăsând evenimentul care a marcat anul 1913, relatat mai sus, menţionâm că au mai fost înregistrate alte câteva asemenea, fiind vorba şi de un incendiu izbucnit la Uzina Electrică din strada Dorobanţi, adus la cunoştinţa primarului de către subcomisarul de serviciu Teodor S. Culiţă, în data de 3 spre 4 octombrie 1913. Ca atare, edilul de la acea vreme avea biroul plin de procese verbale şi trebuia să ia măsuri imediate pentru a preveni un viitor incendiu. Anii au trecut, timpurile s-au schimbat, însă pompierii şi incendiile au rămas pe poziţii. Zilnic, Constanţa anilor 2013 se confruntă cu astfel de evenimente, activitate ce se desfăşoară la "foc" automat pentru pompierii constănţeni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272